Osszekoltoznel anyossal igy?
Angliaban elunk, van egy majdnem 2.5 eves kislanyunk. Jovore hazat veszunk, ha minden jol alakul. Szeretnenk meg egy gyermeket. Szeretnenk, ha az is jovore osszejonne.
Jelenleg "dada" vigyaz lanyunkra a sajat otthonaban (childminder) Eleg draga, de mivel az adoevben meg alig dolgozok, ezert 70% visszajon, mert csak 25 orat dolgozom.
Ha viszont szeretnenk meg egyet, akkor anyagilag eleg nehez lesz. Mivel itt a bolcsik, ovik, iskolak kesobb nyitnak, kabe azonos idoben, vagy kozel azonos idoben, ahogy az embernek dolgoznia kell menni, igy legtobb szulo iskola elott es iskola utan is, gyerekvigyazoba adja a gyereket (ovi, vagy childminder) Ezek meg dragabbak.
Vagy ugy oldjak meg, hogy az egyik szulo delutanos....de ez ugye a csaladi eletnek nem tul kedvezo. Akiknek itt van a nagyi, aki mar nem dolgozik, konnyu dolguk van.
En mar nagyon regota agyalok rajta, hogy anyost kihivom. Jo a kapcsolatunk, csak az tart vissza, hogy felek, az egyutt lakassal megromlik a kapcsolat. Probalunk majd olyan hazat venni, ahol kialakithato resz neki (esetleg padlasszoba kialakitasa, vagy egy mellekepulet)
Pontosan nem tudom, mennyi van meg a nyugdijaig, max par ev, viszont nekunk 1 ev mulva mar lehet kell a segitseg (holnap tesztelek:D) 1 evig itthon lennek a babaval, de utana vissza kell mennem dolgozni, vagy elvesztem a munkam.
Igy nem kapna nyugdijt, nem mintha tul sokat kapna (egesz eleteben minimal beres volt). Atgondoltam anyagilag mit jelentene: Kaja: keveset eszik, dietan van folyamatosan.
szamlak: itt a vizdij fix dijas, az nem valtozna. Aram lenne egy kicsit tobb, de tudom, kabe mennyi lenne a szamla, annyi, mint mikor en itthon voltam es aramat fogyasztottam, parom meg dolgozott. Gazzal ugyanez. Kicsit emelkednenek ezek, de nem sokkal. Azon kivul ha veszunk hazat, megprobaljuk atalakitani fatuzelesure legalabb az also szintjet a haznak (ket szintesek a hazak), mert parom olyan gyarban dolgozik, ahol rengeteg a fa szemet es annyit hozhat el, amennyit nem szegyell (egy-ket emberke csinalja ezt abban a gyarban) Internetet fizetunk meg, ami szinten fix dijas, meg szemet dijat, ami szintugy fix dijas. Ruhazat, van otthon egy csomo ruhaja, kevesebbszer vasarol ruhat, mint en:D
Latogatasok Magyarorszagra: Legutobb mar autoval mentunk es eldontottuk, hogy most mar igy megyunk, es szeretnenk legkozelebb lakokocsit berelni, ugy hazamenni, igy ugyanannyiba kerulne vele es nelkule is a hazautazas.
Ha teljes munkaidore atterek, mikor mar 2 gyerek lesz es teljes idoben szuksegem lesz gyerekvigyazora, mar nem fogunk annyi segelyt kapni. (Egyik gyerek ugyan elkezdi az iskolat, de suli elott es utan be kell adnom gyerekvigyazoba, a masikra meg teljes idoben kell vigyazni, igy anyagilag nagyon szukosen lennenk)
Ha eltartom anyost, olcsobban jovok ki, mert a pici, amig nem ovodaskoru, addig vigyaz ra, a nagyot hozza viszi iskolaba...2-3 evig hatalmasat sporolnank rajta. Mikor a masodik is elkezdi a sulit, akkor mar kevesebbet, de meg akkor is megeri. 10-12 eves kor elott meg nem hiszem, hogy ra mernem bizni a lanyomra, hogy reggel o zarja az ajtot, egyedul menjen suliba. Tehat addig, mindenkeppen jol jarnek anyossal.
