Miért akadnak ki a válaszolók, ha azt olvassák, hogy a "párom így, a párom úgy"?
Nem vagyok se cipő, se zokni, nálunk a nagypapám hívja rendszeresen páromnak a mamát és nekem teljesen természetes, hogy ők együtt egy pár. Vagy ők már lassan 60 évnyi házasság után "megtehetik"? (Ha ismernétek őket, ti is azt mondanátok, hogy na, ők tényleg egy pár, gyakorlatilag egymást tartják életben, mindketten 80 felett vannak és aktívak.) De ezt olyan szinten képzeljétek el, hogy ha a párommal :) beszélget a papám, akkor úgy mondja neki, hogy "a párommal elmentünk a piacra", "a párom főzött finom ebédet, gyerek enni", stb. Mivel én velük élek, nekem ez teljesen természetes. Nyilván, ha csak velem beszél a papám, akkor azt mondja, hogy "mamád kint van az udvaron", de ő pl. hívja édes páromnak is a mamát - napi szinten, ezt a becenevével és a mama megszólításokkal váltogatja. A mama is ugyanígy szokta páromnak hívni a papát, csak ő lényegesen kevesebbet beszél, mint a papa, így ez nem olyan feltűnő jelenség.
Akit zavar ez a kifejezés, azt miért zavarja? És hogy hívná évek után a párját, amikor már együtt élnek, de még nem jegyesek/házasok? Engem az élettársam szótól ráz a hideg, az annyira jogi töltetű. A barátom elmenne, ha pár hónapja lennénk együtt és tinik volnánk, de így azért nah... A szerelmem elvesztené a varázsát, ha állandóan mondogatnám, és hát na, a párom túl van a 30-on, és én se vagyok sokkal fiatalabb, szóval értitek.
Egyébként a nagyszüleimet elnézve én is így szeretnék megöregedni és ilyen szinten egy párt alkotni a párommal, mert ők tényleg elválaszthatatlanok és együtt alkotnak egy egészt. Bele se merek gondolni abba, hogy mi lesz, ha az egyikük itt hagy minket.
3 hónapja vagyunk együtt, és én is páromnak hívom, pl itt írásban, vagy a kollégák előtt, akiknek nem kell feltétlenül tudniuk a nevét, vagy úgysem jegyzik meg. Ismerősök, barát, család előtt a keresztnevén emlegetem.
A miértje pedig: a pasim/csajom verziótól a hideg ráz, ahogy az egyik válaszoló is írta olyan "parasztos", vagy nem is tudom. A kedvesem/szerelmem szavakat meg nem szeretném feltétlenül pl a kollégáim előtt használni (más kérdés, hogy neki sem mondom, hogy "szerelmem", az már túl nyálas). A "barátom"-mal nem is lenne semmi bajom, de nekem sok fiúbarátom van, így aztán nem akarok kavart belőle. Így marad a párom :) De ha valakit ez zavar és tud más alternatívát, szívesen fogadom :)
25N
Szerintem is a "párom" a legszebb megfogalmazása.
Ha valaki házas, persze a férjem, feleségem egyszerűbb meg jobb, de ha mondjuk komoly párkapcsolatban van valaki ezek közül választhat:
- Párom (egész jó, nem nyálas, kifejezi kik vagyunk egymásnak)
- Kedvesem (ez elmegy, de szerintem ez kicsit nyálas)
- Barátom/barátnőm (félre érthető, mert barát-barát is lehet)
- Pasim/csajom (nagyon gyerekes, pasim 16 évesen volt)
- Szerelmem (szerintem ez is nyálas, emellett valaki írta is a szerelem szó elveszti az értékét)
Emellett ez egy anonim oldal, nem fogom azt mondani itt ha párkapcsolati kérdésem van, hogy Jóska, meg Péter, hanem használok egy jelzőt. Az előbbieket felsorolva egyértelmű, hogy a "párom" nyert nálam. Aki meg azzal a zoknis példával jön, szerintem vagy házas, vagy egyedülálló, vagy tinédzser. Pontozzatok csak le :)
Az én agyam csak akkor száll el,mikor.túlzásba viszik.
Pl. "a párommal x ideje együtt vagyunk. A párom x idős. A párom minap találkozott xx-nal,aki blabla. A párom 3-kor felhívott.." stb.
Kicsit mintha egy hiperaktív,túlpörgött tinilány próbálná 15* lenyomni a torkodon és megértetni veled,hogy végre van valakije,akivel néha napján lefeküdhet-holott nem is biztos,hogy valódi érzelmi töltet áll a szó mögött csak az,hogy 3 hete/hónapja járogatunk és ez milyen tuti.(Közben meg még nem is ismered.)
20N
Csak egyetlen egy válaszolónak van ezzel baja, de hát ez értelmei szintje meglátszik a privát üzenetében is:
"addig ameddig behányok a hozzád hasonló nyáltengeres irástól ok?ha nem tetszik szopj lovat"
Innen is csókoltatlak téged, kedves qwefghbn!:))
:) Érdekes kérdésfelvetés, sokan előttem már leírták a véleményemet.
Nekem mindig is fura volt, mikor egyetemi éveink első felében egyik barátnőm mindig mondta, hogy a "párom így, a párom úgy"-én sosem használtam a páromra:), hogy párom...
Aztán teltek az évek és már elég sok ideje lettünk együtt és már kinőttüka tinikorszakot is, így amikor beszélek róla nem jön a számra, hogy a barátom- inkább azt mondom, hogy a párom. Fél éve volt a lánykérés, de az sem jön, hogy vőlegényemnek vagy, hogy ő menyasszonykámnak, menyasszonyomnak szólítson...iszonyodom tőle.
Egy bizonyos életkor és együtt töltött idő(!) után szerintem nincs kivetnivaló a párom szóban...hasonlóan vélekedek az előzőekkel egyetértésben a pasim, barátom, élettársam (talán számomra ez a leggázabb...) szavaktól.
Így nekem is egészen addig párom lesz, míg férjhez nem megyek, aztán férjem-párom felváltva...:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!