Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Irtó hamar felidegesítem...

Irtó hamar felidegesítem magam, és hajlamos vagyok másokat hibáztatni olyasmiért, amiről senki nem tehet. Mit tehetnék ez ellen?

Figyelt kérdés

Már régen megfogadtam, hogy nem leszek olyan, mint az anyám. Ő minden feszültségét rajtam vezette le, ha hazajött és rossz hangulata volt, képes volt feltakaríttatni velem az egész házat, valami mondvacsinált ürüggyel. Máskor nem engedett elmenni szakkörre, mert 'nem tanultam meg másnapra a leckét'... Addig kérdezgette tőlem, amíg SZÓ SZERINT nem tudtam, ami gyakran órákba is beletelt. Mikor mamám beteg volt, történt egy baleset. Nagymamámra néha epilepsziás rohamok törtek. Anyám egy percre sem hagyta egyedül, de egyszer muszáj volt elmennie valamiért. És amíg otthon voltunk, megkínáltam a mamát mogyoróval, amit éppen ettem, és miközben ette, pont akkor kapott rohamot. Anyám meg pont akkor ért haza, és úgy gondolta, hogy az én sz*ros kis mogyoróm miatt lett ez is. Pedig ez képtelenség, hogy kaphatna bárki is mogyorótól epilepsziás rohamot???

Aztán én is beteg lettem (semmi komoly...), az is az én hibám. Ekcémám pedig azért van, mert "piszkálom" a bőrömet...

Nemrég megváltozott. Én nem tudom, mi történt, de mostanában egész normálisan viselkedik, nem is ordibál, nyugodtan elvan, nem foglalkozik velem. De most meg saját magamon kezdem észrevenni, hogy másokon vezetem le a dühömet! Én mindig nagyon nyugodt ember voltam, soha nem kiabáltam vissza, de most a legkisebb dolgokon is képes vagyok magam felhúzni. Mikor nem találtam a könyvemet, automatikusan anyára fogtam, hogy elrakta, pedig pontosan tudtam, hogy be se tette a lábát a szobámba. És egyre többször leszek ideges, próbálok tenni ellene, de nem megy. Múltkor is összezavartam valakit, mert azt hitte, megsértődtem rá, pedig csak rossz napom volt, és azért nem voltam vele kedves, mint máskor. Én is olyan leszek, mint anyám? Elkerülhetetlen?

2010. jan. 20. 14:10
 1/3 anonim ***** válasza:
100%

1. létezik olyan, hogy viselkedési minta. A gyerek olyanná válik, amilyennek otthon a szüleit látja, mert ez az a viselkedési modell, amivel azonosulni kényszerült.

Odafigyeléssel, önismereti tréninggel át tudod írni magadban ezt a modellt - azt láttad, hogy ha anyád rosszkedvű vagy ingerelt, akkor másokon vezeti le a dühét.

2. nem csoda, hogy most így reagálsz te is: sok év alatt felgyülemlett feszültség munkál benned, ami utat tör magának, s mivel ezt a mintát láttad, te is így kezdtél viselkedni.

Mi lehet a megoldás: amikor érzed, hogy mindjárt leordítod a fejét valakinek, gondolj arra, hogy most pont olyan vagy, mint az anyád. Ha ez még nem állítana meg, kezdj el visszaszámolni 10-től és közben idézd fel magadban, te hogy érezted magad akkor, amikor veled így ordítoztak nem is a te hibádból.

Végül pedig, ha mégsem sikerült uralkodni magadon, legyen elég bátorságod bocsánatot kérni az illetőtől azon nyomban.

2010. jan. 20. 14:59
 2/3 anonim ***** válasza:

Az otthon látott példa alapján nem csoda, hogy ilyen vagy. De mivel tudod, hogy ez mennyire rossz hatással van másokra így képes vagy változni.

Az életben mindenkinek van egy nagy feladata saját magával szemben. Nekem pl. az, hogy megtanuljak türelmes lenni. Neked pedig az, hogy le tudd győzni ezt a berögződést.Sikerülni fog, csak tudatosan csináld és akard!

2010. jan. 20. 16:12
 3/3 anonim ***** válasza:

valószínűleg mélyen hatott rád az,h. anyád téged hibáztatott a nagymamád rohama miatt. remélem nem kételkedtél benne soha,h. nincs igaza. természetesen nem a te hibád volt, egyértelmű, sajnos neki az volt a legegyszerűnn,h. rád kenje, nem kellett volna...

a legjobb bnőm is olyan, h hamar dühös lesz, sokszor az anyját hibáztatja azért, amiről nem tehet....tudatosan, erővel le kell nyugtatnod magad, lazábban venni a dolgokat, ne tekints mindenre olyan komolyan, mi van ha nem találod a könyved? oké, dühítő, de ugyanmár, majd meglesz, emlékezni se fogsz rá két hét múlva.... kicsit le kell tudni sz.rni a világot néha :) persze felelősséggel.

ne érdekeljen minden apróság, az a legfontosabb, h te nyugis legyél és pozitív.

2010. jan. 21. 21:30

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!