Es persze o is jol jarna, mert ugy is mindig sir, hogy nem latja az unokajat...egy eletre kiunokazhatna magat:D Azon kivul, semmire nem lenne gondja anyagilag.
Takaritast en akarom csinalni,...habar eleg nehez lenne lebeszelnem rola, hogy ne takaritson, fozzon....megbeszelnem vele, hogy felvaltva csinaljuk.
Ami visszatarthatja: Mar egyszer ketszer ez az egesz szoba jott, es benne lenne, de szerintem nem gondolt meg bele abba, hogy akkor tavol lenne a szulovarosatol, itt joforman egyedul lenne, anyukajatol, tesojatol tavol.
Van egy elettarsa, egyutt laknak, minden a foszere...de oszinten szolva, orulnenk neki en es parom, ha inkabb kiadna az utjat annak az alaknak...de o szereti, habar neha mondja, mikor nagyon rossz, hogy ha anyagilag megtehetne, akkor kulon menne tole. Csaladja anyukaja, tesoja, baratnoje mind azt mondja, hagyja el a komat, de ugye meg van kotve a keze.
Te igy kihoznad anyost a helyemben? Mondom, semmi bajom nincs vele, csak attol felek, ezzel az egyutt lakassal szunik meg a jo kapcsolat:S Apam azt mondja, ne tegyem, mert megbanom:D Mit tennetek?
Jómagam is Angliában élek családostul. Azért a lakás fenntartása nem ilyen olcsó ahogy írod.. Igencsak kell érte fizetni. (council tax, villany, gáz, víz, telefon, internet. stb)
Bár abban igazad van hogy amíg kicsik a gyerekek bizony sok pénzbe kerülnének. Ezért is csinálják sokan azt hogy az anyuka részt munkaidős. Ha a kicsik mennek oviba suliba, az anyuka viszi be őket (itt is 8-kor kezdődik a suli, hiszen a fiam is iskolás) Az anyuka nem 8-ra jár hanem 9-re vagy fél 10-re. Majd a gyerekektől függően 4 vagy 6 órát dolgozik. Olcsóbb mint a babysitter vagy gyerekmegőrzők- Nagyon sok olyan kolléganőm van akiknek 2-3 kiskorú gyermeke van, és így dolgoznak.
A nagymama helyében nem mennék ki, és nem is erőltetném.
Egyrészt azért nem mennék ki, mert hiába kapna kevés nyugdíjat, mégis az ő nyugdíja. Megdolgozott érte, majdnem 40 éven át. Még ha csak a minimum nyugdíjat kapná, de lenne pénze. Nálatok bár mindene meglenne, de akármit szeretne tőletek kéne kérnie pénzt. Ez egy idős embernek már nagyon megalázó lenne. Arról nem is beszélve, hogy mi van ha nem úgy alakulnak a dolgok és szűkösebben kell élnetek? Akkor mindig azt mondjátok neki, hogy "sajnálom mama, most nincs pénz erre"
A másik ok hogy miért nem kérnék ilyet az anyósomtól. Az öregek már megszoknak bizonyos dolgokat. Nehezebben alkalmazkodnak az idegen dolgokhoz mint a fiatalok. A honvágy olyan erős lesz, hogy a kezdeti lelkesedés elmúltával csak rontani fog a helyzeten. Én 33 évesen jöttem ki Angliába, és bár imádok itt lenni, de sokszor olyan erős honvágyam van..
Ami még lényeges. Az időjárást sem bírják sokan. A legtöbb idős ember hazamegy, mert az állandó rossz idő miatt köszvényes, ízületes, fejfájós lesz. (nekem is az ujjam köszvényes pedig csak 40 éves vagyok) Otthon sosincs ilyen gondom..
Szóval én a helyetekben más megoldást keresnék.. De tit tudjátok..
