Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Meddig élhet a gyerek a szülő...

Meddig élhet a gyerek a szülő nyakán? Meddig "terhelheti" őket anyagilag?

Figyelt kérdés

23 éves nő vagyok, egyetemista, egész szorgalmasnak érzem magam. A képzésem hosszú, mivel osztatlan képzésben tanulok, az egyetemen reggel 8tól este 8ig bent ülök (kötelező laborok, gyakorlatok stb.) Diákhitelből fizetem a tanulmányaimat (2 ponttal csúsztam le az államilagos szakról), minden félévben leadom az átsorolást hogy ne fizetősön tanuljak és ne legyen szükség a diákhitelre, de 4.8-as átlaggal elutasítanak, az indoklás hogy a kar költségvetése nem bírna el több támogatott hallgatót. Így ösztöndíjat sem kapok. Gyakorlatilag a szüleim tartanak el, fizetik a kollégiumot, utazást, étkezést és mindent amit kell. Több állást megpályáztam már, sosem hívtak vissza. Egyszer dolgoztam mint pultos, viszont mivel éjszakai műszak volt, másnap az egyetemen majd kidőltem, abban az időben a zh-im borzalmasra sikeredtek. Szüleim noszogatnak hogy öregszem, dolgoznom kéne. Igen ám, viszont a gondom hogy imádok tanulni, és szeretnék idén jelentkezni levelezőre egy alapképzésre. Meg tudnám csinálni, mert mint írtam imádok tanulni, és utánakérdeztem már, teljesen összeegyeztethető a két képzés, a vizsgákat az egyik szakomon letehetnék szorgalmi időszakban, a másik szakon vizsgaidőszakban, és mivel az egyik levelező lenne, így csak a kötelező órákra kéne bejárnom. Viszont illő volna valami munkát is csinálnom, így meg gyakorlatilag 25-27 éves koromig a szüleim tartanak el. Szeretnék nekik segíteni, mert szépen felneveltek, mindent megadtak nekem, de félő hogyha később kezdenék még egy diplomába, már az nem volna olyan, család-gyerek mellett, 30 év körül szeretnék már szülni. (Egyik szakom sem büfé, szóval igen hasznos és hiányszakmákat tanulok).

A kérdésem az volna, hogy mikor egészséges hogy a gyerek teljes mértékben megpróbáljon függetlenedni a szülőktől? És hogyan segíthetnék a szüleimnek?

Bunkó válaszokat nem szeretnék, tapasztalatok, tanácsok érdekelnek!

23/L

2013. jan. 3. 23:36
1 2 3
 11/27 A kérdező kommentje:
gyógyszerész, ezt 21 évesen kezdtem el (20 évesen érettségiztem, öt évfolyamos gimibe jártam), a másik "álomszak" pedig a mentőtiszti, ez újabb 4 év :(
2013. jan. 4. 00:39
 12/27 anonim ***** válasza:

Gyógyszerész mellett még mentőtiszti is? Mit szeretnél dolgozni, amihez kell ez a plusz végzettség?

Én is gyógyszerészetire járok (SOTE) és ismerek mentőtisztet, és amiket eddig mesélt, hát ég és föld :)

4,8-al nem sorolnak át?! Elég pofátlanság, főleg hogy az államisok 30-40%-a kiesik az első 2-3 évben, vagy folyamatosan pótvizsgázik, csupa kettessel végez stb. :\

Annyira illogikátlan ez a rendszer.

Én dolgozom suli mellett, diákmunkát, heti pár napot/félnapot, hétvégén, illetve mikor belefér (ezt a 8-20ig dolgot nem értem, a kötelezőkön túl plusz 3 tárgyat felvéve sincs ez H-P (minden előadással+kötelező gyakorlatokkal együtt sem), bár előfordul heti 1-2 nap, de a kötelező gyakorlatok messze nem tesznek ki nálam ennyit o.O az előadások meg erősen szelektálhatók, van amiért megéri bemenni és órákat jegyzetelni, de van amire (nekem) nincs szükség :)

A részmunkán kivűl nem tudom mit tehetnél, hiszen ezt a horror összeget félévenként fizetni 5 évig o.O Remélem sikerül az átsorolás :)

2013. jan. 4. 01:37
 13/27 A kérdező kommentje:
Nagyon kedves vagy :) Én Debrecenbe járok, rengeteg a labor, gyakorlat, komolyan néha olyanokat csinálunk aminek néha fogalmam sincs mi köze a gyógyszerészethez :S:D A mentőtisztiről mit tudsz?:) Tudom hogy ég és föld, de úgy vagyok vele, hogy a gyógyszerészetivel remekül meg lehetne élni bárhol, a mentőtiszti meg... lehet furán hangzik, de hobbi, vagy nem is tudom :D Orvosira jelentkeztem anno, amire nem vettek fel, így jött a gyógyszerészet, úgyhogy a véremben van h segítsek másoknak, erre megfelelő lenne a mentőtiszti :) Egyébként milyen munkákat végzel suli mellett?
2013. jan. 4. 01:42
 14/27 anonim ***** válasza:

Kérdező!

mi lenne ha nem konkrét munkahelyet keresnél, hanem adnál fel hirdetést hogy idősgondozást, betegápolást vállalsz? Bár nem pontosan szakmába vág, de megismerkedhetnél 1-2 fajta betegséggel testközelből illetve ehhez végzettséget sem várnak el. Ha szerencséd van akkor találsz olyat ahol pont munkaidőben 8-tól 4ig van a családnak segítségre szüksége, hogy pl. figyelj a nagyira. Amikor pedig pihen v alszik a beteg akkor még esetleg tanulni is tudsz. Meg majd látod milyen gyógyszereket kell szednie, ezek mennyire hatékonyak, azért más biztos az élet mint az elmélet. Amúgy ez elég nehéz munka, meg idegek/gyomor kell hozzá, de ha mentőtiszt akarsz lenni, akkor jó próba,h bírnád-e.

