Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » A leendő férjem nem akarja...

A leendő férjem nem akarja felvenni a nevem, ti mit tennétek?

Figyelt kérdés

Párommal már az esküvő időpontját terveznénk, de amikor szóba került, hogy az anyakönyvvezetőnél meg kell adni majd, hogy lesz-e névváltoztatás, akkor mondta, hogy mit kell ezen gondolkozni, leszek Kissné Jakab Rita (nem valós név).

Erre mondtam, hogy biztosan nem, ellenben ragaszkodok hozzá, hogy felvegye a vezetéknevem, de nem hajlandó rá.

Ő mondja nekem, hogy vegyem fel, összetartozás jele, honnan tudják mások a családi állapotom, stb-stb...

Mondom neki ugyanezt fordítva, patthelyzet.

Hogyan tovább?

100 %, hogy én nem veszem fel, amúgy nekem az sem lényeges, hogy ő felvegye az enyémet, de nekem ez elég sarkalatos kérdés.

Előre kijelentem, hogy igen, eléggé feministának érzem magam, a házasságot két teljesen egyenlő ember szövetségének gondolom, és még benne sem vagyunk, máris akadály van. Nekem ez is az egyenlőség egyik mércéje.

Mi a véleményetek?

Egyet kérek azért. Én írtam ki a kérdést, ha negatív véleményt fogalmaz meg valaki, akkor velem szemben csak nyugodtan, de kérem, hogy a válaszolók ne vesszenek össze és egymást semmiképp ne sértegessék eltérő vélemény miatt.

Engem a kíváncsiság hajt, változtatni a hozzáállásomon nem fogok, csak érdekel, hogy ki hogy élné ezt meg.

2013. jan. 17. 00:29
1 2 3 4 5 6
 11/56 anonim ***** válasza:
100%
Kötőjeles lehet. Még akkor is, ha nem házasok!
2013. jan. 17. 01:04
 12/56 anonim ***** válasza:
82%

10-es két napja voltunk az anyakönyvvezetőnél, mindketten megtartjuk a saját nevünket és a gyerek kötőjeles lesz be kellett íratni ugyebár a leendő gyerek vezetéknevét is.

Amúgy kérdező, azt nem értem, hogy ha te nem veszed fel, mert biztos nem, akkor mi alapján várod el, hogy ő meg felvegye? Te miért ragaszkodhatsz ahhoz, hogy felvegye, ő ugyanehhez miért nem? Mi a különbség? Azon kívül, hogy ugye az ő oldalán bármilyen baromság is, legalább az ott áll, hogy úgy a megszokottabb.

2013. jan. 17. 01:04
 13/56 anonim ***** válasza:
53%
mit tennénk? sarkon fordulnánk, és elhagynánk ezt a kevély nőt
2013. jan. 17. 01:12
 14/56 A kérdező kommentje:

"100 %, hogy én nem veszem fel, amúgy nekem az sem lényeges, hogy ő felvegye az enyémet, de nekem ez elég sarkalatos kérdés. "

Lehet elkerülte a figyelmed, de direkt beleírtam a kérdésembe, hogy nekem amúgy az sem lényeges, hogy ő felvegye.

Ha ez nem teljesen világos így leírva, akkor kifejtem :)

Azt akartam ezzel mondani, hogy nem az a lényeg, hogy ő vegye fel az enyém, hanem, hogy ne ragaszkodjon ahhoz, hogy én a "nevére kerüljek", mert az indokok, ami alapján egy nőtől elvárják, hogy felvegye a férje nevét (összetartozás jele, családi állapot kifejezése) fordítva is ugyanúgy áll.

Nyilván, ha ő nem mond nekem ilyet, hogy ezek miatt fontos, akkor nekem eszembe sincs azt mondani neki (hiszen egyenrangú társamnak gondolom), hogy vedd fel te az enyémet.

A gyerkőc névnél teljesen ugyanezt gondolom, ha be kell íratni, akkor írják kötőjelesen, de ez nem lesz akkora jelentőségű, ahogy írtam.

2013. jan. 17. 01:13
 15/56 anonim ***** válasza:
88%

Én egyetértek Veled. Kit érdekel a családi állapot, és ha Téged az alapján méricskélnek, értékelnek, akkor azokkal az emberekkel nem érdemes foglalkozni sem. Egy nő még 2013-ban sem ér semmit férj nélkül? És mivel több, ha férje van? Elkelt, akkor rendben van, ha nem, akkor nem normális?