Nekem egy kicsit furcsa hogy valakit oda akarsz venni a házhoz és a napi anyagiakban gondolkodsz.
èn németországban élek, itt is a lakás fentartása nagyon sokba kerül, de azt gondolom ha valaki felnött ide költözne sokkal nem nöne a rezsink. fütteni amúgy is kell, villanyt ugyan annyit kapcsolunk max a víz egy ici picit nöne.
de hogy 1000-1100 €-t fizetnénk szerintem már annyira mindegy ekkora összegnél.
ahogy a szavaidból kiveszem éppen hogy kijöttök anyagilag ezért akarsz vissza menni teljes idöben akkor meg szerintem ne gondolkodj oda venni valakit inkább ne szülj másodikat hanem lasd el az elsöt rendesen.
Nekem anyósommal szuper a kapcsolatunk de azért ilyen hosszú idöre soha nem akaszkodnék rá.
Off:
A mama tud már egyáltalán a tervedről? Csak azért, hogy unokázhasson, tényleg felrúgná az egész eddigi életét, rokoni, élettársi és baráti kapcsolatait, stb.
Ráadásul, bármilyen kevés is az a nyugdíj, mégiscsak egy fix bevétel, ami élete végéig jár neki. Nem hiszem, hogy egy értelmes ember ezt meg merné kockáztatni.
Nálatok is beüthet egy anyagi válság, pl munkahely elvesztése, és akkor ő ott állna teljesen ellehetetlenülve, bevétel nélkül.
Egyébként, mi együtt élünk anyósomékkal, és igazán jó a kapcsolatunk, de még így is tudjuk, hogy sokkal jobb lenne külön élni. Még jó viszony esetén is rengeteg a súrlódás, nagyon sokat kell alkalmazkodni meg elnézni a másiknak.
Nagyon orulok neki, hogy egy angliai anyuka is valaszolt, nem hittem volna:D
En 8-kor kezdek, 13-kor vegzek, 7:45-kor nyit a nursery, ami nem eleg korai, mert gyalog kell mennem dolgozni. Mire leadom a gyereket es kijovok a nurserybol 50 van, mire meg onnan elgyaloglom (a legkozelebbi nurserybol) es berek, az 8 perc, es 5 perccel hamarabb oda kell erni. Nem tudok kesobb kezdeni, mert takaritonokent dolgozom egy aruhazban, ami 10-kor nyit, es addigra tisztanak kell lennie mindennek. Apuka 6-kor kezd, o sem tud kesobb kezdeni. (max atmenetileg)
Anyos mar mondta, meg mielott megszuletett a lanyunk, o maga hozta fel, hogy kijon, vigyaz a gyerekre, en meg dolgozok, o azert cserebe, hogy eltartjuk, foz mos takarit..ezt igy mondta. Akkor meg elhesegedtem, meg mondtam neki, hogy nem akarom cselednek kihozni.
A minap a parommal beszeltuk ezt, mondtam neki, hogy amiota megvan a lanyunk, folyton ezen agyalok, es azt mondta, o is, mostanaban.
Tudom, hogy benne lenne, mert nagyon hianyzik neki a fia is, habar azt mar megszokta egesz jol (5 eve vagyunk kinn). Es neha az elettarsarol o is ugy beszel, hogy elhagyna, ha tehetne. Masreszt meg szereti.....olyan se veled, se nelkuled.
A baratnoje ki fog menni a lanyukhoz Ausztriaba, ahol ok vannak, de o csak atmenetileg...o meg tudja oldani, hogy atmenetileg megy ki, mert sajat lakasa van, ferje evekkel ez elott meghalt.
Viszont anyosomnak nincs semmije, ha meg azt mondanam, hogy csak atmenetileg kene 1-2 evre, akkor az mar tenyleg kihasznalas lenne.
