Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » A nagyszülő tényleg kérheti...

A nagyszülő tényleg kérheti bírósági úton azt hogy lássa az unokáját? Meg szoktál ítélni?

Figyelt kérdés
17 éves koromban (10 éve) költöztem el otthonról, azóta nem tartom a kapcsolatot anyámmal (apám közben pár éve meghalt). Most megtudta, hogy született egy kisfiam 4 hónapja. Megkeresett, én elutasítottam. Most azzal fenyegetőzik, hogy bírósághoz fordul. Komolyan nem dönthetem el, hogy ki láthatja és ki nem a saját gyerekemet? (az olyan válaszokat, hogy a gyereknek is joga van a nagymamához, kérlek ne írjatok. Vannak neki normális nagyszülei. (párom szülei)

2012. nov. 11. 12:49
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
80%

Kérheti, de el fogják utasítani. A nagyszülő nem szülő, úgyhogy nincs joga látni - pláne erőszakkal! - az unokáját.

Viszont te fordulhatsz úgy bírósághoz, hogy az anyukád zaklat. Símán meg fogod nyerni a párt egy jó ügyvéddel és egy jó pszichiáter vagy pszichológus szakvéleménnyel a hátad mögött. (Nyílván komoly okod van arra, hogy anyukádat nem akarod látni 10 éve.)

Tipp (én is megszakítottam minden kapcsolatot a szüleimmel, nem ok nélkül): minden kapcsolatot megszűntetni apuka és a nemkívánotos rokonok felé. Telefonszám lecserél, titkosít, FB-on vagy iwiw-en törli anyukát, ha bejelöli, nem ad meg magáról semmiféle elérhetőségi lehetőséget.

Ha mégis megtalált, akkor jogod van bevágni az ajtót előtte - hiszen felnőtt ember vagy! azt engedsz be a lakásba, akit akarsz -, jogod van ki sem nyitni az ajtót előtte és jogod van rendőrt hívni, ha zaklat: csönget, leveleket írkál, ruhógdossa az ajtódat vagy fenyegetőzik.

2012. nov. 11. 20:31
 12/14 anonim ***** válasza:
0%

11-es voltam: sorry, nem apuka, hanem anyuka felé (elírtam).

Értsétek már meg: NINCS joga látni az unokáját, mert nem a szülője a gyereknek, csak a nagyszülője. Ha pedig a saját gyereke elmenekült tőle, ha annak az életét pokollá tette, akkor nincs az az épeszű bíró, aki megítélné anyukának a "láthatást".

Kérdező: hogyan tudta meg édesanyád azt, hogy te gyereket szültél? Kitől? Ezt kell először is kinyomozni, és minden szálat, komolyan mondom, minden szálat elvágni anyuka és közted. Aztán kerestethet, ha akar.

2012. nov. 11. 20:35
 13/14 anonim ***** válasza:
100%

"A gyermekkel való kapcsolattartásra a szülőkön kívül jogosult még a nagyszülő, a nagykorú testvér, továbbá - ha a szülő és a nagyszülő nem él, illetőleg a kapcsolattartásban tartósan akadályozva van, vagy kapcsolattartási jogát önhibájából nem gyakorolja - a gyermek szülőjének testvére, valamint szülőjének házastársa is jogosult, de ezek az eljárások nem bírósági, hanem gyámhivatali hatáskörbe tartoznak."

149/1997. (IX. 10.) Korm. rendelet

2012. nov. 11. 23:03
 14/14 anonim ***** válasza:
73%
Jogilag kérheti, de ha bebizonyítod, hogy nem képes megfelelően gondoskodni egy gyermekről, akkor nem fogják engedélyezni. Viszont van olyan láthatás is, hogy a családsegítőnél felügyelet alatt a családsegítő erre rendszeresített külön szobájában:( Erre viszont lehet sajna esélye:( Addig is gyűjtögesd a bizonyítékokat, amíg fel nem jelent, lehetőleg minnél több tanud legyen, amikor fenyeget meg agresszívan lép fel.
2012. nov. 12. 09:40
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!