Osszekoltoznel anyossal igy?
Angliaban elunk, van egy majdnem 2.5 eves kislanyunk. Jovore hazat veszunk, ha minden jol alakul. Szeretnenk meg egy gyermeket. Szeretnenk, ha az is jovore osszejonne.
Jelenleg "dada" vigyaz lanyunkra a sajat otthonaban (childminder) Eleg draga, de mivel az adoevben meg alig dolgozok, ezert 70% visszajon, mert csak 25 orat dolgozom.
Ha viszont szeretnenk meg egyet, akkor anyagilag eleg nehez lesz. Mivel itt a bolcsik, ovik, iskolak kesobb nyitnak, kabe azonos idoben, vagy kozel azonos idoben, ahogy az embernek dolgoznia kell menni, igy legtobb szulo iskola elott es iskola utan is, gyerekvigyazoba adja a gyereket (ovi, vagy childminder) Ezek meg dragabbak.
Vagy ugy oldjak meg, hogy az egyik szulo delutanos....de ez ugye a csaladi eletnek nem tul kedvezo. Akiknek itt van a nagyi, aki mar nem dolgozik, konnyu dolguk van.
En mar nagyon regota agyalok rajta, hogy anyost kihivom. Jo a kapcsolatunk, csak az tart vissza, hogy felek, az egyutt lakassal megromlik a kapcsolat. Probalunk majd olyan hazat venni, ahol kialakithato resz neki (esetleg padlasszoba kialakitasa, vagy egy mellekepulet)
Pontosan nem tudom, mennyi van meg a nyugdijaig, max par ev, viszont nekunk 1 ev mulva mar lehet kell a segitseg (holnap tesztelek:D) 1 evig itthon lennek a babaval, de utana vissza kell mennem dolgozni, vagy elvesztem a munkam.
Igy nem kapna nyugdijt, nem mintha tul sokat kapna (egesz eleteben minimal beres volt). Atgondoltam anyagilag mit jelentene: Kaja: keveset eszik, dietan van folyamatosan.
szamlak: itt a vizdij fix dijas, az nem valtozna. Aram lenne egy kicsit tobb, de tudom, kabe mennyi lenne a szamla, annyi, mint mikor en itthon voltam es aramat fogyasztottam, parom meg dolgozott. Gazzal ugyanez. Kicsit emelkednenek ezek, de nem sokkal. Azon kivul ha veszunk hazat, megprobaljuk atalakitani fatuzelesure legalabb az also szintjet a haznak (ket szintesek a hazak), mert parom olyan gyarban dolgozik, ahol rengeteg a fa szemet es annyit hozhat el, amennyit nem szegyell (egy-ket emberke csinalja ezt abban a gyarban) Internetet fizetunk meg, ami szinten fix dijas, meg szemet dijat, ami szintugy fix dijas. Ruhazat, van otthon egy csomo ruhaja, kevesebbszer vasarol ruhat, mint en:D
Latogatasok Magyarorszagra: Legutobb mar autoval mentunk es eldontottuk, hogy most mar igy megyunk, es szeretnenk legkozelebb lakokocsit berelni, ugy hazamenni, igy ugyanannyiba kerulne vele es nelkule is a hazautazas.
Ha teljes munkaidore atterek, mikor mar 2 gyerek lesz es teljes idoben szuksegem lesz gyerekvigyazora, mar nem fogunk annyi segelyt kapni. (Egyik gyerek ugyan elkezdi az iskolat, de suli elott es utan be kell adnom gyerekvigyazoba, a masikra meg teljes idoben kell vigyazni, igy anyagilag nagyon szukosen lennenk)
Ha eltartom anyost, olcsobban jovok ki, mert a pici, amig nem ovodaskoru, addig vigyaz ra, a nagyot hozza viszi iskolaba...2-3 evig hatalmasat sporolnank rajta. Mikor a masodik is elkezdi a sulit, akkor mar kevesebbet, de meg akkor is megeri. 10-12 eves kor elott meg nem hiszem, hogy ra mernem bizni a lanyomra, hogy reggel o zarja az ajtot, egyedul menjen suliba. Tehat addig, mindenkeppen jol jarnek anyossal.
