Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Emiatt tényleg olyan rosszul...

Emiatt tényleg olyan rosszul kell éreznie magát?

Figyelt kérdés

Barátnőmnek állandóan bűntudata van, meg szenved, merthogy a nagymamája tudta nélkül (és elvileg akarata ellenére) költözött be a barátjával a nagymamaházába. Ami tényleg elég érdekesen hangzik, de szerintem egyáltalán nem kellene ezért rosszul éreznie magát, mert nem is olyan egyszerű.

Nagymamája miután özvegyen marad, elkezdett úgymond bekattanni, ismerem a nénit mindig elég fura volt, de utána folyton rettegett, nem mert tv-t nézni, mert rettegett, attól amit láthat benne, nem kapcsolt villanyt este, mert félt, de a sötétben is félt, nem szedte a gyógyszereit, nem fürdött stb. időnként be kellett fektetni a pszichiátria, de néhány alkalom után az orvos elmondta, hogy a nagymama elég erősen szimulál, mikor pl. rájött, hogy haza fogják engedni, akkor megint produkálta a furcsaságait, mert fél magában maradni ezért jó lenne elhelyezni valamilyen otthonban. A család vegye magához dolog nem volt megoldható, mert a fia már nem (az ő lánya barátnőm) de egyébként is barátnőm anyjával már halála előtt rég elváltak, szóval ki a fene venné magához a bekattant ex-anyóst?

Kerestek neki egy otthont, amibe először nem akart menni, aztán mégis beköltözött, majd a próbaidőszak lejárta után szinte követelte, hogy maradni akar. Azóta teljesen megváltozott. Kézműves dolgokat csinál, barátnői vannak, szabályosan kivirult és semmi baj nincs vele.

A háza eközben üresen maradt, és kis idő elteltével, barátnőm és a párja egyébként is szenvedett, hogy hogyan költözhetnének össze, mert az albérlet pénz kidobás, beleköltöztek.

Na és a néni ezt nem tudja, de mindig tudni akarja és különféle keresztkérdésekkel igyekszik meg tudni, mert már korábban kifejtette, mielőtt bement, hogy ő úgy is hazajön és senki ne merjen odaköltözni.

És azóta sem merik megmondani neki, már csak azért sem, mert nehogy a hír hallatán megint bekattanjon, mert bár, ha haza akarna jönni, nyilván eljönnének onnan, de akkor kezdődne elölről, hogy nem szedi a gyógyszert, retteg, rohama van, hogy közösségbe vigyék stb.

és ezért a barátnőm újabban ahányszor találkozunk ott tépelődik, hogy jaj ez milyen rossz érzés, jaj így úgy, meg olyan szarul hangzik, hogy a nagyanyja házában laknak, miközben ő meg az otthonban van.

Most ez annyira gáz szerintetek? Én nem értem. Elmondtam neki, hogy eleve a fél ház az övé az apja után, szóval azért nem csak egy idegen házába vetette be magát, ha nem laknának benne, akkor csak szépen lassan tönkremenne, vagy elhordanák a cigányok, azt meg a vak is látja, hogy a nagyanyja lehet nem is élne már, ha nem költözik be oda, egész életében nem volt ilyen mint most, mikor kiskoromban jártam hozzájuk emlékszem még csak az utcából sem volt jóban senkivel mert mindenki azt mondta, hogy milyen hülye vénasszony.

2012. dec. 5. 14:52
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
69%

Hát ez elég körülményes helyzet.

De rosszul is érezheti magát, mert attól még hogy a mama beteg, az az ő háza.

Ha ő azt mondta hogy ne költözzön oda senki, azt komolyan gondolta.

2012. dec. 5. 15:02
 2/13 anonim ***** válasza:
53%

Jogosan érezheti rosszul magát, ha a nagymama engedélye nélkül, haszonlesésből bele költözött a házába!

A nagymama jogosan rakná ki őket és kérhetne tőlük lakbért!

Az, hogy a házat nem lenne jó egyedül hagyni, nem mentség a számukra! Ezt a nagymamával meg kellene beszélni. Esetleg az otthon vezetője segítségével.

Azt viszont nem értem, hogy mit akarsz mondani, hogy az apja után övé a félház?

Ha a fél ház az apukáé volt,az apuka meghalt,AKKOR a lánya örökölte a fél házat. Ebben az esetben csak a fél ház a mamáé, a másik fél a barátnődé.

De ha a ház fele nem az apuka tulajdona volt, akkor a barátnődnek semmi köze a házhoz.

A nagymama bárkire ráhagyhatja a házát.

2012. dec. 5. 15:08
 3/13 anonim ***** válasza:

Meg is van az alapja annak, hogy rosszul érzi magát.

Elég undorító is kijátszani a nagyit.

2012. dec. 5. 15:16
 4/13 anonim ***** válasza:
53%

Igen rosszul kell éreznie magát.

Még meg sem halt a nagyi de már az örökséget követelitek. Miért nem ajánlottátok fel, hogy ti ápoljátok a lakhatásért cserébe? Persze akkor tenni is kellene érte nem csak a készbe beülni.

