Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Családi vállalkozás, szakma...

Családi vállalkozás, szakma továbbvitele, hogyan igazságos több gyereknél?

Figyelt kérdés

Tegyük fel, van a szülődnek egy vállalkozása amit egész életében épített, vagy praxisjoga, stb. vagyona, ami megélhetést biztosít annak a gyerekének, aki tovább viszi a szakmát (általában az idősebb gyerek). Ha több gyereke van, akkor ők ugyebár ettől a lehetőségtől már elesnek.

Rendjén van az,hogy csak az idősebb gyereket támogatták a szülők, a fiatalabbakat pedig egyáltalán nem? Mi az igazságos eljárás a szülők/testvérek részéről ilyen esetben? Vagy ez régen is így volt: az idősebb királyfié lett a trón, a kisebbek meg elmentek szerencsét próbálni?

2012. szept. 27. 22:58
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
96%
Egy normális családban az a gyerek viszi tovább a szakmát, akinek ehhez kedve van. A többieknek pedig támogatják a boldogulásukhoz szükséges anyagaikat.
2012. szept. 27. 23:01
 2/13 anonim ***** válasza:
100%
Ki ért a szakmához, szerintem az számít. Mert ha az egyik semennyire akkora hiába hagyom rá ha két hónap múlva becsődöl.
2012. szept. 27. 23:02
 3/13 anonim ***** válasza:
84%
Láttam egyszer a VH1-on, hogy mivel William hercegé lesz a trón, Harry herceg több pénzt kap.
2012. szept. 27. 23:04
 4/13 anonim ***** válasza:
81%
Hát nincs rendjén. Ha az idösebb viszi tovább a családi vállalkozást. A szülöknek a többi gyerek részére is azt a tanulási joggot kell biztositani amivel kb egy szinvonalon lesznek ,már ha a gyerek is akkar tanulni.plusz vagyoni elosztás egyenlöen.Vagy szoktak olyat is ha jol mennö üzelt van,hogy egy viszi az üzletett vagy akár kettö is a többiek meg százalékos részesedést kapnak és igy nekik is jut a haszonbol.
2012. szept. 27. 23:09
 5/13 anonim ***** válasza:
57%
Ezért volt egy idő amikor az egykézés volt a divat, mert akkor nem oszlott a vagyon.
2012. szept. 27. 23:11
 6/13 A kérdező kommentje:

Én vagyok a fiatalabb,és én érzem igazságtalannak...

Annyit segített apám,h kaját adott,amíg otthon laktam és tanultam.. Csakhogy a szakmámmal otthon nem tudtam boldogulni,így most külföldön vagyok.

Apám pedig bátyámmal az évek alatt már többszázmilliós céget csinált.És még csak el sem kellett hagynia a várost, igazi főnöke sosem volt.

Ez a helyzet valahogy nem okés, igazságtalannak érzem.

Én is meg tudtam volna csinálni,ha én születek hamarabb... de most,ha csatlakoznék hozzájuk, még vagy 5 év kellene,mire kitanulnám a szakmát. És szerintem mindig a bátyám lenne a főnököm, akinek családja sincs, mert a cég az élete. Tőlem is ugyanezt a munkatempót várná el. Mit csináljak? Maradjak külföldön,amit utálok és csináljam a szakmám,amibe szintén beleuntam,és alapítsak családot így?

Vagy költözzek haza, hunyászkodjam meg bátyám és apám előtt, és kezdjem el a beletanulást.. és családommal meg jó, ha havi egy napot lehetek. Ti mit tennétek?

2012. szept. 27. 23:23
 7/13 anonim ***** válasza:
100%

Akkor mi az igazságtalan? Csatlakozhatsz nyugodtan, nem?

Ő megfizette érte az ára: nincs magánélete. Ha te is megfizeted, ugyanúgy dolgozhatsz ugyanabban a vállalkozásban.

Hogy megéri-e, el kell döntened. Hosszútávon biztos, hogy megbosszulja magát a túl sok munka. Vannak élethelyzetek, amik elmúlnak, szeretteid, akik meghalnak, ha nem jutott rájuk időd, később már nem pótolhatod.

Néha nincs választási lehetőség és adnod kell az idődet.

Én azt mondom, ha van választási lehetőség, akkor nem éri meg teljesen feladni a magánéletet.

Te tudod a körülményeidet. Mi a jobb, külföldön elszakítva a családtól, vagy itthon idő hiányában elszakítva. Vagy esetleg van más megoldás is?

De itt igazságtalanságot nem nagyon látok, hiszen részese lehetsz a családi vállalkozásnak, ha akarsz.

2012. szept. 28. 01:56
 8/13 anonim ***** válasza:
100%

Nincs igy.

nálunk ami anyának vállalkozása van,engem sosem érdekelt,nem szeretek emberekkel foglalkozni.

Saját erőmből elvégeztem az egyetemet,mérnökként egy multinál dolgozom.

Öcsémnek van kedve a vállalkozáshoz,ő viszi tovább.

Nekem nem kellene a hátam közepére se.

De te esetedre: akkor megvan a lehetőséged hogy te is benne legyél,hát hajrá.

2012. szept. 28. 08:58
 9/13 anonim ***** válasza:
100%

Nálunk is hasonló helyzet van.

Apámnak egy precíziós gépalkatrész gyártó cége van. Én már 14-15 évesen suli után sokszor ott dolgoztam. Aztán az egyetem mellet már szinte főállásban dolgoztam ott. Eközben az öcsém semmit nem csinált amivel előre mozdítaná a vállalkozást. Iskolában is egy teljesen idegen területen képezte tovább magát.

A mai napig nincs semmilyen bevétele a családi cégből. Ő is mindig igazságtalannak érezte a helyzetét. Csak azt felejtette el, hogy a családi cég nem egyenlő a sült galambbal. Hanem csak annyi, hogy nem kell állás interjúra menni és kicsit könnyebb az előrelépés, de ugyanúgy mindenért megkell dolgozni.

2012. nov. 25. 17:43
 10/13 anonim ***** válasza:
100%

Nagyjából egyet értek az előttem szólókkal.

A bátyád idősebb, jól viszi a céget és nincs magánélete, ebből számomra egyértelmű, hogy kettőtök közül neki kellene lenni a vezetőnek. Mivel számodra is adott a lehetőség, hogy csatlakozz a céghez, a problémádat sem látom.

Vagy úgy gondolod, hogy neked kellene a főnöknek lenni, annak ellenére, hogy nem értesz annyira az üzlethez mint a bátyád és a magánéletedet sem akarod erre feláldozni?

Vagy az zavar, hogy nem lehet olyan pozíciód a cégben, amit ne kontrollálna a bátyád, így nem kapnál szabad kezet?

Esetleg a szüleidre haragszol mert nem sulykolták beléd elég korán, hogy "fiam, egy nap itt minden a tiétek lesz - ha tesztek érte"?

2012. nov. 26. 08:55
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!