Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Nevemre veszem gyermekünket,...

Nevemre veszem gyermekünket, apai jogok?

Figyelt kérdés
Sziasztok!Ne értsetek félre! Ha a gyermekemet a nevemre veszem, utána az apa gyakorolhat jogokat? Kidobott minket a gyermekünkkel(2.5) együtt szilveszterkor. Most pedig láthatási pert indít. Hozott nekem papírt, h írjam alá, de egy picit sokallom azt az időt, amit akar. Na meg az apai nagyanya is cirkuszol, mintha olyan sok időt töltött volna el a gyerekkel. Mindig 24 órában velem volt a gyerek. Nem vagyunk házasok, nem is voltunk. Egyáltalán nem veszi figyelembe, h a kisfiam zaklatott, hiszen új környezet, óvoda. én pedig munkába járok. Apját szóba sem hozza. Tényleg ne értsetek félre. én nem ellenük vagyok, de a kisfiam nyugodt életét szeretném biztosítani. Előre is köszönöm a válaszotokat.
2013. jan. 28. 20:01
1 2 3
 21/21 anonim ***** válasza:

Ne használjátok már ezt a pongyola "nevére veszi" hülyeséget. Nincs ilyen kifejezés a jogban. Itt is folyton két különböző dolgot értenek alatta:

1) az apa elismerte a gyermeket: innentől a gyerek az övé, joguk van egymáshoz, és ezt csak az szünteti meg, ha lemond róla ÉS egy másik férfi örökbe fogadja a gyereket (ha nincs örökbefogadó, lemondani se lehet). Te nem tudod a "nevedre venni", mivel az anyakönyvi kivonatban már szerepelsz anyaként, tehát a neveden van ebben az értelemben.

2) a gyerek az apja nevét viseli: ez közös döntés eredménye, ami teljesen független attól, papíron az apja-e az illető a gyereknek. Ha elismerte az apaságot az apa, akkor meg lehet beszélni, melyik szülő vezetéknevét viseli a gyerek. Ha nem írta alá a nyilatkozatot, akkor csak az anyáét viselheti. Utólag a nevet a két szülő együtt tudja csak megváltoztatni, de ez nem befolyásolja azt, hogy mindkét szülő jogilag a gyerek szülője marad.

2013. jan. 29. 16:30
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!