Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Támogassam anyagilag Anyukámat...

Támogassam anyagilag Anyukámat, akkor is, ha még tanulok? Kötelességem?

Figyelt kérdés

Megpróbálom röviden összefoglalni a helyzetet.. 2 nappali szakon tanulok az egyetemen, majdnem kitűnő átlaggal. Tavaly novemberig dolgoztam (diákmunka), de mivel az egyik szakomból már csak fél év van hátra (szakdolgozat és nyelvvizsga), úgy gondoltam, hogy a tanulás most fontosabb, mint a pénzkeresés, emiatt nem vállaltam több munkát. A szüleim elváltak. Apukám minimálbérből él, de keményen dolgozik és devizahitelt fizet. Anyukám szintén, de ő kb. 150 ezer Ft-ot vagy többet keres havonta. A testvéremmel most vele élünk.. Én a suli miatt, mert a városi egyetemen tanulok, a testvéremet pedig Apukám küldte el, mert nem bírta nézni az otthoni tétlenségét.. Anyukámról annyit kell tudni, hogy kifolyik a kezéből a pénz.. A régi nagyvonalú életét próbálja még mindig élni, de a hitel és a panel rezsije miatt alig marad pénze. Nem hajlandó lemondani a műkörömről, a 6000 Ft-os fodrászról, a kozmetikusról és arról sem, hogy autóval járjon dolgozni. (Még a nekünk félretett pénzt is elköltötte a válás előtt. – Kb. 2 millió Ft) A testvérem egy naplopó. Egész nap a számítógép előtt ül vagy cigizik, nincs munkája mióta befejezte a sulit (6 hónap).. Nem is keresi.. nem is akar dolgozni.

Most úgy állunk, hogy ki akarják kapcsolni a villanyt, mert Anyukám nem tudta befizetni a 33 ezer Ft-os év végi elszámolást. Nekünk kellett kifizetni a testvéremmel.. Anyukám mindig bennünket, főként engem okol a saját hibája miatt.. Tőlem várja a segítséget! Ha pedig nem adok neki pénzt, azt mondja, hogy élősködöm.. és hogy takarodjak Apukámhoz. A testvérem persze mindebből okosan kimarad. Neki Anyukám sohasem mondja.. Az ösztöndíjam kb. 12 ezer Ft, de ez csak zsebpénz.. Ebből a pénzből próbálom összespórolni a nyelvvizsga és a vezetés árát. Ebből veszem a ruháimat, ebből etetem a macskámat.. ebből „élek”. Anyukám elvárja tőlem, hogy adjam neki oda ezt az összeget.. de nem tudom / akarom, mert akkor nem tudom befejezni az egyetemet. Nem lesz jövőm.. (A szüleimtől sosem vártam, hogy támogassanak anyagilag!!!) A minap is próbáltam Anyukámmal megértetni, hogy ha ezek nem lesznek meg, akkor hiába tanultam annyit. De mintha nem akarná felfogni. Mindig azzal jön, hogy ő ki*****ja a s*******et, és hogy csak a saját érdekeinket nézzünk, vele pedig senki sem foglalkozik. Szerinte egy 22 éves fiatalnak az a dolga, hogy tanuljon és dolgozzon iskola mellett (vagy dolgozzon) és ha együtt – ha külön él a szüleitől, támogatnia kell őket. Dolgozni most tényleg nem tudok elmenni az iskolák miatt. Novemberig volt, hogy végigmelóztam a hétvégét is. Erre majdnem ráment a párkapcsolatom és Anyukám is folyton csesztetett, hogy alig voltam otthon és hogy alig segítettem. A házimunka 65-70%-át én végzem, mamám főz ránk, a testvérem semmit sem csinál, de Anyukám még ennél is többet vár el tőlem! Régebben még a barátomat is megpróbálta ellenem hangolni. Amikor felhoztam, hogy kollégiumba kellene költöznöm, majdnem rám rúgta az ajtót.. hogy itt akarom hagyni ebben a helyzetben. Talán Apukámhoz kellene költöznöm, de őt sem akarom addig leterhelni, amíg nincs diákmunkám a nyárra, mert nem biztos az állása. A barátommal pedig még nem tudunk összeköltözni, mert ő is tanul.. Mit kellene tennem, hogy egy kicsit nyugodtabb legyen az életem? Segítsem Anyukámat anyagilag vagy egy idő után már ez sem lesz neki elég? Kötelességem őt támogatni?

#család #pénz #anya kötelesség
2013. jan. 19. 05:28
1 2 3
 11/28 anonim ***** válasza:
53%

Elég szomorú volt elolvasni!

Én azt nem értem az ilyen szülőknél hogy elvárják hogy adj haza pénzt úgy hogy nem dolgozol (és még nagy lábon él anyád). MEg amúgy is MIBŐL?

Sajnos nekem is volt ilyen tapasztalatom

És a legbosszantóbb hogy te vagy a g*ci ahogy éltek (anyud gondolata szerint) és le merném fogadni hogy tesod pedig a szent lehet a családban

Én az ilyen szülőre azt mondanám hogy a saját gyerekét akarja kihasználni

Bocs hogy ezt mondom de ez undorító amikor a saját anyád használna ki

2013. jan. 19. 09:38
 12/28 anonim ***** válasza:
77%

Ó, nálunk ugyanez volt. Most például azt kaptam meg, hogy mivel végül otthagyom az egyetemet, mennyire kiszúrok velük, mert így nem számítunk nagycsaládosnak és a húgom nem kap emelt szoctámot. Meg a csp is csökken (az egyébként már csak 21 éves korig jár ha tanulsz, akkor is).

