Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » A leendő férjem nem akarja...

A leendő férjem nem akarja felvenni a nevem, ti mit tennétek?

Figyelt kérdés

Párommal már az esküvő időpontját terveznénk, de amikor szóba került, hogy az anyakönyvvezetőnél meg kell adni majd, hogy lesz-e névváltoztatás, akkor mondta, hogy mit kell ezen gondolkozni, leszek Kissné Jakab Rita (nem valós név).

Erre mondtam, hogy biztosan nem, ellenben ragaszkodok hozzá, hogy felvegye a vezetéknevem, de nem hajlandó rá.

Ő mondja nekem, hogy vegyem fel, összetartozás jele, honnan tudják mások a családi állapotom, stb-stb...

Mondom neki ugyanezt fordítva, patthelyzet.

Hogyan tovább?

100 %, hogy én nem veszem fel, amúgy nekem az sem lényeges, hogy ő felvegye az enyémet, de nekem ez elég sarkalatos kérdés.

Előre kijelentem, hogy igen, eléggé feministának érzem magam, a házasságot két teljesen egyenlő ember szövetségének gondolom, és még benne sem vagyunk, máris akadály van. Nekem ez is az egyenlőség egyik mércéje.

Mi a véleményetek?

Egyet kérek azért. Én írtam ki a kérdést, ha negatív véleményt fogalmaz meg valaki, akkor velem szemben csak nyugodtan, de kérem, hogy a válaszolók ne vesszenek össze és egymást semmiképp ne sértegessék eltérő vélemény miatt.

Engem a kíváncsiság hajt, változtatni a hozzáállásomon nem fogok, csak érdekel, hogy ki hogy élné ezt meg.

2013. jan. 17. 00:29
1 2 3 4 5 6
 31/56 anonim ***** válasza:
46%
aha, akkor maradjon meg az összes ötszáz évvel ezelőtti szokás, mert különben pletykálni fognak a vénasszonyok? ötven éve azt is kipletykálták, aki házasság nélkül élt együtt a párjával, de azért gondolom, most örülsz, hogy nem ehhez kell igazodni azóta is...
2013. jan. 17. 08:51
 32/56 anonim ***** válasza:

"Hát akkor a mi önkormányzatunkat ez baromira nem érdekelte, ugyanis 2 éve házasodtunk és egy szó nem esett az esetleges gyerek nevéről!"

ha valamelyikőtök felvette a másiknak a nevét (akár úgy is, hogy Kissné Nagy Erzsébet), akkor nem kell megkérdezni, mert a közös név lesz a gyereké is. ha ő Kiss, te meg maradsz Nagy, akkor meg kell hogy kérdezzék.

2013. jan. 17. 08:52
 33/56 anonim ***** válasza:
41%

Senki nem mondta, hogy maradjon meg a hagyomány, de attól még azt a gyereket igenis mindennek lehordták. Szerintem őt a legkevésbé sem érdekelte, hogy mi a hagyomány, vagy mi nem, mikor mindenki zabigyereknek vagy kakukkfiókának csúfolta.

Mondom, szerencsétlen tényleg az volt, de erről az anyja tehetett, nem ő. És senki sem tudott róla, szerintem még ő sem, a nevéből következtetett mindenki rá.

2013. jan. 17. 08:53
 34/56 anonim ***** válasza:
54%

Jajj most jutott eszembe a másik kislány esete. Őt meg az anyja miatt röhögték, bár szintén a vezetéknévből jöttek rá, hogy nincs apja.

Anyuka valahol üdült, aztán terhesen ment haza.

Szerintetek mit kapott az a gyerek? Nem felnőttektől, hanem a többi gyerektől.

Én nem lennék hajlandó ennek kitenni a sajátomat.

2013. jan. 17. 08:56
 35/56 anonim ***** válasza:
47%

Elmesélem a mi sztorinkat:

én soha nem akartam Kissné Jakab Rita lenni, és nem a Kiss felvétele, hanem a -né toldalék miatt, mindig is úgy éreztem, hogy ezáltal a nő a férfi toldaléka lesz, és nem a társa.

A Kiss-Jakab Ritával már semmi bajom.

A férjem viszont ragaszkodott hozzá, hogy Kiss Lajosné, esetleg Kiss Lajosné Jakab Rita legyek. Mondtam, hogy szó sem lehet róla, van énnekem szép nevem, amit a szüleimtől kaptam, büszkén viselem!

Az anyakönyvvezetőnél, amikor időpontot foglaltunk, olyan parázs vita alakult ki köztünk, hogy szerintem a hivatalban lévők nagyobb összegben fogadtak arra, nem érjük meg együtt az 1. házassági évfordulót.

Hosszas kínlódás után megállapodtunk a Kissné Jakab Ritában azzal a feltétellel, hogy a gyerekek nevének kiválasztásában enyém a döntő szó.

Nagyon jó üzletet kötöttem, csak a hivatalos papírokon használom a Kissnét, egyébként bemutatkozáskor stb. a lánykorit használom. És megkíméltem a gyerekünket mindeféle hivalkodó, kimondhatatlan külföldi nevektől.....

Neked azt tanácsolom, mindenki viselje tovább azt a nevet, amit a szüleitől kapott, viszont jó ötlet lehet a gyerekenek mindkettőtök nevét adni: Kiss-Jakab Eszter.

2013. jan. 17. 09:22
 36/56 anonim ***** válasza:
65%
Ja, és májusban leszünk 10 éves házasok, a mindennnapokban baromira nem számít, kit hogy hínak hivatalosan......
2013. jan. 17. 09:24
 37/56 anonim ***** válasza:
31%
Kérdező.A kérdésben azt írtad ragaszkodsz hozzá hogy felvegye a neved,később meg azt hogy annyira nem fontos.szerintem az a legjobb ha mindketten megtartjátok a saját neveteket,de ha már ebből is ekkora probléma van nem tudom mi lesz nagyobb horderejű dolgoknál.Én büszkén viselném a férjem nevét azt tudom és eszem ágába se jutna ráerőltetni a páromra hogy vegye fől a nevem mikor én sem vagyok hajlandó engedni a kérésének.Itt mindjárt nincs egyenrangúság.Egyikőtök sem enged,pedig mindkettőtöknek kéne egy közös mindenkinek tetsző megoldást találni.
2013. jan. 17. 10:03
 38/56 anonim ***** válasza:
48%

Ez a feminista szó meg vicc.

Az egyenjogúság az emancipáció, nem a feminizmus.

2013. jan. 17. 10:05
 39/56 anonim ***** válasza:
56%
Érdekes, hogy le lettem pontozva a sárgaföldi, mert azt mertem mondani, hogy őszinte szeretetben nincs helye ennek a nagy "feminizmusnak". Persze, álljon ki a nő a véleménye mellett, de szerintem a képmutatás netovábbja egyenlőségnek nevezni azt, hogy csak a nő meggyőződése a fontos, az, hogy a férfi mit szeretne le van szarva. Létezik a kötőjeles megoldás. Ez mér nem járható út?
2013. jan. 17. 10:30
 40/56 anonim ***** válasza:
74%

A gyerek neve akkor is egyezik az anyjáéval, ha az anya teljes egészében felveszi az apa nevét.

Pl.:

Jakab Rita

Kiss Pál

-> -ból lesz

Kiss Rita

Kiss Pál

Több ismerősöm van, aki így változtatott nevet.

Eddig csak testvéreknek nézték őket.

Akkor ezek szerint a zabigyerekezésre is számíthatnak?

Szép kilátás.

2013. jan. 17. 10:36
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!