2013. jan. 4. 09:39
 15/27 anonim ***** válasza:
27%

Még nem hallottam költségtérítéses kollégistáról.... Egyébként nyári szünetekben mehetnél külföldre dolgozni és némi pénzt keresni. Kezdj el utánanézni a dolgoknak, hogy a következő szeptembert már némi pénzzel tud elkezdeni.

Én a helyedben amíg nincs biztos állás és jövedelem,addig eszembe nem jutna még egy szakra jelentkezni. Hiába levelező.

2013. jan. 4. 09:53
 16/27 anonim ***** válasza:

Elmondom a saját sztorimat, hátha segít valamit.

Én 27 éves koromig tanultam nappalin, két diplomát szereztem, doktorandusz is voltam közben, azt együtt csináltam a 2. diplomával. 27 évesen kezdtem el dolgozni olyan helyen, ahol mindkét diplomámat hasznát veszem. Nem mondom, engem is zavartak ilyen dolgok közben, bár az én szüleim nem noszogattak azzal, hogy dolgozzak, meg pár évig volt is jövedelmem, amíg kaptam az ösztöndíjat a PhD miatt. De eltartani ők tartottak el, ez nyilván jófejség volt a részükről, amiért hálás is vagyok.

DE! Hozzátenném, hogy a 2. egyetem utolsó évében már nagyon kínlódtam. No, nem a tanulás miatt, mert (hozzád hasonlóan) én is imádok tanulni, fogok is még, az tuti, de nem most, és csak levelezőn, nyilván. Azért kínlódtam, mert egyszerűen éreztem már, hogy basszus, 27 vagyok és még mindig egyetemista, oké, én választottam, de legyen már vége, mert már kinőttem ebből, mások ennyi idősen már dolgoznak, én is de szeretnék már dolgozni.

Persze azért megcsináltam, lezavartam gyorsan az utolsó évet, lediplomáztam, akkor már megvolt az állásom, záróvizsga után kevesebb mint egy héttel már dolgoztam.

Én csak azt tudom tanácsolni neked, hogy csakis magadra hallgass, de számolj azzal, hogy ha elkezded még a mentőtisztit, azt csakis levelezőn, és szerintem nem árt, ha tartasz szünetet a sok tanulásban. Tehát szerintem fejezd be a gyógyszerészit, menj el dolgozni mindenképpen, és közben még tanulhatsz bármit. Csak azért javaslom ezt, mert 26-7 évesen nagyon fogsz már szenvedni, hogy még mindig csak egyetemista vagy. Legalábbis énvelem így volt, de persze nyilván Te döntesz majd.

És mindezt úgy mondom, hogy baromira későn érő típus vagyok, 27 évesen voltam olyan szinten kb., mint egy 22-23 éves, de még így is sok volt már az a rengeteg év egyetem.

Sok sikert a döntésedhez, kedves Kérdező! Írj privit nyugodtan, ha van kérdésed.

28/N

2013. jan. 4. 10:02
 17/27 anonim ***** válasza:
75%
Nekem ez az egész kicsit fura. Nem tudom debrecenben mennyi egy félév, de a soten 800ezer gyógyszerészin, ezt ha kiszámolod 10 félévre, az 8millió. Ez mind diákhitelből? Az nem csak 250ezer körül van max egy félévben? Én ezt nem értem... De ha így is van, nem csodálom, ha a szüleid dolgozni küldenek.
2013. jan. 4. 11:03
 18/27 anonim ***** válasza:
48%
Egyébként, ha ennyire jól tanulsz, hogy egyetemen 4,8-as az átlagod, hogyhogy nem vettek fel államira, vagy miert nem vártál egy évet, és javítottál érettségit? De az átlag amúgy tök mind1, ha költségtérítéses vagy, mert ösztöndíjad úgysem lesz, úgyhogy amiatt mehetsz nyugodtan dolgozni.
2013. jan. 4. 11:16
 19/27 A kérdező kommentje:

Kedves utolsó! Nálunk is magas a tandíj, és nem mind diákhitelből van, nem is a szüleim fizetik, hanem ÉN, viszont kapok költségcsökkentést épp a magas átlagom miatt, és hidd el, és nem vettek át 4.8-al pedig kétszer próbálkoztam az átvétellel.

És aki a kollégiumi férőhelyem vette kétségbe, annak üzenem hogy bármilyen hihetetlen VAN költségtérítéses kollégista mert a legtöbb helyen az átlag alapján kapják a hallgatók a férőhelyet, nem aszerint hogy milyen finanszírozási formában tanul.

A többieknek köszönöm a választ, sokat segítettetek!

2013. jan. 4. 11:28
 20/27 anonim ***** válasza:
55%
Hát élhetsz a "hobbydnak", ahogy fogalmaztál a mentőtiszti kapcsán, de akkor viseld el , hogy felnőtt nő létedre a családdal élsz és eltartanak.
2013. jan. 4. 12:05
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!