Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Mit lehet az ellen tenni, ha...

Mit lehet az ellen tenni, ha valakit kisgyermekkorától kezdve lehúztak és elnyomtak és a túlzott engedelmességre nevelték ami nem célravezető és akadályoz az önérvényesítésbe?

Figyelt kérdés

Ez elég összetett téma.Sajnos az engem is elnyomtak otthon ami miatt engem hibáztatnak a külvilágban.Miért hagytam ,meg hasonló reakciók.Miért hagytam,hogy bántsanak annak idején a suliba?Sokan csak ezt a megközelítést ismerik. Eléggé ég a pofám,mert anyuék így neveltek.Sokszor magamat hibáztatom a gyenge jellememért,pedig anyósom és a párom is nyugtat nem az én szégyenem.

Kisgyerekkoromtól fogva anyám lehúzott.Nem engedte,hogy segítsek neki a konyhába,még jól oda is csapott a kezemre,mert el akartam választani a tojás sárgáját a fehérjétöl.Utána folytatódott ez a suliba.Nem engedte ,hogy német tagozatra menjek,mert úgy is megbukok,majd később tiltotta a gimnáziumot,mert úgy is kiszórnak és stb.Szóval a rokonaim szerint is nagyon belefolyt a dolgokba anyám még a párválasztásba is.Ha meg nem akartam abba a suliba menni amit anyám elképzelt ,akkor jött a zsarolás,hogy akkor nem lesz csak 8 osztályom,meg nem lesz érettségim és nem ad pénzt bérletre.

Ez a probléma a közösségbe okozott gondot.Párkapcsolatba nem hála istennek.Van egy szeret ő párom és családom.

Olyan szintig tudtam fejlődni,hogy kimerem mondani amit gondolok,de mindenkivel szembe nem tudom megvédeni magam.Van határozott véleményem és lehet velem társalogni de ,ha megjelenne egy dominánsabb akkor én húznám a rövidebbet.Ezt én föl merem vállalni.E miatt is hagytam ott több pasit,mert tudtam,hogy nem tudom fölvenni a harcot a zsarnok pasikkal és inkább elvből távoztam.Hála istennek a párom nem dirigálós inkább ő is érzékenyebb lelkű amit szeretek benne.Olyan tanácsokat kaptam még,hogy ne hallgassak anyámra ,mert nem biztos,hogy jót akar.

Mások is emlegették nekem anyám nem célszerű nevelését és eléggé eltér a korosztályom szüleitől akik 50-60 éves kor között vannak most.

Hogyan lehet ezekből kigyógyulni teljesen?

2013. jan. 4. 12:49
1 2
 11/16 A kérdező kommentje:
Az ember fogadja el magát.Ha csendes csendes,ha nagyszájú akkor nagyszájú!
2013. jan. 4. 15:20
 12/16 anonim ***** válasza:
Szerintem sokan küzdenek ilyen önbizalom hiánnyal. Barátnőm és én is ilyen vagyok, hogy kevesebbnek gondoljuk magunkat másoknál, főleg ő. Én próbálom benne is erősíteni, hogy ez így nem igaz, minden embernek meg van a maga hibája, a többi ember nem jobb nála, csak azért, mert úgy tűnik. Nekik is vannak problémáik, és ő (mi) is lehetünk ugyanolyan boldogok, ha el tudjuk fogadni magunkat. Ha ez sikerül, utána lehet javítani is a helyzeten. Nekem édesapám volt (ill. még most is) az önbizalom gyilkos. Mindig összehasonlítgatott másokkal, és persze én kerültem ki vesztesként, pedig mindig jeles tanuló voltam, munkahely-kereséssel se volt problémám, de mindig van/volt nálam szebb, okosabb, jobb állással rendelkező. Próbálom ezeket figyelmen kívül hagyni, nem könnyű. Szóval a lényeg, hogy saját magunkat el kell tudni fogadni, és azt, hogy nem vagyunk kevesebbek másoknál.
2013. jan. 4. 15:27
 13/16 anonim ***** válasza:
86%

Hasonlo elnyomasban reszesultam. 3 eves se voltam, mikor szuleim elvaltak, apu nevelt fel minket (harmunkat). Belem nevelte, hogy hul ye vagyok. El is hittem, hogy keptelen vagyok barmire is. Nem engedtek el sehova, a szomszed utca sarkan levo boltrol nem is tudtam. 10 eves voltam, mikor neveloanyat talalt nekunk (maganak meg termeszetesen tarsat) A no nem engedett be a konyhaba, aztan minket szidott le erte, amiert nem segitunk neki, jatszotta a martirt, hogy egesz nap log a bele, csinalja, mi meg nem segitunk. Kuss volt a nevunk, ha megszolaltunk, mar visszabeszelesnek vettek. Elolvastak a naplomat, percre pontosan haza kellett erni suli utan, tudtak mennyi idobe telik hazaerni. Baratoktol eltiltottak. Eldontottek, milyen szakkorre jarjunk. Nem jarhattunk bulizni, eppenn az osztalykirandulasokra elengedtek. Apam nagy futo volt, kitalalta, hogy en es ocsem fussunk vele. Ha nem jo idot futottunk megvert, foleg engem, mert ocsem egy kicsit jobb futo volt, o mindig elore futott. Ha nem jol futottam, kozben rugott, ahol ert az utcan, meg folytogatott. Hazaerve bekaugetesbe kellett a bejaron bemennem (50 meter hosszu), ha nagyon nem tetszett neki a futasom, letekerte a kerti slagot es azzal vert meg. Ha valami kis csinyt csinaltunk, vagy rossz jegyet kaptunk, jott a kerti slag, es a meztelen hatsomat verte el...egy rugalmas gumicso...el lehet kepzelni, mekkorat tud csapni egy erett 40 eves ferfi egy 10 eves kislany meztelen hatsojara. Vilag eletemben szrhazi voltam, alig vartak, hogy eltakarodjak otthonrol...neha ugy buntettek, hogy a foldon kellett ugy csinalnom, mint egy hernyo es kozben azt mondanom, hogy csuszo maszo fereg vagyok. ....15 eves koromban vert meg utoljara apam. Aztan mar csak a lehuzas a lelki terror ment....persze el kellett jatszanunk a jo csaladot, hogy meg a szomszed se vegye eszre...

