Kinek mennyire segítettek a szülei lakáshoz/házhoz jutni?
Nekem elváltak a szüleim. Egy faluban éltem anyukámmal, munka 0. Felköltöztem Pestre, apukám megengedte hogy 2 hetet náluk lakja. Ennyi, 1 nappal sem többet :-( Szerencsére találtam albérletet is, munkát is.
Később anyai nagymamámtól kaptam 2M ft-ot, tettem félre mert csak 1 szobát béreltem, valamint a munkahelyemen kamatmentes kölcsönt, ebből tudtam lakást venni.
Összegszerűen? 0 ft-tal.
7 évig albérletben éltünk és hol kettőnk, hol csak az egyikünk fizetéséből félrerakva összespóroltuk az önerőt, majd hitelt vettünk fel 15 évre. Öröklés nem opció, szüleink rossz anyagi körülmények között élnek. Örülünk, ha be vannak fizetve a számláik és tudnak mit enni, nemhogy még nekünk segíteni
Anno hitelre vettek nekem egy kis lakást a fővárosban, amikor odakerültem főiskolára. Mondjuk jól fizető szakmája volt mindkét szülőmnek (azóta nyugdíjasok), én pedig egyke vagyok, más gyerekre nem volt költségük.
Amikor néhány évvel később elhunyt a nagymamám, akkor az örökségből végtörlesztettek, így mára hitelmentes lett a lakás.
Amikor kérdeztem, hogy de hát miért, apám megrántotta a vállát: "Egy szem gyerekünk vagy, úgyis te örökölnél utánunk mindent. Valamilyen befektetéssel el szerettünk volna indítani az életben. Ez lehetett volna egy nagy értékű festmény is, de abban nem tudnál lakni. Ezért lett lakás."
Más, nagyobb értékű dolgot nem kaptam, arra azt mondták, hogy rám van bízva, a tanulmányaimban segítettek, a többi gesztenyét kaparjam ki magamnak. Ha olyan helyzetbe kerülnék, hogy éhezek, akkor természetesen kajával bármikor segítenek, de álljak a saját lábamra. Ha kocsi kell, keressem meg rá a pénzt, ha nyaralás kell, arra is.
A lakás után - némi vitát követően - én 10 évre lemondtam minden egyéb ajándékról (szülinapok, karácsony, stb), inkább azt kértem, hogy főzzenek egy jó hazai ebédet és pattintsunk fel apám borából egyet (hobbi borász). Ez azóta is jól működik, a kocsit, nyaralást és egyebeket meg megoldottam saját erőből.
Apám cégébe is besegítek távmunkában (külföldi ügyfelekkel kapcsolattartás, tolmácsolás, szerződések megírása) a munkám mellett, viszont hiába van belekalkulálva a díjba az én jussom, eddig nem fogadtam még el. Most karácsonyra viszont egy luxusutazással lepjük meg őket, amiről tudom, hogy régóta vágynak rá, csak sajnálják rá a pénzt :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!