Es persze o is jol jarna, mert ugy is mindig sir, hogy nem latja az unokajat...egy eletre kiunokazhatna magat:D Azon kivul, semmire nem lenne gondja anyagilag.
Takaritast en akarom csinalni,...habar eleg nehez lenne lebeszelnem rola, hogy ne takaritson, fozzon....megbeszelnem vele, hogy felvaltva csinaljuk.
Ami visszatarthatja: Mar egyszer ketszer ez az egesz szoba jott, es benne lenne, de szerintem nem gondolt meg bele abba, hogy akkor tavol lenne a szulovarosatol, itt joforman egyedul lenne, anyukajatol, tesojatol tavol.
Van egy elettarsa, egyutt laknak, minden a foszere...de oszinten szolva, orulnenk neki en es parom, ha inkabb kiadna az utjat annak az alaknak...de o szereti, habar neha mondja, mikor nagyon rossz, hogy ha anyagilag megtehetne, akkor kulon menne tole. Csaladja anyukaja, tesoja, baratnoje mind azt mondja, hagyja el a komat, de ugye meg van kotve a keze.
Te igy kihoznad anyost a helyemben? Mondom, semmi bajom nincs vele, csak attol felek, ezzel az egyutt lakassal szunik meg a jo kapcsolat:S Apam azt mondja, ne tegyem, mert megbanom:D Mit tennetek?
Otthon biztos nincsenek olyan csaladok, ahol nagyi vigyaz a gyerekre...vagy o viszi ovodaba,iskolaba, mert anyaek koran mennek dolgozni, es megoldhato, hogy nagyi vigye.:D
Ha nem akarna az egeszet, biztos, hogy nem eroszakolnam ra, nem probalnek meg hatni a lelkiismeretere (ez forditva szokott tortenni. Neha felebreszti bennem a lelkiismeretfurdalast, hogy a fia nincs mellette, nem tudnak egyutt karacsonyozni, unokajat nem lathatja...stb)
O mar nem egyszer mondta, hogy jonne kifele, tehat nem en kerem, hogy dobja fel az eletet.
10 ev utan pedig nem dobnam el, csupan azt mondtam, hogy az elso 10 evben anyagilag jol jarnank, ha kijonne.
Ha meg lehetne oldani, meg fiatalabb lenne, es beszelne angolul, sajat alberletet keresnek neki, hogy dolgozhasson. Nem csak a gyerek miatt akartuk mar kihozni, hanem azert is, hogy itt legyen velunk, egy kulon lakasban...de ez megoldhatatlan...ha nyernek a lotton, kihoznam azon nyomban. (Nem, nem koltoznek Magyarorszagra, akarmennyi penzem is lenne)
Most nem nyavajogni akarok, megoldottuk eddig egyedul, de akik tavol elnek a csaladtol, azoknak 5 perc erejeig sincs nagyi. Speciel a mi esetunkben 2 veglet van: Nincs egyaltalan nagyi-allandoan van nagyi. A 2 kozott tetszene, de megoldhatatlan.
Eleg valoszinu egyebkent, hogy igy is ugy is parom ki akarja majd hozni, ha nyugdijba vonul anyukaja. Ez max 3 ev, mert egyszer beszeltuk, hogy mennyi van meg, es emlekszem, hogy par evet mondott, pontosan nem emlekszem.
Ha jol tudom, ahhoz, hogy felvehesse otthon a nyugdijat, bizonyos idot el kell toltenie otthon, ami nem problema, mert akkor arra az idore odakoltozik tesojahoz.
Ha kijonne, o is profitalna belole, mert unokazhatna, azon kivul itt lenne a fia, mindent megkapna.
Probalnam ugy csinalni, hogy ne legyen kihasznalas. Szerintem, ha lenne sajat kis penze (nyugdij) es fizethetne a sajat kis dolgait, plusz egy kis mellekepuletben lakhatna a kertunkben, sajat kis konyhaval, furdoszobaval, olyan lenne, mintha a szomszedban lakna. Minden nap egyutt vacsorazhatnank, hetvegen egesz nap egyutt etkezhetnenk. A parom azzal egeszitette ezt meg ki, hogy kezdetekben lefektetjuk a jatekszabalyokat:D...hat nem tudom. Valoszinu az lesz, hogy elobb megprobaljuk egyedul megoldani, es ha nem megy es akar jonni, akkor kihozzuk...addigra hatha kigyulik az eve, es lesz egy kis penze...de ezt csak az o kenyelme miatt lenne fontos,es mar azt is mondtam paromnak, hogy semmikepp nem engednenk, hogy o fizesse a szamlat a boltban, hanem azt mondanank neki, hogy tegye el, karacsonykor majd vesz belole ajandekot az unokajanak.
