Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Ti elfogadnátok egy ingatlant...

Ti elfogadnátok egy ingatlant ha úgy érzitek nem igazságos?

Figyelt kérdés
Egy olyan idős családtag szeretné rám íratni a házát, aki nem vérrokon, de nem akarja, hogy a saját fia örökölje, mert az felé sem nézett soha, amikor igen, akkor is csak követelőzött és bántotta. Viszont én sem törődtem sokat ezzel a rokonnal, évekig nem is láttam. Úgy érzem, abszolút nem érdemlem meg, ráadásul nekem van lakásom, nem vagyunk rászorulva sem. Viszont vannak gyerekeim és arra gondolok, nekik majd jól jöhet egyszer. Az ő fia már 46 éves és nincs gyereke sem. Soha nem voltam anyagias és nem is gondoltam, hogy egyszer ilyen helyzetbe keveredek. Próbáltuk lebeszélni a szándékáról, de egyre erősködik, hogy neki ez így jobb lenne. Nem tudom, ilyen esetben mi a helyes, nem akarom magamat pofátlan élősködőnek érezni.
2012. nov. 22. 12:47
1 2 3
 11/28 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem teljesen korrekt.

Az ő háza, ő dönt felőle. Örülj neki, hogy téged szemelt ki :)

Most nézz körül, hányan íratnak inkább eltartási szerződést, csak ne a saját gyerekeik örököljék a házat.

Szabad akaratukból.

Ha te nem fogadod el, úgyis másra fogja hagyni, ugyanott vagy.

A végrendeletet / szerződést meg a közjegyzőnél kell hagyni, abba hiába kotyogna bele a vér szerinti rokon.

2012. nov. 22. 13:08
 12/28 anonim ***** válasza:
#9, #10 lásd 8. Az örökhagyó által a halál előtti 15 éven belül elajándékozott nem szokásos mértékű ajándék a kötelesrész alapjába beleszámít. Fekete-fehéren benne van a Ptk-ban...
2012. nov. 22. 13:10
 13/28 anonim ***** válasza:
29%
7.8 as azt sem tudod miről beszélsz..szerinted joga van..az állam,ill az adóhivatal ezt nem igy látja..csak egy csöppet gondolkodj,xy parkolóban megtetszik nekem egy x millió foritn értékű kocsi,lezúzzom a tualjt majd közlöm hogy nekem adta...ez már milyen?ez egy nagyértékü ingatlan,nem úgy megy nesze vidd...nem csak jogai,kötelességei is vannak mindenkinek..
 14/28 anonim ***** válasza:
utolsó miért mit gondolsz,hogy hívjuk ha valaki ki elhalálozott egy másik élő emberre hagy valamit? Kiskutyának? -.-
 15/28 anonim ***** válasza:

Szóval Kérdező, nem véletlen, hogy a kötelesrész esetén szigorú törvényi előírások vannak arra, kit lehet kizárni (az örökhagyó ellen szándékos bűntettet elkövetőt, bármely bűncselekmény miatt jogerősen 5 évnél hosszabb szabadságvesztés büntetésre ítéltet... stb), és nem véletlenül van az se, hogy ezt ne lehessen kikauzni egy szimpla ajándékozással, amely esetben ugye értelmét vesztené az egész.

Az előzőleg idázett paragrafus mellé még egy kis Ptk - lásd B-pont:

Felelősség a kötelesrész kielégítéséért

669. § (1) A kötelesrész kiadását, illetőleg kiegészítését a következő sorrend szerint lehet követelni:

a) a kötelesrész kielégítéséért elsősorban a hagyatékban részesedő személyek felelnek;

b) a kötelesrésznek a hagyatékból ki nem elégíthető részéért az örökhagyó által a halálát megelőző tizenöt éven belül megadományozottak adományaik időbeli sorrendjére tekintet nélkül felelnek.

2012. nov. 22. 13:34
 16/28 anonim ***** válasza:
Én elfogadnám de kérnék tőle valamit. Erről a tényről a fiát éltében tájékoztassa. (Persze miután megtörtént) Arról is hogy mi volt a célja ezzel. Mert roppant kínos lehet ha majd ő téged perel. Szerintem így ha teljesen tudatánál van az idős ember számodra is kevesebb rossz érzéssel jár a tulajdonszerzés.
2012. nov. 22. 13:38
 17/28 anonim ***** válasza:
Utolsó, hiába tájékoztatja a fiát, ha AJÁNDÉKOZÁSRÓL van szó, és az ajándékozó 15 éven belül meghal, a fia úgyis perelni fog a kötelesrészért, és úgyis simán megnyeri, csont nélkül. A kötelesrész jogintézménye jól körül van bástyázva, nem véletlenül hívják úgy, hogy "KÖTELES" = azzal az örökhagyó nem rendelkezhet szabadon.
2012. nov. 22. 13:45
 18/28 anonim ***** válasza:
100%
Eladásnál nincsen köteles rész. Írni kell egy kamu adásvételit, kifizetni az illetéket (ami jóval kevesebb mint a köteles rész), és meg van oldva. Az állam is megkapja az adóját, te is mentesülsz a köteles rész fizetése alól.
2012. nov. 22. 13:47
 19/28 anonim ***** válasza:
100%
Igen, az adásvétel vagy az eltartási szerződés szóba jöhet, bár mondjuk a fia az esetben is perelhet, hogy a szerződés színlelt, viszont akkor kétesélyes, hogy kinek ad igazat a bíróság, lehet, hogy a Kérdezőnek, lehet, hogy az örökhagyó fiának...
2012. nov. 22. 13:51
 20/28 anonim ***** válasza:
Szóval Kérdező, hogy ne csak paragráfokat idézzek, én úgy lennék vele, hogy a tiszta helyzeteket komálom, azt mondanám, hogy elfogadom az ajándékot, de csak a felerészben tekinteném a magaménak, a másik felével eleve úgy kalkulálnék, hogy az örökhagyó halála esetén kifizetem a fiának köteles részként mindenféle pör nélkül. És akkor nyernék egy fél házat is, meg igazságosnak is érezném mindenkivel szemben a helyzetet, szóval a tükörrel szemben is maradna a jó viszony:)
2012. nov. 22. 13:56
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!