Hogyan türtőztessem magam? Arról van szó, hogy bár már régi házasok vagyunk, nem tudom tolerálni, ha a férjem berúg. Nem tudom szó nélkül megállni, és ezzel saját magam is felidegesítem.
A 09-10 08:03-as vagyok:
Le lettem pontozva, mert a sok "szakértő" nagyon "jókat" ír. Elmondom, mi miért nem fog működni:
- "NE tűrtőztesd magad! Oszd ki szépen, és ha nem használ hagyd ott. Kell ez neked?"
Ha kiosztod, akkor tudat alatt ellenség leszel. Lehet, hogy ideig-óráig mérsékli az ivást, de az okok nem szűnnek meg, ráadásul még te is ellene leszel, ezért valószínű, hogy vissza fog esni, de akkor már rád is haragudni fog. Ez nem parancsra megy, mint pl. a depressziós sem tud parancsra kijönni a depresszióból.
- "Mondd neki, hogy milyen jo lenne az a penz masra, valami hasznos dologra, amit o az italra kolt."
Nem hasznos, ui. nem ad olyan élményt, mint az ivás. Az alkoholisták leszokás utáni időszakának a tipikus tulajdonsága az, hogy unalmasnak és sivárnak érzik az életet a berúgás/másnaposság hullámzás nélkül.
- "Iratkozzon be sportolni inkabb, akar egyutt is elmehettek, ha penze es ideje ugyis van."
Sport után is lehet inni. Vagy sportolni nem lehet, ha valaki rég óta iszik. Egyszerűen nem bírja.
- "Minel elobb, most meg talan konnyebben menne a leszokas, hiszen ha egy hetig is megbirja allni, hogy ne igyon, akkor azert o meg nem alkoholista."
Tévedés. Ha nagyon szereted a csokit, akkor is kibírod egy hétig, hogy ne egyél. De egész életedben?
- "Az nem betegség, ha valaki inkább a kocsmába megy a hasonszőrű szomszédokkal, mint hogy otthon segítsen a feleségének, vele töltse az időt, meg a családjával, a szórakozás, társasági élet pedig közös legyen... Ez nem betegség, hanem jellemhiba."
Tévedés. [link] A vakbelesre sem mondod azt, hogy nem betegség, csak testi hiba.
A kérdezőnek meg csak annyit, hogy találhat ki mindenféle csavaros utat arra, hogy megoldja a problémát, de hosszú távon nem lesz jó. Az a válaszoló(k), aki olyasmit írt, hogy mondd meg neki, hogy neked ez nem jó és nem fogod sokáig bírni, döntse el, hogy milyen életet szeretne, etc., jót írt. Tudatosítsd vele, hogy mellette vagy és segítesz neki, mindamellett nem vársz azonnali eredményt, csak folyamatos javulást. Az a lényeg, hogy felőled ne stressz jöjjön, hanem támogatás. Jóban rosszban, ugye. Természetesen ez nem vonatkozik arra, ha erőszakoskodik, vagy elherdálja a családi vagyont. Akkor jogod van saját érdekedben radikális lépésekre.
"ő,ha én lennék TÉNYLEG BETEG,ugyan ápolna, pátyolgatna-e, kötve hiszem..." - na kedves Kérdező, itt van a kutya elásva... Úgy látom, alapvető problémák vannak a kapcsolatotokkal... :( Mintha kissé egyoldalú lenne. És persze, ha mersz szólni, "Te vagy a házisárkány, és a hisztivel elüldözöd szegény, szerencsétlen férjedet". Aha persze. ...Mondjuk az megint egy tény, hogy szeretetet, törődést kibalhézni tényleg nem lehet... De az is tény, hogy ha valami nem felel meg Neked, ha valami bánt Téged, igenis jogod van kinyilvánítani, hogy Neked ez probléma. Nehéz ügy.
Teljesen igazad van, és jogos, amiket írsz. Én sem hiszem, hogy az alkoholizmus egy lapon említhető egy vakbélgyulladással, vagy bármi más betegséggel. Miután valaki kitartóan iszogat, elhiszem, hogy kialakul a testi függőség, de azt is magának köszönheti.
Én vagyok a "szakértős", beszólós.
Igen, éltem együtt alkoholistával. A saját apámmal, aki ráadásul terrorizált mindenkit a családban. Valószínűleg ezért is olvastam sokat(!) utána és tájékozódtam. Hogy megértsem.
A hasonlítgatásotok meg oltári nagy baromság. Most akkor mivel vannak agyrákosok, akkor az influenzások, térdfájósok, köszvényesek ne menjenek orvoshoz, mert nem olyan súlyos, mint egy tetszőlegesen választott, súlyosabb betegség? Vagy ha derékfájásod van, akkor bocs, de magadnak csináltad, mi a fenének dolgoztál olyan helyen. Szűk látókör, ez van. Ami nekem ugyan mindegy, de a te életed.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!