Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Jogilag mit tehet a nagyszülő...

Jogilag mit tehet a nagyszülő ha nem engedem az unokáihoz?

Figyelt kérdés
Anyukámmal nem vagyok jóban. Nagyon nem. Nem részletezem, ezer oka van. Nem akarom, hogy idejöjjön, de fenyegetőzik, hogy nem fogja hagyni, hogy ne lássa az unokáit (a 3 hetes kisfiamat még nem is látta). Tud bármiféle jogi lépést tenni? Nagyon idegesít, hogy olyan emberrel kell hadakoznom, akit nem akarok az életemben jelen látni... :/ Köszi!
2012. szept. 23. 15:00
 1/8 anonim ***** válasza:
90%
Én úgy tudom havi 1x engedélyezik a nagyszülőknek a láthatást,ha bírósághoz fordul.De ez már lehet régi adat.
2012. szept. 23. 15:04
 2/8 anonim ***** válasza:
89%

Szia!

Elvileg van nagyszülői láthatás, de tudtommal érdemtelenségre lehet hivatkozni, de ezt bizonyítani kell.

2012. szept. 23. 15:04
 3/8 anonim ***** válasza:
100%
Mi pontosan karácsonykor lesz két éve, hogy nem láthatjuk a két fiu unokánkat! Szüleik elváltak, néha az utcán megpillantottam őket, de elfordultak, az anyjukkal voltak!
2012. szept. 23. 15:21
 4/8 anonim ***** válasza:
81%
Kérhet nagyszülői háthatást a bíróságon.
2012. szept. 23. 15:43
 5/8 anonim ***** válasza:

Semmit. Nincs joga semmiféle láthatásra. Nincs az a bíróság, amely megítélne bármiféle láthatást is, ha te nem tartsz a szülőddel kapcsolatot, mert megromlott a viszony köztetek. Nem a gyerek szülőjéről van szó, hanem csak a nagyszülőjéről.

Egyébként pedig tökmindegy, hogy mivel fenyegetőzik, nem kell beengedni a lakásba. Ha ennyire eldurvult a kapcsolat, akkor érdmes egy kicsit hagyni főni a levében a mamát és átmenetileg MINDEN kapcsolatot megszakítani vele.

Ha feljelent a rendőrségen vagy bírósági pert indít ellened, akkor fogadni kell egy jó ügyvédet és keresni egy jó pszichológus szakértőt. 100%, hogy megnyered a pert. (De az olyan emberek, mint amiylen az anyukád, nem szoktak eljutni a bíróságig, csak a fenyegetőzésig és az érzelmi zsarolásig. A többit szégyellik.)

2012. szept. 23. 19:55
 6/8 anonim ***** válasza:

5-ös voltam.

Még annyit: azért nem kell félned, mert ha a szülőddel eldurvult a viszonyotok, az egyrészt nagy valószínűleg a szülőd hibája (ezt akármelyik pszichiáteri vagy pszichológusi szakvéleménnyel tudod bizonytani), és nincs az a normális bíróság, aki kitenne egy kisgyereket annak, hogy a szülője és a nagyszülője közötti harag rajta csattanjon.

2012. szept. 23. 19:59
 7/8 anonim ***** válasza:

De igen ha elmegy a gyámhivatalba megítélhetik. Vér szerint egyenesági rokon a nagymama, így jár neki.

"A gyermekkel való kapcsolattartásra a szülőkön kívül jogosult még a nagyszülő, a nagykorú testvér, továbbá - ha a szülő és a nagyszülő nem él, illetőleg a kapcsolattartásban tartósan akadályozva van, vagy kapcsolattartási jogát önhibájából nem gyakorolja - a gyermek szülőjének testvére, valamint szülőjének házastársa is jogosult, de ezek az eljárások nem bírósági, hanem gyámhivatali hatáskörbe tartoznak."

Ez állítólag innen van: 149/1997. (IX. 10.) Korm. rendelet

2012. szept. 23. 20:04
 8/8 A kérdező kommentje:
Mindenkiinek nagyon köszönöm a válaszokat! Sajnos egyértelmű leírást nem találtam az üggyel kapcsolatban, pedig rengeteget kerestem. Így ülök a fenekemen, és várom, mit tervel ellenem az anyám... Borzalmas. Én is abban bízom, hogy csak fenyegetőzik, mert amúgy még ahhoz is lusta, hogy a kutyáját kivigye piszkítani (és akkor vajon miért nem engedem oda a gyerekeket...?). Mindenesetre borzalmasnak találom azt, hogy egy kívülálló ember (bíró, gyámügyes, akárki) dönt arról, hogy olyan emberrel legyen a gyerekem, akit nem tartok erre érdemesnek. Úgy gondolom ezt a szülőnek kéne eldöntenie :'(
2012. szept. 24. 10:28

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!