A leendő férjem nem akarja felvenni a nevem, ti mit tennétek?
Párommal már az esküvő időpontját terveznénk, de amikor szóba került, hogy az anyakönyvvezetőnél meg kell adni majd, hogy lesz-e névváltoztatás, akkor mondta, hogy mit kell ezen gondolkozni, leszek Kissné Jakab Rita (nem valós név).
Erre mondtam, hogy biztosan nem, ellenben ragaszkodok hozzá, hogy felvegye a vezetéknevem, de nem hajlandó rá.
Ő mondja nekem, hogy vegyem fel, összetartozás jele, honnan tudják mások a családi állapotom, stb-stb...
Mondom neki ugyanezt fordítva, patthelyzet.
Hogyan tovább?
100 %, hogy én nem veszem fel, amúgy nekem az sem lényeges, hogy ő felvegye az enyémet, de nekem ez elég sarkalatos kérdés.
Előre kijelentem, hogy igen, eléggé feministának érzem magam, a házasságot két teljesen egyenlő ember szövetségének gondolom, és még benne sem vagyunk, máris akadály van. Nekem ez is az egyenlőség egyik mércéje.
Mi a véleményetek?
Egyet kérek azért. Én írtam ki a kérdést, ha negatív véleményt fogalmaz meg valaki, akkor velem szemben csak nyugodtan, de kérem, hogy a válaszolók ne vesszenek össze és egymást semmiképp ne sértegessék eltérő vélemény miatt.
Engem a kíváncsiság hajt, változtatni a hozzáállásomon nem fogok, csak érdekel, hogy ki hogy élné ezt meg.
10-es két napja voltunk az anyakönyvvezetőnél, mindketten megtartjuk a saját nevünket és a gyerek kötőjeles lesz be kellett íratni ugyebár a leendő gyerek vezetéknevét is.
Amúgy kérdező, azt nem értem, hogy ha te nem veszed fel, mert biztos nem, akkor mi alapján várod el, hogy ő meg felvegye? Te miért ragaszkodhatsz ahhoz, hogy felvegye, ő ugyanehhez miért nem? Mi a különbség? Azon kívül, hogy ugye az ő oldalán bármilyen baromság is, legalább az ott áll, hogy úgy a megszokottabb.
"100 %, hogy én nem veszem fel, amúgy nekem az sem lényeges, hogy ő felvegye az enyémet, de nekem ez elég sarkalatos kérdés. "
Lehet elkerülte a figyelmed, de direkt beleírtam a kérdésembe, hogy nekem amúgy az sem lényeges, hogy ő felvegye.
Ha ez nem teljesen világos így leírva, akkor kifejtem :)
Azt akartam ezzel mondani, hogy nem az a lényeg, hogy ő vegye fel az enyém, hanem, hogy ne ragaszkodjon ahhoz, hogy én a "nevére kerüljek", mert az indokok, ami alapján egy nőtől elvárják, hogy felvegye a férje nevét (összetartozás jele, családi állapot kifejezése) fordítva is ugyanúgy áll.
Nyilván, ha ő nem mond nekem ilyet, hogy ezek miatt fontos, akkor nekem eszembe sincs azt mondani neki (hiszen egyenrangú társamnak gondolom), hogy vedd fel te az enyémet.
A gyerkőc névnél teljesen ugyanezt gondolom, ha be kell íratni, akkor írják kötőjelesen, de ez nem lesz akkora jelentőségű, ahogy írtam.
Én egyetértek Veled. Kit érdekel a családi állapot, és ha Téged az alapján méricskélnek, értékelnek, akkor azokkal az emberekkel nem érdemes foglalkozni sem. Egy nő még 2013-ban sem ér semmit férj nélkül? És mivel több, ha férje van? Elkelt, akkor rendben van, ha nem, akkor nem normális?
Örülök, hogy már nem kötelező a nevet felvenni. Baromira nem érezném jól magam, hogy a férjem első felesége szimplán lustaságból még mindig a férjes nevével rohangászik, ha nekem meg esetleg jelentene valamit a név felvétele, akkor is ugyanúgy hordjuk.
Különben dolgoztam idősekkel. Ismertem az összes létező Horváth Jóska feleségét, lövésem sem volt, kik ezek a férfiak, az asszonyokat meg nem tudtam hogyan szólítani, mert az összes létjogosultságuk, bürokráciában létező és elismert személyiségük a Jóskák nevén csüngő -né volt.
Ha a férjem ragaszkodott volna a névfelvételhez, én a közös vezetéknévhez ragaszkodtam volna, szerencsére elég hülyén hangzott volna, hogy egyikünk se akarja. Amúgy meg rám volt bízva a döntés, lesz-e férjes nevem, vagy sem, fordítva szóba sem került, természetesen.
"Az "anyja neve" úgyis egész életén át elkíséri"
Nem. Az anyja neve már nem fogja elkísérni, ugyanis jogszabályi lehetőség okán már nem "kötelező" a használata. Csak a engedélyező nyilatkozata alapján vehetik fel. Pont ugyanúgy, ahogy a személyi igazolvány számát is már csak akkor rögzíthetik, ha ehhez valaki kifejezetten hozzájárul.
"ellenben ragaszkodok hozzá, hogy felvegye a vezetéknevem, de nem hajlandó rá. "
...
"a házasságot két teljesen egyenlő ember szövetségének gondolom"
-Köszönjük, viszlát.
A véleményem pedig az, hogy a házasság, -ahogy te is mondtad- nem az alá-fölé rendeltségről szól, éppen ezért oly' mindegy hogy Xné Y Z vagy, vagy pedig Y Z, aki X férje.
Én úgy gondolom, ha felveszed a nevét azzal az csak összetartozásotokat jelképezitek, és szerintem egyáltalán nem olyan negatív dolog, így szokás, semmi rossz nincs benne.
(És akkor most jöhet a lepontozás, hogy ilyen maradi gyökér vagyok. :)
Az pedig hogy ténylegesen egyenlőek vagytok-e vagy sem, az már csak rajtad, és a párodon múlik, nem pedig a neveiteken.
Csak zárójelben jegyezném meg, hogy én szeretném ha jövendőbelim felvenné a nevemet, ugyanakkor azt hiszem kompromisszumképes is vagyok, és nem ragaszkodom ehhez.
23F
Én nem értek veled egyet, ne haragudj.
Nekem roppant ellenszenves dolog, mikor egy állítólag szereteten és tiszteleten alapuló kapcsolatban az "egyenlőség" kedvéért köti az ebet a karóhoz az egyik fél. Nekem ez olyan mű dolog. Ha neki ez "minden" vágya, hogy felvedd a nevét, akkor miért nem lehet megtenni? Csak neked lehet meggyőződésed? Neki az a meggyőződése, hogy ez az összetartozás jele, de te még sem engedsz neki. Akkor már innen is hiányzik az egyenlőség nem, hiszen csak a te meggyőződésed a fontos, az övé nem.
Én hasonló helyzetben, az "egyenlőséget" szem előtt tartva a kötőjeles megoldást választanám. Így az én nevem is megmarad és az ő vágyát is kielégítettük.
Remélem nem volt bántó, amit írtam, nem a sértegetés a szándékom.
#18-as vagyok.
Még egy gondolatot/véleményt ha megengedsz...
Rendkívül ostobán néz ki ha a ffi a felesége nevét veszi föl, és kötőjelesen írja.
Sajnos nem tudok elvonatkoztatni egy jelenlegi kormánypárti politikustól, (az eggyel ez előtti házasságáról van szó) aki ráadásul buta is mint a csizmatalp. :]
-Elnézést.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!