Azt meg aztan vegkepp nem vallalnam, hogy parostul egyutt jojjon ki, meg akkor sem, ha dolgozna, mert orulok, hogy a -elnezest a kifejezesert- bu.ko stilusat el tudom viselni 2 hetig, amig otthon vagyunk. (Iszik is, foleg akkor van vele gond. Nem ut, csak olyankor tiszta hu..e, sajnos eleg sokszor fordul elo)
Ha olyan hazat tudnank venni, ahol lenne egy mellekepulet -vannak ezek a summer house-ok, hasznaltan 5 ezerert mar lehet kapni-, vagy tudnank venni egyet, nem is gondolkoznek rajta. Igy egy fedel alatt az anyossal...azer az mas.
Megkerdezhetlek, elso valaszolo, hogy hol laktok? Olyan jo lenne egy hasonlo magyar csaladdal fenntartani a kapcsolatot. Kar, hogy ilyesmi kereso nincsen (tarskereso feleseg). Vannak itt magyar csaladok, az egyikkel nagyon joba vagyunk, de ott nagyok a gyerekek. A masik ket csaladdal meg haragban vagyunk, pedig ott 2-2 kicsi gyerek van...Mi Lancashire-ben lakunk.
Bocs, en ilyen targyilagos vagyok altalaban:D Azokrol a pozitiv oldalakrol azert nem beszelek, mert az nem vitas, hogy jo lenne, ha gyerekemnek nem csak szulei lennenek, hanem nagyszuloje is. Bocs, hogy ezt nem irtam, de ez nem kerdeses. Altalaban probalok az ilyen fontos dolgokrol targyilagosan donteni, mert az egy dolog, hogy mit mond a sziv.
Nekunk is jo lenne neha, ha adhatna tanacsot, meg nem csak egymagunk lennenk, de azert nezem csak az anyagiakat ebben az esetben, mert jelenleg ez a legfontosabb. (Szeretetbol nem lakunk jol)
Tudom, azt is gondoltam, hogy rank utalva erezne magat, de mar errol is beszeltem vele, hogy nekunk tobb szuksegunk van o ra, mint neki rank, tehat ilyen teren ne erezze magat rosszul, meg ha kell, o is kap egy kartyat a bankszamlahoz es akkor vesz le belole, amikor akar (az otthoni penzugyeinket mindig o intezi, fillerre elszamol:D), meg azt is mondtam neki, hogy akkor megprobalhatunk egy par oras melot szerezni neki, es akkor lenne sajat keresete.
Mar sokszor azt mondja, neki mar sok a 8 ora, jo lenne egy par oras melo. De ugye otthon nem lehet ilyen idosen munkat valtani. Mar sokat agyaltam rajta, hogyan szerezhetne itt egy kis keresetet, hogy ne erezze magat rosszul, de ha ezeket meg meg is oldom, meg mindig ott van, hogy nincs itt nagyon senki...mondjuk akikkel osszejarunk, termeszetesen azokkal onnantol o is, mert vinnenk, meg van itt egy hazaspar, pont az o korosztalya, veluk is joba vagyunk, akkor surubbre vennenk a talalkozokat, hogy beszelgethessen veluk.
Azonkivul mar gondoltam arra, hogy majd ha hazunk lesz, (kertes, mindenkeppen) veszunk legalabb egy kutyat az udvarba. Neki most van egy kis szobakutyaja, akar azt is vehetnenk neki, ha a mellekepuletes megoldas megoldhato lenne, mert a mi lakreszunkbe en nem engednem:D:P
Ha tudna angolul, mas kerdes lenne, mert akkor csak szereznenk neki valakit baratnak.
"apossal" valo kapcsolata eleg furcsa. Folyton zsortolodnek, mar jo ideje (evek ota)kulon agyban alszanak, nem ugyanazt a musort nezik este apos teven bealszik, nem megy be anyos melle aludni, kinnmarad a kanapen. (nahat en kizart dolog, hogy egyedul, parom nelkul aludjak, akkor inkabb nezem azt, amit o szeretne:D)
Mar 3 eve ezen agyalok, es nem jutok dulore. Majd megkerdezem anyost, mennyi ideje van meg hatra a nyugdijig
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!