Az iskolaban kigunyoltak, mert ovodas koromban elestem, es majdnem kiesett az akkor mar maradando elso ket fogam, amiknek sikerult kifele allva visszanoniuk. Az amugy is meretes elso fogak raadasul meg be is szurkultek...nem kell mondanom, hogy mennyire csufoltak miatta...Utaltam a sulit, mert megalaztak az osztalytarsaim, utaltam otthon lenni, mert remalom volt a csaladom. A legjobban azt a 10-10 percet vartam mindig minden nap, mikor megyek a suliba, meg haza, az utcan mindig azt kepzeltem, mas vagyok, az egy kulon kis vilag volt szamomra. Minden nap gorcsbe randult a gyomrom, ha felebredtem, mert le kellett ulnom egy asztalhoz az apammal, akitol feltem, aztan mikor meglattam a suli kapujat, majd hazamentem, s megint gorcsberandult a gyomrom, ahogy apam kinyitotta a mellekepulet ajtajat, mert tudtam, az ajtonyikorgas azt jelenti, megyunk futni..ma is, ha nyikorog az ajto, neha osszerezzenek...a paromnak sok idobe telt, mire el mertem neki mondani, hogy miert nem tudom remeges nelkul bekotni a cipomet...

Mindezek ellenere ugy erzem, ma, 29 evesen, hogy normalis vagyok, es le tudtam zarni a multat. 21 eves koromban ismerkedtem meg parommal, es nagyon szerencses vagyok, hogy ratalaltunk egymasra. Begyogyitotta a sebeimet, es pesszimista enembol optimistava "nevelt", megmutatta, hogy nem vagyok csunya, hogy erek valamit, hogy meg tudom csinalni...ma mar elhiszem, hogy nem az en hibam volt. Azokkal, akik azt mondjak, mert nem tettel ellene semmit, nem szoktam foglalkozni, ha nagyon firtatjak, megmondom nekik, hogy probaljak ki.

Kigyogyulni hogy lehet? 1, ido kell hozza, 2, el kell temetni, bezarni egy ladaba, a kulcsot jo messzire elhajitani es leasni a foldmagig. 3, el kell fogadni, hogy neked ez a gyerekkor jutott, 4, be kell latni, nem a te hibad, 5, ami nem ol meg, erosebbe tesz, ilyen alapon a pozitiv oldalat kell nezni az egesznek...nehez pozitiv oldalat talalni 6, csak a szepre szabad emlekezni, meg nekem is vannak szep emlekeim. 7, meg kell bocsatani mindenkinek...en mar ezen is tul vagyok, megbeszeltuk az egeszet, es megbeszeltuk, hogy nem beszelunk rola soha tobbet.

Apam sokat valtozott (szivbeteg lett...a sors kulonos fintora, lehet belelatom, de mindig arra gondoltam gyerekkoromban az atsirott ejszakak alatt, hogy egyszer majd eljon az szoke hercegem, kiment engem, csaladot alapitunk, lesz egy kislanyom es egy kisfiam, es imadni fogom oket es soha de soha nem bantom oket, se testileg, se lelkileg. Arra gondoltam, majd egyszer visszakapja, mindenben igazam volt, kiveve egyben: azt hittem, egy konnycseppet se ejtenek erte..tevedtem. Mikor elmondta, hogy beteg, a vallan zokogtam...Az en szoke hercegem 8 eve jott el, igaz kopaszon es nem feher paripan, hanem egy fekete bringan:D Van egy kislanyunk, akit fogantatasatol kezdve imadunk, es szeretetben neveljuk, bevonom mindenbe, amibe tudom, mar most beengedem a konyhaba, es mindenert megdicserem, hogy elhigyje, o okos, szep, es ugyes. Talpra esett kiscsajszi, neha tulsagosan is:D

A lenyeg, nem szamit mi tortent veled, a most szamit. Van egy parod, aki elfogad ugy, ahogy vagy. Az szamit, hogy mi tortenik veled most es hogy mi fog veled tortenni.

Ne kovesd anyukad peldajat, de probalj neki megbocsatani, es probald a pozitiv oldalat eloterbe helyezni, a te erdekedben, hogy megnyugodjon a lelked.

A multat eltorolni nem tudod, a heggek ott maradnak, de nem muszaj mindig rajuk nezni.

Bekelj meg a multaddal!

2013. jan. 4. 15:37
 14/16 anonim ***** válasza:
34%
Nagykorúságodig a szülőt okolható, aztán már csak magadat. Ilyennek születtél, a szülők csak elmélyítették ami benned van. Különben már fellázadtál volna tini korodban. Tessék elfogadni, hogy befolyásolható ember vagy. Ezen lehet javítani, de domináns ember sose lesz belőled.
2013. jan. 4. 16:45
 15/16 anonim ***** válasza:
34%
Van családod tehát már nem vagy gyerek, minden embernek van gyerekkori sértettsége lépj túl rajta mert csak a saját életedet keseríted meg vele.
2013. jan. 4. 18:24
 16/16 A kérdező kommentje:
Nem is gondoltam volna,hogy ilyen sokan írnak nekem.Nagyon szépen köszönöm a válaszokat!
2013. jan. 4. 19:45
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!