Én vagyok akkor hülye? Vagy ilyet tényleg nem illik? Ti mit csináltatok volna?
Hosszú történet...
A másodunokatesómnak 6 hetes a kislánya. A lány egyedül vállalta a babát, az apuka még terhesen elhagyta őt, tehát most a baba, a másodunokatesóm, és neki az anyukája (a nagymama) és egy fedél alatt.
Elmentem őket meglátogatni, hellyel-közzel tartjuk a kapcsolatot, se sosem voltunk "barátnők". Beszélgettünk, babáztunk, estefelé hazajött a nagymama, és elkezdte mondani, hogy még ne kapott fizetést. Hosszasan ecsetelte, és panaszolta, hogy 500 forintja sincsen egy kiló kenyérre, és ha hiszem, ha nem, ma még csak egy jól megcukrozott teát ivott. Kérdeztem, mikor jön a fizetés, azt mondta, bármelyik nap megérkezhet, de addig mi lesz. Végül adtam neki 3 ezer forintot, mondván majd visszaadják, ha megjött a pénz. El is szaladt vásárolni, vett felvágottat, 2 kiló kenyeret, és egy doboz cigit...
2 nap múlva visszakaptam a pénzemet, ezzel azt hittem lezárult a történet. 1 hét múlva megint találkoztunk, vittem fel nekik babaruhákat, anyuka megint csak gondterhes arccal robban haza, hogy meg akarta nézni az egyenlegét, és 124 forint van a kártyáján, sürgősen fel is fogja hívni a bankot, meg legközelebb azonnal leveszi egyben a fizetését, mert a szemét bank ellopja, és most nem lesz mit enni, el kell adniuk a CD-s rádiót... Természetesen a cigaretta ott volt az asztalon. Együttérzően próbáltam vigasztalni, tanácsoltam, váltson bankot, aminek jobbak a konstrukciói, még fel is ajánlottam, utánajárok, hol a legkedvezőbbek a feltételek. Erre kissé mogorván, célzás jelleggel mondta a nő, hogy "mostmár ideje lesz tényleg a pihenésnek... köszönjük, hogy jöttél!".
Most komolyan, mit kellett volna tennem? Vittem nekik egy csomó gyerekholmit, ami nekünk már nem kell, amikor egyszer kellett SOS-be, adtam, de könyörgöm, én is egyedül nevelem a fiamat, ki vagyok számolva, nem vagyok hitelintézet! Egyébként meg úgy gondolom, akinek van pénze cigarettára, annak ételre is legyen! Egyébként a kisbabának mindene megvan, semmiben nem szenved hiányt, de akkor is, már másodszor játszották be ezt....
Eleve nem illetlen dolog a család pénzügyeit egy vendég előtt kitárgyalni? Ti mit tettetek volna?
Nagyon jól tetted, hogy másodszorra nem adtál, elég egyértelművé tette a drága mama, hogy tök jó hogy ottvagy, de csak mert van kit pumpolni... :) Majd talál más balekot! Ha rossz szájízed marad, akkor esetleg annyit megtehetsz, hogy legközelebb viszel egy kis csomagot magaddal, felvágottal, kenyérrel, bármivel, de ezzel vigyázni kell, nehogy tolakodásnak vegyék. Nomeg ebből sem kell rendszert csinálni, mert akkor meg erre mennek rá!
Amíg a gyereknek mindene megvan, addig én azt mondom tegyél rá magasról, majd megoldják, ő bajuk, hogy a napi cigi adagot választják egy kiló kenyér helyett! Nem kell megoldanod a helyzetüket. Én nagyon max akkor avatkoznék be, ha a gyereknek sem jutna már! Addig keressenek más segélyszervezetet!
Hát figyelj. Iszonyú bunkóság volt tőlük, hogy előttük tárgyalták ki a pénzügyi helyzetüket, és azt is megértem, hogy nem tetszik, hogy cigi bezzeg van az asztalon. Csak tudod, ez egy függőség, ami ha eddig volt pénz, aztán hirtelen elfogy, azzal a függőség nem szűnik meg, ráadásul a pénzhiány miatt MÉG idegesebb lesz, még jobban kelleni fog neki a cigi... Nem azt mondom, hogy nekik van igazuk, csak meg tudom érteni, én is volt, hogy cigit vettem a gyógyszer helyett, mert csak az egyikre volt pénzem.
Szerintem ne érezd magad rosszul, már a babaruhákkal is HATALMAS szívességet tetté, hiszen iszonyú drágák manapság a babaruhák! Ha meg annyira rosszul állnak, akkor még azt max megteheted, hgoy pénzt nem adsz kölcsön, de pl viszel egy kiló kenyeret, vagy tejet, ilyesmi...
Nekem például az nem tetszik, hogy adsz nekik, aztán itt fröcsögsz róluk a neten. Ha bárkinek is segítesz, akkor azt tedd önzetlenül. Ha pedig ilyen negatív érzések vannak benned a dolog kapcsán, akkor mondj nemet (nehéz dolog, de meg kell tanulni előbb-utóbb).
De ez a legrosszabb, mikor valaki mást mond az emberek szemébe, és megint más az, amit gondol.
Mást mondd a szemükbe....
Szerintem elég nyilvánvaló a helyzet, hogyha másodjára nem adtam nekik. És nem fröcsögök, csak érdekel, más mit tett volna a helyemben.
Sajnos ha tudjuk, hogy a kölcsönpénzt mire költik,akkor simán mondhatjuk, hogy pff na nem arra,amire KELLETT volna.Viszont próbáljunk meg ne gondolni arra.Mindenki arra költi amire kell....
Ez még nem durva dolog amit írsz....Nálam történt sajnos sokkal durvább is,folyamatosan segítettem valakit.Azt hittem összeszedi magát.Sajnos nem sikerült.A pénzt le is sz*rtam már a végére,tényleg nem sajnálom, hogy mire költötte el a pénzt.Azt sajnálom, hogy semmi akarás nem is volt benne, hogy változtasson a helyzetén!És hogy nem vette azt észre, hogy mások mennyit segítettek rajta....
na, az ilyen emberektől felmegy bennem a pumpa. a semmire szülni van esze, de felelősen gondolkodni már nem megy...
szegény gyerek a legnagyobb vesztes a történetben.
olyannak sosem adok, aki panaszkodik, és szemmel láthatóan célozgat, h de csóró, de jó lenne engem lehúzni.
ne menj hozzájuk többet, max ha ezt el tudod viselni, viszont pénzt nem adnék a kezükbe a helyedben. ha van valamid, amit szívesen nekik ajándékozol, az jó, és vidd el hozzájuk, viszont ennél többet ne, mert a végén az lesz, h a kisujjadat nyújtod, és az egész karod kell nekik...
Szerintem ne idegeld magad ezen.
Én tuti nem adnák nekik többet pénzt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!