Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Ti elfogadnátok egy ingatlant...

Ti elfogadnátok egy ingatlant ha úgy érzitek nem igazságos?

Figyelt kérdés
Egy olyan idős családtag szeretné rám íratni a házát, aki nem vérrokon, de nem akarja, hogy a saját fia örökölje, mert az felé sem nézett soha, amikor igen, akkor is csak követelőzött és bántotta. Viszont én sem törődtem sokat ezzel a rokonnal, évekig nem is láttam. Úgy érzem, abszolút nem érdemlem meg, ráadásul nekem van lakásom, nem vagyunk rászorulva sem. Viszont vannak gyerekeim és arra gondolok, nekik majd jól jöhet egyszer. Az ő fia már 46 éves és nincs gyereke sem. Soha nem voltam anyagias és nem is gondoltam, hogy egyszer ilyen helyzetbe keveredek. Próbáltuk lebeszélni a szándékáról, de egyre erősködik, hogy neki ez így jobb lenne. Nem tudom, ilyen esetben mi a helyes, nem akarom magamat pofátlan élősködőnek érezni.
2012. nov. 22. 12:47
1 2 3
 1/28 anonim ***** válasza:
95%
Ha ő így szeretné, legyen így. Nem véletlenül találta ezt ki.
2012. nov. 22. 12:49
 2/28 anonim ***** válasza:
100%
Ha tiszta a tudata, saját akaratából, ráhatás nélkül dönt így, akkor nincs vele semmi gond. Mindenki azt csinál a vagyonával, amit akar, ő ezt szeretné.
2012. nov. 22. 12:50
 3/28 anonim ***** válasza:
100%
Persze, el.
2012. nov. 22. 12:50
 4/28 anonim ***** válasza:
84%
Elfogadnám, de ezek a dolgok úgy szoktak változni mint a széljárás. Ma még neked adná, holnap már másnak.
2012. nov. 22. 12:55
 5/28 anonim ***** válasza:
56%
azért azt ne gondold hogy afia ezt csak úgy benyeli...ha nincs rá szükséged és nem szeretnél biróságra járni akkor passzold el..ez idegen szemlélő számára is roppant érdekes,hogy xy egy idegenre hagyna x y millió forint értékü lakást..ezenfelül ha elfogadod akkor egy rakat papirmunka ill adó papir vár rád..
2012. nov. 22. 12:57
 6/28 anonim ***** válasza:
94%
Szerintem is fogadd el, még később is dönthetsz úgy, hogy eladod a házat és a lelkiismeretedet megnyugtathatod azzal, ha a vételárból adsz a fiának is valamennyit, ha még mindig azt érzed, hogy így helyes.
2012. nov. 22. 12:57
 7/28 anonim ***** válasza:
91%
Mindenkinek joga van ahhoz, hogy a saját értékeivel azt csináljon amit akar. Ha az illető rád akarja hagyni, nem a fiára (még indoklás sem kellene), akkor fogadd el, mert Ő ezt akarja. Ahhoz is joga lenne, hogy pénzé tegye és elköltse értelmetlen dolgokra. Az övé. Joga van dönteni róla. Fogadd el!
2012. nov. 22. 13:01
 8/28 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező, arra azért kalkulálj, hogy a mai törvények szerint az örökhagyó leszármazottja az örökhagyó által elajándékozott dolgokból még az ajándékozást követő 15 évig követelheti a köteles részt, illetve annak értékét.

Lásd az alábbi paragrafus 1. pontja...

Ptk.667. §

(1) Nem tartozik a kötelesrész alapjához

a) az örökhagyó által a halálát megelőző tizenöt évnél régebben bárkinek juttatott adomány értéke;

b) az olyan adomány értéke, amelyet az örökhagyó a kötelesrészre jogosultságot létrehozó kapcsolat keletkezését megelőzően juttatott;

c) a szokásos mértéket meg nem haladó ajándék értéke;

d) a házastárs és a tartásra rászorult leszármazók részére nyújtott tartás értéke;

e) az arra rászoruló más személynek ellenérték nélkül nyújtott tartás értéke a létfenntartáshoz szükséges mértékben.

2012. nov. 22. 13:05
 9/28 anonim ***** válasza:
44%
5-ös. Miért kellene bíróságra járnia a kérdezőnek???? Ha az idős személy saját akaratából ráíratja a házát a kérdezőre, akkor ugye nem beszélhetünk örökségről sem, ha erre gondoltál, meg a köteles részre, tehát a fiának abszolúte semmi köze nem lesz a házhoz.... Azzal pedig nem igazán tud vádaskodni, hogy ráhatással cselekedett így a családtag nem igazán lehet, mert azt bizonyítani is kell ám..... Szóval nem értem ezt a bíróságra járás megjegyzést....
2012. nov. 22. 13:07
 10/28 anonim ***** válasza:
100%

7-es nem ráhagyásról van szó! (nem zárható ki az örökségből közvetlen leszármazott, csak alapos indokkal, pl büntető ügy) ...

itt elajándékozás a kérdés, és simán fogadd el ... azonban készülj fel, hogy a fia perelni fog!

2012. nov. 22. 13:07
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!