Mennyi jutalékot illik adni a rokonnak?
Handmade ékszereket készítek hobbiból és az unokatestvérem elvitte őket egy kézműves vásárba. A részesedésének értékében nem egyeztünk meg, ha rákérdezek akkor biztos azt válaszolja, hogy "á, nem kell semmi, amúgysem esett terhemre, mert kis helyet foglalnak el, és nyugodtan elfértek az én cuccaim mellett." Viszont tudom, hogy jól jön a pénz, mert ő viszonylag keveset árult, ezért mindenképpen szeretnék valamennyit adni neki. Csak nem tudom, hogy mennyit illik, mennyi a kevés, mennyi a sok. Nem akarom kényelmetlen helyzetbe hozni, ha többet adok, mint illik, vagy nem szeretném "kiszúrni a szemét" néhány forinttal sem. Ti a végösszeg kb hány százalékát adnátok oda?
28/N
Ne a végösszeg alapján számold, hanem a hasznod alapján. Pl. ha 1000 forintért megy el valami, akkor vond ki belőle a költségeidet (alapanyag, utánajárásra elment benzin), ami legyen mondjuk most 400 forint. A maradék a haszon, ennek adnám mondjuk a 20-25%-át, ami ez esetben 120-150 forint lenne.
Én azért így számolnám, mert én is készítek kézzel termékeket, és emiatt tudom, hogy van úgy, hogy az egyikkel több a vacakolás, de sokkal olcsóbb hozzá az anyag, a másiknál pedig fordítva.
Beszéld meg vele. Ha azt mondja, hogy "á, nem kell semmi",
akkor adj neki valami bort vagy édességet, amit szeret. Jelképesen, a köszöneted jeléül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!