A ház meg nem az övé, ha meghal a nagyi és nem ír senkivel eltartási szerződést akkor megörökli a fia, ha a fia meghalt és nem adja el és éli fel a pénzt na az után örökli meg, de most jogilag annyi köze van hozzá mintha én költöztem volna oda.

2012. dec. 5. 15:27
 5/13 A kérdező kommentje:

Mivel a nagyapa halála után a gyereke örökölt volna, de már meghalt, ezért annak a gyereke következik a sorban, aki a barátnőm, tehát a fél ház az övé.

De én tényleg nem értem, hogy mi ezen a kijátszás? Az egész független volt ettől, már több mint egy éve ott lakott, ő meg ugye fizetett mindenféle költségeket, amik közben felmerültek, a nagymama hűséggel kötött tévéjétől elkezdve mindenfélét, a nagymama közölte, hogy ő ott akar maradni, mert neki ott jobb, majd az egész után ők meg átköltöztek.

Hogy miért nem ő költözött oda ápolni? Mert nem engedte, hogy neki akárki odaköltözzön. Járt hozzá mindennap, de nem lehetett vele semmit kezdeni, mondta, hogy nem is beszél, csak lassan forgatja a fejét, nézi a plafont meg a falat, mindig csak megtalálta a kikészített gyógyszereit is, hogy be se szedi, rohamokat produkált meg ilyenek, hogy bekerülhessen a kórházba.

Én itt lakok az utcába, de halál komoly, hogy még a villanyt se láttam égni sose, mert azt mondta, hogy "meglátják" ha felkapcsolja a villanyt meg ilyenek.

2012. dec. 5. 15:36
 6/13 A kérdező kommentje:
Mármint már több mint egy éve ott -bent az otthonban- lakott
2012. dec. 5. 15:38
 7/13 anonim ***** válasza:

Megmondom neked hogy mi a bökkenő.

Lehet hogy a ház fele meg blablabla úgy érzed, feljogosítja a kedves barátnődet hogy betegye oda a kis hátsóját.

De akkor viszont a nagymamának haszonélvezeti joga van, ami magasabb jog a tulajdonosénál, s a mama döntheti el azt is hogy kit enged ott lakni.

Tehát ha a mama engedélye nélkül lakik ott, akkor bizony kedvesem, jogilag is elég csúnya dolgot csinál, nem csak morálisan.

Lehet itt dobálózni a ház állapotával meg ilyesmikkel, de azzal nem érsz semmit.

2012. dec. 5. 18:27
 8/13 anonim ***** válasza:
A haszonélvezeti jog magasabb mint a tulajdoni jog. A nem költözhet be a lakásba.
2012. dec. 5. 19:12
 9/13 anonim ***** válasza:

A fél ház NEM az övé. Csak akkor lenne az övé, ha a fél ház az apukájáé lett volna a halála előtt. De ebben az esetben is a mamáé a haszonélvezeti jog, ami erősebb a tulajdonjognál. Az, hogy ő következik az örökségi sorrendben, még nem teszi tulajdonossá. Majd ha a mama meghal, akkor lehet tulajdonos.

Nagyon fogalom zavarban vagytok.

2012. dec. 5. 19:37
 10/13 A kérdező kommentje:

Én most nem fogom felvenni, hogy egyesek itt gúnyosan kedvesemeznek meg hasonlók, de amellett nem tudok elmenni, hogy ne mondjátok már, hogy engem és őt az öröklés szempontjából hülyének néztek.

Nem hiszem, hogy én rosszul tudom, mivel tanultam, persze lehet, hogy rosszul emlékszem, de ő aztán végképp nem hiszem, hogy teljesen el van tévedve, mivel ő is ott volt a hagyatéki tárgyaláson és tisztában van vele, hogy mit örökölt.

A haszonélvezetről is tudom mi az, nem törvényi kérdésről van szó egyébként, de mindegy.

Van egy háza nagypapinak és nagymaminak közösen. Nagypapi meghal. Nagypapi részét nem nagymami örökli, hanem a közös gyerekük és nagymaminak haszonélvezete van rajta. De ha a közös gyerekük kiesett a sorból, mert halott, akkor az ő leszármazója örökli a részét, jelen esetben a csaj. Hogy a búbánatba ne lenne már a fél ház az övé?

Mindenesetre a lényeg az, hogy kíváncsi voltam mások véleményére is, hogy ők hogy látják. Én ettől még úgy gondolom, hogy haszonélvezet ide vagy oda, nem kéne szarul éreznie magát, mert a ketyós nagyanyja nem hagyta segíteni normálisan, majd önként és dalolva bevonult egy otthonba, ahol jól érzi magát, de na nehogy má' alapon inkább széthordatná a házát a cigányokkal, mint az unokája, aki mellesleg a felének a tulajdonosan lakhasson benne.

Nem tudom a kérdezők közül ki járt már borsodi faluban, de meg lehet nézni a házakat, amiket túl sokáig nem laknak és a cigányok erre rájönnek. Vagy belevetik magukat, vagy csak elhordják, amit lehet.

Persze az én véleményem az ő lelkiismeretén úgyse segít.

2012. dec. 5. 23:29
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!