Más is neveli, nevelte abban a szellemben a gyermekét, hogy a szülő semmilyen körülmények közt nem kér a gyerektől bocsánatot?
Bár felnőtt vagyok,de itthon élek a szüleimmel.Ma összekaptunk anyámmal,és nem neki volt igaza.Én meg kicsit kifogásolható stílusban védtem meg magam,amire ő megsértődött. Én kértem a stílusom miatt bocsánatot,de mondtam,hogy akkoris azt érzem,hogy nem volt jogos,amit mondott.Nem látta be,és ő nem kért azért bocsánatot,mert engem megbántott.
De ahogy visszaemlékezem,az egész gyerekkorom a testvéremmel így telt.Ha jogtalanul hordtak le minket valamiért,ha megvertek,holott nem nekik volt igazuk,ha ők bántottak meg minket egy-egy mondattal,soha nem kértek bocsánatot a tévedésükért.Mindig mi mentünk oda,miután már nem hüppögtünk a sírástól,és bújtunk az ölükbe,hogy szeretgessenek meg minket,és gyakran mi kértünk azért is bocsánatot,amit nem is mi követtünk el,csakhogy újra minden rendben legyen. Soha,egy esetre nem emlékszem,hogy anyánk vagy apánk bocsánatot kért volna,holott így visszagondolva is sok esetre emlékszem,mikor ők hibáztak.
Azért nem kértek soha bocsánatot,mert attól szerintük a szülő csak gyengének tűnik,elveszíti a tiszteletet és kevesebb,valamint sebezhetőbb lesz a gyerek szemében.
Van aki ebben a szellemben neveli ma a gyerekét? És mi a véleményetek erről?
" tanárok verték agyba főbe a gyerekeket,mert nekik ehhez joguk volt szerintük"
Annyit azért tudnod kellene ha már beszélsz róla hogy akkor államilag engedélyezett volt a renitens tanuló testi fenyítése!De a leghülyébb tanulónak se jutott eszébe rugdosni a tanárát, se szűlő nem volt aki így "védelmezte" volna a gyerekét!És mi lett a nagy előrehaladásból? Hátramenet!
Alt. 3 fele szulo tipus van, a nyertes, az ingadozo es a vesztes. Gordon P.E.T konyveben vezeti ra a szuloket, hogy ebbol a harombol osszegyurva kellene egy szulonek es gyereknek egyutt megoldani a konfliktust, vesztesfel nelkul.
Ajanlom edesanyadnak, hogy olvassa el, kulonosen a szulo is ember, nem isten reszt.
21/L
#12, nem tudom, milyen korról beszélsz, én 1969-ben kezdtem az általános iskolát, és akkoriban a tanulók testi fenyítése már egyértelműen tilos volt... legfeljebb nem törvényben, hanem miniszteri rendeletben tiltott.
Egyébként szigorúan véve a jogszabályt, 2005 óta Magyarországon senki sem emelhet kezet gyerekre - a szülő se, ez az össz "nóvum" - előtte a bírósági gyakorlat ismert egy olyan törvényben nem szabályozott "házi fegyelmezési jog" c. kategóriát, ami azt mondta, hogy nem haladhatja meg a tettleges becsületsértés szintjét.
De, hogy tiszta helyzetet teremtsek:
"(5) A gyermeknek joga van emberi méltósága tiszteletben tartásához, a bántalmazással - fizikai, szexuális vagy lelki erőszakkal -, az elhanyagolással és az információs ártalommal szembeni védelemhez. A gyermek nem vethető alá kínzásnak, testi fenyítésnek és más kegyetlen, embertelen vagy megalázó büntetésnek, illetve bánásmódnak."
1997. évi XXXI. törvény a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról (33 A második mondat szövegét megállapította: 2004. évi CXXXVI. törvény 53. §. Hatályos: 2005. I. 1-től.)
szerencsére anyum nem így nevelt. emlékszem, nem egy eset volt, mikor bocsánatot kért, mert belátta, h nem azért pofozott meg, mert én csináltam égbekiáltó dolgot, hanem azért, mert ideges és fáradt volt. azzal, hogy úgymond fel lettem mentve, és nem éreztem a részéről szemrehányást, szinte olyan volt, h mintha meg sem történt volna az a pofon. amúgy sosem vert kékre-zöldre, inkább makarenkói taslikat kaptam, amit utólag nem is bánok.
ettől függetlenül volt nálam tekintélye, és a mai napig nagyon jó a viszonyunk.
az ember jellemét nagyon jól megmutatja, hogy tud-e bocsánatot kérni. illetve némi intelligenciáról is tanúskodik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!