Örülök, hogy már nem kötelező a nevet felvenni. Baromira nem érezném jól magam, hogy a férjem első felesége szimplán lustaságból még mindig a férjes nevével rohangászik, ha nekem meg esetleg jelentene valamit a név felvétele, akkor is ugyanúgy hordjuk.

Különben dolgoztam idősekkel. Ismertem az összes létező Horváth Jóska feleségét, lövésem sem volt, kik ezek a férfiak, az asszonyokat meg nem tudtam hogyan szólítani, mert az összes létjogosultságuk, bürokráciában létező és elismert személyiségük a Jóskák nevén csüngő -né volt.

Ha a férjem ragaszkodott volna a névfelvételhez, én a közös vezetéknévhez ragaszkodtam volna, szerencsére elég hülyén hangzott volna, hogy egyikünk se akarja. Amúgy meg rám volt bízva a döntés, lesz-e férjes nevem, vagy sem, fordítva szóba sem került, természetesen.

2013. jan. 17. 01:19
 16/56 anonim válasza:
100%
Mindenki saját maga dönti el nem szabad ra erőszakolni , de ha már ilyenen veszekedtek...
2013. jan. 17. 01:24
 17/56 anonim ***** válasza:
81%

"Az "anyja neve" úgyis egész életén át elkíséri"

Nem. Az anyja neve már nem fogja elkísérni, ugyanis jogszabályi lehetőség okán már nem "kötelező" a használata. Csak a engedélyező nyilatkozata alapján vehetik fel. Pont ugyanúgy, ahogy a személyi igazolvány számát is már csak akkor rögzíthetik, ha ehhez valaki kifejezetten hozzájárul.

2013. jan. 17. 01:59
 18/56 anonim ***** válasza:
58%

"ellenben ragaszkodok hozzá, hogy felvegye a vezetéknevem, de nem hajlandó rá. "

...

"a házasságot két teljesen egyenlő ember szövetségének gondolom"

-Köszönjük, viszlát.

A véleményem pedig az, hogy a házasság, -ahogy te is mondtad- nem az alá-fölé rendeltségről szól, éppen ezért oly' mindegy hogy Xné Y Z vagy, vagy pedig Y Z, aki X férje.

Én úgy gondolom, ha felveszed a nevét azzal az csak összetartozásotokat jelképezitek, és szerintem egyáltalán nem olyan negatív dolog, így szokás, semmi rossz nincs benne.

(És akkor most jöhet a lepontozás, hogy ilyen maradi gyökér vagyok. :)

Az pedig hogy ténylegesen egyenlőek vagytok-e vagy sem, az már csak rajtad, és a párodon múlik, nem pedig a neveiteken.

Csak zárójelben jegyezném meg, hogy én szeretném ha jövendőbelim felvenné a nevemet, ugyanakkor azt hiszem kompromisszumképes is vagyok, és nem ragaszkodom ehhez.

23F

2013. jan. 17. 02:11
 19/56 anonim ***** válasza:
64%

Én nem értek veled egyet, ne haragudj.

Nekem roppant ellenszenves dolog, mikor egy állítólag szereteten és tiszteleten alapuló kapcsolatban az "egyenlőség" kedvéért köti az ebet a karóhoz az egyik fél. Nekem ez olyan mű dolog. Ha neki ez "minden" vágya, hogy felvedd a nevét, akkor miért nem lehet megtenni? Csak neked lehet meggyőződésed? Neki az a meggyőződése, hogy ez az összetartozás jele, de te még sem engedsz neki. Akkor már innen is hiányzik az egyenlőség nem, hiszen csak a te meggyőződésed a fontos, az övé nem.

Én hasonló helyzetben, az "egyenlőséget" szem előtt tartva a kötőjeles megoldást választanám. Így az én nevem is megmarad és az ő vágyát is kielégítettük.

Remélem nem volt bántó, amit írtam, nem a sértegetés a szándékom.

2013. jan. 17. 02:19
 20/56 anonim ***** válasza:
47%

#18-as vagyok.

Még egy gondolatot/véleményt ha megengedsz...

Rendkívül ostobán néz ki ha a ffi a felesége nevét veszi föl, és kötőjelesen írja.

Sajnos nem tudok elvonatkoztatni egy jelenlegi kormánypárti politikustól, (az eggyel ez előtti házasságáról van szó) aki ráadásul buta is mint a csizmatalp. :]

-Elnézést.

2013. jan. 17. 02:30
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!