Nehezen tudom elképzelni hogy egy nyugdijas nénike megtudna szokni 1 idegen országban még akkor sem ha beszéli a nyelvet.
Miről beszélgesen a szomszédal a yorkshire pudingról, a rákosi rendszeről...
Azt se hiszem hogy el tudná hosszútávon látni az 5 fős háztartást miközben folyamatosan romlana a fizikuma.
Miből váltjátok ki a gyógyszereit?
Csak a sajat peldamat irom le neked. En ugyan igy gondolkodtam azzal a külömbseggel, hogy anyukam jött ki hozzank. Vilag eletembe nagyon jo kapcsolatunk volt anyuval, az a tipikus tv-s anya-lanya kapcsolat, együtt csinaltunk es megbeszeltünk mindent. Amikor külföldre költöztem minden alma az volt, hogy jöhessen Ö is velem!
Az elsö gyerekkel iszonyat nehez volt egyedül, csak a parommal boldogulni. Ezert amikor kiderült, hogy terhes vagyok a masodikkal azonnal elkezdtük megszervezni, hogy anyu kiköltözzön. Tegyük hozza, hogy nem az esös-nyalas-ködös Angilarol van szo, hanem egy mediterran kis csoda orszagrol :)
Bele is ment anyuci, örült is neki nagyon, indok hasonlo mint nalatok, keveset latja az unokait, a gyereket, stb. Na ki is költözött hozzank, a lakas mellett van egy kis mellek lakas, az anyunak tökeletes volt, amugy is mindig ott laktak az itt nyaralo rokonok, szoba-konyha-fürdö-elöszoba. Eleg is neki. Nyugdijjas lett pont azon az even, igy gond sem volt ezzel es legalabb feleslegesen nem kell fizetni a sajat lakasanak a rezsijet. Megbeszeltük vele, hogy azt kiadja, az a penz csak az öve plusz a nyugdija. Nem sok, de eleg, mert itt nem kell semmit sem fizetni.
Na anyu kiköltözött, fel evig minden tökeletesen ment, utana egyre inkabb azt vettem eszre anyun, hogy zavarja ez a helyzet es valami nem jo neki. Vitte a nagyobbik gyereket oviba, a kicsivel itthon volt, fözött, mosott, takaritott, varrt, sütit sütött, szoval az a tipikus nagymama lett. Bar elötte is mindig az a tipikus gondoskodo anyuka volt, de ez most az unokainal megjobban kijött rajta.
Szegeny edesanyam fel ev utan sirva ültetett le beszelgetni, hogy inkabb Ö haza menne, mert nagyon nem jo itt neki, akarmilyen szep es akarmennyire is szereti az unokait, de honvagya van es amugy is a baratai, az elete... De ha szeretnenk akkor marad inkabb, csak szeretne, hogy tudjam, mert ez nem az Ö elete. Ezutan anyuci rögtön haza költözött....
Majdnem rament a kapcsolatom az anyukammal azert, hogy ne bebi szitter legyen a gyerekeimmel es anyukam idegei is elegge megsinylettek a dolgokat. Akkor megfogadtam, hogy soha többet ilyet, inkabb a gyerekeinknek es nekünk legyen kicsit nehezeb, mint hogy a sajat anyukamat aki nevelt, tanittatott, es aki miatt EMBER lettem tönkre tegyem a sajat magam kenyelme erdekeben.
Jol gondolt at, hogy mit valasztas. Nem predikalni szerettem volna, csak vazolni egy lehetseges opciot. Lehet, hogy a te anyosod az egekbe lesz es soha többet nem is akar haza menni es tenyleg imadni fogja azt az eletet, de lehet, hogy nem.
Sok sikert a döntesedhez!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!