De amikor az elején ez ment és leléptem, a diákhitel volt a megoldás. Neked is ezt tudom javasolni. Vedd fel erre a fél évre a havi 40 ezret és jelentkezz kollégiumba. A diákhitel és az ösztöndíj elég a havi megélhetésed fedezésére, és diploma után lesz egy 200 ezres hiteled, gond nélkül akár egy éven belül vissza tudod fizetni.

Nekem az első évre kellett, akkor 300 ezret vettem fel, és közben folyamatosan törlesztgettem apránként, most már alig van belőle :) Szóval ne parázz, ilyen esetben nyugodtan vedd fel, aztán majd igyekezz minél előbb visszafizetni, hogy ne legyen túl sok kamat rajta. Bár valószínű mindenképp kevesebbet buksz, mintha mindig minden pénzed leadnád anyukádnak..

2013. jan. 19. 10:24
 13/28 anonim ***** válasza:
46%
Mar nem azért, de az anya dolgozik. Az o dolga, hogy hogyan osztja be azt a pénzt, amit o keres. Ésszerű lenne ugyan a számlákat fizetni, de ha neki az nem tetszik.... Mellesleg 150 nem olyan sok pénz, abból 3 embert eltartani nem könnyű. A huszonezer es villanyszámla se gondolnám, hogy csak anyuka műve, hiszen nyilván pl a kérdező is hozzájárult, gondolom a számítógép nem napelem el megy. Igenis, ha otthon el, járuljon hozza a költségekhez. Kap ösztöndíjat, adjon belőle a közösbe. Szép dolog spórolni, meg más f@szaval verni a csalánt, de ha nem tetszik, tessék elköltözni.
2013. jan. 19. 10:32
 14/28 anonim ***** válasza:
100%

ma 10:32

tehát azért mert az anyuka úgy dönt hogy a műköröm és a kocsival szaladgálás fontosabb mint a számlák fizetése a kérdező a hibás? vagy azért mert a hazimunka több mint felét ő végzi el a testvére meg él mint marci hevesen kötellessége elmennie dolgozni hogy mindezt támogassa? egyetlen mondatoddal értek csak egyet: el lehet menni.

2013. jan. 19. 10:52
 15/28 anonim ***** válasza:
66%
Persze hogy nem könnyű három embert eltartani annyiból ha anyuka csak magára költi :D
2013. jan. 19. 11:00
 16/28 anonim ***** válasza:
100%
Én nem támogatnám, és mielőbb elköltöznék koleszba, hogy ne lehessen irreális elvárása felém. Amíg nem fejezted be a sulit, inkább az ő kötelessége lenne támogatni téged, mint fordítva. Ha pedig nehéz az anyagi helyzet, akkor mindenkinek áldozatot kell hozni, nem csak neked. Ha a család ebben nem partner, szerintem jobb a mielőbbi függetlenedés.
2013. jan. 19. 11:54
 17/28 anonim ***** válasza:
8%
Nem azt irtam, hogy a kerdezo hibaja es nyilvan nem jol csinalja az anya se, de beleszolasi joga nincs a kerdezonek, oruljon hogy eltartjak. A havi 12e osztondijabol meg az etelere se futna, ha nem otthon elne. Igenis hozza kell jarulnia valamennyivel a koltsegekhez, amig otthon el. Ha nem tetszik neki, menjen kollegiumba, alberletbe. At lehet iratkozni levelezo kepzesre es lehet mellette dolgozni.
2013. jan. 19. 13:19
 18/28 anonim ***** válasza:
73%
de nem érted, hogy kap családi pótlékot az anyukája utána mivel még tanul? és még külön adjon is lét? sok szülő a családit vagy az árvaságit elfelejti, hogy azt azért kapja a gyerek után, hogy arra költse, nem pedig fizetségül, mert szült egy gyereket. az árvasági is ezért van, nem azért, hogy másra költsék a szülők, és még utána követelőzzenek.
2013. jan. 19. 13:32
 19/28 anonim ***** válasza:
45%
Tudod mennyi a csaladipotlek? 12e. Na abbol mire futja? A kerdezo 24ezerbol megelne? Meg elelmiszerre se eleg.
2013. jan. 19. 13:37
 20/28 anonim ***** válasza:
100%
nyílván többe van egy gyerek evése, ivása, a rezsirésze. nemtom hogy egyeztek meg, de én úgy gondolom hogy mivel folyamatos a tanulása, akkor még ha nem is nagybetűsen kötelező lenne támogatnia, de támogatni kéne. Most abban mi a jó, ha lenyúlja a tanulás után járó ösztöndíját? de most komolyan.... vagy ha dolgozni küldi. nem éppen biztos nyugalmat kéne addig biztosítani, amíg ki nem tanulja a szakmáját, hogy profi legyen benne? oda sem tud az ember figyelni ha baxtatják, hogy de meló meló meló... ti odatudnátok tiszta nyugalommal?
2013. jan. 19. 13:53
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!