Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » A leendő férjem nem akarja...

A leendő férjem nem akarja felvenni a nevem, ti mit tennétek?

Figyelt kérdés

Párommal már az esküvő időpontját terveznénk, de amikor szóba került, hogy az anyakönyvvezetőnél meg kell adni majd, hogy lesz-e névváltoztatás, akkor mondta, hogy mit kell ezen gondolkozni, leszek Kissné Jakab Rita (nem valós név).

Erre mondtam, hogy biztosan nem, ellenben ragaszkodok hozzá, hogy felvegye a vezetéknevem, de nem hajlandó rá.

Ő mondja nekem, hogy vegyem fel, összetartozás jele, honnan tudják mások a családi állapotom, stb-stb...

Mondom neki ugyanezt fordítva, patthelyzet.

Hogyan tovább?

100 %, hogy én nem veszem fel, amúgy nekem az sem lényeges, hogy ő felvegye az enyémet, de nekem ez elég sarkalatos kérdés.

Előre kijelentem, hogy igen, eléggé feministának érzem magam, a házasságot két teljesen egyenlő ember szövetségének gondolom, és még benne sem vagyunk, máris akadály van. Nekem ez is az egyenlőség egyik mércéje.

Mi a véleményetek?

Egyet kérek azért. Én írtam ki a kérdést, ha negatív véleményt fogalmaz meg valaki, akkor velem szemben csak nyugodtan, de kérem, hogy a válaszolók ne vesszenek össze és egymást semmiképp ne sértegessék eltérő vélemény miatt.

Engem a kíváncsiság hajt, változtatni a hozzáállásomon nem fogok, csak érdekel, hogy ki hogy élné ezt meg.

2013. jan. 17. 00:29
1 2 3 4 5 6
 1/56 anonim ***** válasza:
85%

Én úgy voltam vele, hogy én ugyan nem veszem fel az övét, de tőle se várom el. Minek? Maradtam ahogy vagyok, meg ő is. Ő nem izélt rajta, hogy vegyem fel. Valószínűleg, mert két lábbal áll a földön, sok önbizalma van, és nem foglalkozik mások véleményével, ezért nem erőltetett ilyen hülyeségeket, hogy de hát úgy illik.

Amúgy örülök, hogy nem jöttél a szokásos "de nekem olyan szép ritka nevem van amiből nincs több az országban" dumával, amivel itt mindenki szokott, szerintem egész Magyarországon nincs annyi ritka név, mint amennyien itt a gyiken előadják a sztorit.

2013. jan. 17. 00:36
 2/56 anonim ***** válasza:
92%

Kicsit fura, hogy ez csak most jött szóba nálatok.

Nekünk még távolról sincs meg az esküvő időpontja.

Konkrétan még meg se kért, de ezt már lemeccseltük.

Eleinte azon az állásponton volt, hogy alap, hogy felvegyem a nevét.

Később finomodott az álláspontja arra, hogy "szeretné, ha felvenném".

Mostanra eljutottunk oda - miután részletesen elmagyaráztam neki, hogy X évet leéltem ezzel a névvel és az se biztos, hogy a hátralévő idő több lesz, mint amit magam mögött hagytam... illetve, hogy mennyi macerával jár xy db okmány kicserélése... és hogy nem a névtől leszek én a felesége... bla-bla -, hogy már teljesen igazat ad nekem és egy cseppet se bánja, hogy nem Z-néként leszek a neje.

2013. jan. 17. 00:37
 3/56 anonim ***** válasza:
100%

"akkor mondta, hogy mit kell ezen gondolkozni, leszek Kissné Jakab Rita (nem valós név).

Erre mondtam, hogy biztosan nem, ellenben ragaszkodok hozzá, hogy felvegye a vezetéknevem, de nem hajlandó rá."

Szerintem a ti esetetekben az lenne a legjobb megoldás, ha mindenki megtartaná a saját nevét, és kész. (mi is így tettünk amúgy). Hiszen Ti még össze sem házasodtatok, és máris kértetek egymástól valamit, amit a másik megtagadott, de ő is kért valamit, amit meg te tagadtál meg. Szerintem ez egy elég esélytelen helyzet, ezért mondtam, h szerintem maradjatok a saját neveteknél, abból nem lesz nagy összeveszés :)

2013. jan. 17. 00:37
 4/56 anonim ***** válasza:
32%
Szerinte mivel az Apuka nevét kapják általában a gyerekek annak van értelme ha a nő veszi fel. És Apuka gyerekek Anyuka is Kiss lesz.
2013. jan. 17. 00:38
 5/56 anonim ***** válasza:
100%
Vihar a biliben. Egy házasságban ez a legkisebb gond, mi lesz később, ha már ezen balhéztok?
2013. jan. 17. 00:49
 6/56 A kérdező kommentje:

Tényleg szó sincs róla, hogy bármilyen különleges neve lenne akár neki, akár nekem. A lényeg nekem az egyformaságban van.

Gyereket viszont nem szeretnénk, tehát ez nem probléma, viszont tudom, hogy azt is be kell azért előre írni, hogy mégis mi lenne a vezetékneve, ha lenne, és ez a meccs is előttünk van még, mert bár nem tervezünk gyereket, de a mostani történések alapján simán el tudom képzelni, hogy neki is alap, hogy az ő nevét kapják a gyerekek.

Nekem viszont változatlanul nem fér a fejembe, hogy ugyan miért? Közös gyerekek, közös név, nem?

2013. jan. 17. 00:49
 7/56 anonim ***** válasza:
79%

Teljesen egyetertek veled, bar az nagy elvaas a ffiakkal szemben, h felvegyek a no nevet... Esetleg mindketten kotojelesen mindket nevet viselitek? Vagy maradtok a sajat neveteken.

Gyereknek meg irasd be kotojellel, elvegre kettotoke lesz, ha lesz

2013. jan. 17. 00:55
 8/56 anonim ***** válasza:
79%

A gyerek nevével én úgy vagyok, hogy nyugodtan kapja csak az övét.

Az "anyja neve" úgyis egész életén át elkíséri, hisz minden iratában feltüntetik, mindenhol elkérik... akkor már hadd látszódjon az apja neve is valahogy.

Kötőjeles dupla névvel nem akarnék kiszúrni vele. Azt nagy valószínűséggel egyébként se adhatja tovább, főleg ha egy hasonló vérmérsékletű emberrel találkozik, mint az anyja.

->

értsd: három nevet már nem lehet összekapcsolni

2013. jan. 17. 00:58
 9/56 anonim válasza:
25%

"a házasságot két teljesen egyenlő ember szövetségének gondolom"

lol

2013. jan. 17. 01:00
 10/56 anonim ***** válasza:
11%

7-es!

Gyerek neve nem lehet kötőjeles, ha a szülők nem veszik fel egymás nevét.

2013. jan. 17. 01:00
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!