Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Ti elfogadnátok egy ingatlant...

Ti elfogadnátok egy ingatlant ha úgy érzitek nem igazságos?

Figyelt kérdés
Egy olyan idős családtag szeretné rám íratni a házát, aki nem vérrokon, de nem akarja, hogy a saját fia örökölje, mert az felé sem nézett soha, amikor igen, akkor is csak követelőzött és bántotta. Viszont én sem törődtem sokat ezzel a rokonnal, évekig nem is láttam. Úgy érzem, abszolút nem érdemlem meg, ráadásul nekem van lakásom, nem vagyunk rászorulva sem. Viszont vannak gyerekeim és arra gondolok, nekik majd jól jöhet egyszer. Az ő fia már 46 éves és nincs gyereke sem. Soha nem voltam anyagias és nem is gondoltam, hogy egyszer ilyen helyzetbe keveredek. Próbáltuk lebeszélni a szándékáról, de egyre erősködik, hogy neki ez így jobb lenne. Nem tudom, ilyen esetben mi a helyes, nem akarom magamat pofátlan élősködőnek érezni.
2012. nov. 22. 12:47
1 2 3
 21/28 anonim ***** válasza:
Abból indultam ki, hogy a fia sose néz felé, tehát valószínűtlen, hogy akár csak tudomása lenne az adásvételről. Nyilván haszonélvezettel lenne megoldva, halála után pedig nincs mit megtámadni, mert a pénz útja nem követhető(mivel az illető halott).
2012. nov. 22. 13:58
 22/28 anonim ***** válasza:

Nem néz felé =/= nem néz az ingatlan-nyilvántartásra.

De mondom, szerintem ebben a jogszabályok elég jók, tisztességes helyzetet hoznak létre ahol senki sem semmiz ki senkit, szerintem ebben nyugodtan lehet szimplán jogkövető az összes fél:) (ami egyébként sajnos nem jellemző a mai magyar jogállapotokra)

2012. nov. 22. 14:03
 23/28 anonim ***** válasza:

Itt szimplán annyi a helyzet, hogy a családtag másra akarja hagyni az ingatlant. Ő nem akarja a fiára hagyni, mert akkor 50-50%-ban felezne és meg van oldva a dolog. Ő ezt nem akarja, mert a fia felé sem néz sosem. A köteles rész 50% ebben az esetben, amivel csak annyi a gond hogy ugyancsak pereskedés alapja lesz: Ki fizeti ki a másikat? Az egyik fél nem akarja eladni a házat, de pénze sincs. Mi van, ha arrafelé pang az ingatlanpiac? Mi van, ha a másik örökös nem hajlandó beszállni a rezsiköltségbe se?

Milliónyi buktatója van ezeknek az idegennel(pláne ilyen idegennel) megosztott ingatlanoknak, hatalmas nyűggé válhat az ügy. Ha a tulajdonjog 100%, máris más a helyzet, és itt nincs helye érzelgősségnek. Az örökhagyó akarata érvényesül, miközben a saját érdekek sem sérülnek, és az államkassza is gyarapodik. Ha pedig a kérdezőnek morális gondjai vannak ezzel, akkor mondjon le az egészről.

2012. nov. 22. 14:14
 24/28 anonim ***** válasza:

Utolsó, attól pont nem lesz megosztott az ingatlan, ha mindenki jogkövet:), tehát Kérdező elfogadja az ajándékot annak tudomásul vételével, hogy HA 15 éven belül meghal az ajándékozó, akkor a köteles résznek megfelelő összeget (valszeg a ház értékének a felét) ki kell fizetnie az ajándékozó fiának. Ez pont hogy nem bonyolult, hanem egy nagyon egyszerű helyzet, ő kap egy házat féláron, és a félárat is "majd" kell kifizetnie, erről szól...

Azt meg nyilván senki sem vállalhatja be jó szívvel, hogy egy családi vitában igazságot tegyen, magyarán, hogy az elmúlt évtizedekben kinek mekkora a felelőssége abban, hogy az örökhagyó fia és az örökhagyó között mára rossz lett a viszony.

2012. nov. 22. 14:32
 25/28 anonim ***** válasza:
Adásvétel, nem ajándék... Ez az egész lényege.
2012. nov. 22. 14:36
 26/28 anonim ***** válasza:
Szia, elöször is elnezest kerek, hianyoznak a hosszu ekezetek, külföldi billenytyüzetem van. A peres utrol lebeszelnelek. NAGYON karos az egeszsegre. Söt, bele is lehet rokkanni. A penz nem er annyit. Visszaterve a törtenetedre: feltehetöleg egy regebbi, es mar evekig (el)huzodo csaladi nezetelteres all a tervezett ajandekozas/atiras hattereben. Egy harmadik szemelynek nehez megitelnie, hogy kinek van igaza: az apanak vagy a fianak. Sokszor bonyolultabb problemarol van szo, mint ahogy az elsö pillantasra kinez. Az biztos, hogy az öregur, az apa erösen neheztel a fiara. Annyira, hogy megprobalja megfosztani az öröksegetöl is. A szenvedö alany ugymond te vagy, akit az öregur bele probal vonni a fiaval fennallo konfliktusaba. Az apa ily modon szeretne a fia figyelmet magara vonni, ill. elerni a fianal valamit. Hogy a fia ``...csak követelözött es bantotta`` az apat, azt csak az öregur - egyoldalu - elbeszeleseböl tudjuk. Nem tudhatjuk, hogy ez valoban igy törtent-e vagy sem. A szülök eshetnek abba a hibaba, hogy megprobalnak a mar felnött gyerekeik eletebe beavatkozni, beleszolni, elöirni valamit. Ezt nem mindegyik felnött gyermek veszi szivesen, es ebböl adodhat konfliktus a csaladban. A helyedben ket beszelgetest kezdemenyeznek: az egyiket egy jogtanacsossal/ügyveddel, a masikat az idös csaladtag fiaval. A jogtanacsos/ügyved felvazolna a jogi lehetösegeket. A fiaval valo talalkozaskor ismertetni az öregur haz atiratasi szandekat. Mit szol hozza a fia? Lehet, hogy talal egy közös, jo megoldast az ember - ügyvedek es birak nelkül. Mivel - ahogy irod -, temagad sem törödtel a bacsival az elmult evek alatt, igy jogilag nem indokolt, hogy a haz a te birtokodba jusson - a fia rovasara/karara.
2012. nov. 22. 15:10
 27/28 A kérdező kommentje:
Köszönöm a hozzászólásokat! Igen, én is úgy gondolom, hogy bosszúból, leckéztetésből csinálná ezt az illető, vagyis biztosítani szeretné a nyugodt öregkort magának, azzal, hogy mi törődni fogunk vele biztosan, illetve saját gyermekét pedig leckéztetni, mivel az illető nagyon sok mindent kapott már, kapott egy saját lakást, utána egy másikat is, de nem adott cserébe annyit sem, hogy a pl. kórházba meglátogatta volna, mikor beteg volt, de születésnapján sem hívta fel, stb. Én is eltartási szerződésre vagy adásvételre gondoltam, de én is félek a fia haragjától, akár árthat is nekünk akár fizikailag is, mivel nem teljesen egészséges mentálisan, sokat van kórházban és mindig gyógyszert kell szednie (bipoláris zavar vagy mániás depresszió valami ilyesmi van neki).
2012. nov. 22. 15:48
 28/28 anonim ***** válasza:
Hát tulajdonképpen az ajándékozásnak sok hivatalos költsége van, adózni is kell utána. Ki tudod egyáltalán fizetni ezeket?
2013. jan. 26. 19:06
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!