Mostohák! Ti hogy éritek el, hogy hallgasson rátok a gyerek? Milyen módszerek vannak "problémás" kamaszokra? Vállalnátok most közös gyereket, vagy várnátok?
Igazából a fentiek lennének a kérdéseim.
De a köret hozzá, hogy világos legyen:
Évek óta van egy párom, eddig külföldön éltünk, most hazaköltöztünk. Van egy 16 éves fia, fiatal volt még mikor született, nem volt igazán az apja. Persze látogatta/látogattuk, ha hazajöttünk, neten át beszéltünk, de a hétköznapjaiban nem vett rész. Talán ez is az oka annak, hogy nehezen kezelhető. Március óta vagyunk itthon, augusztusban költözött ide a fiú, mert az anyja azt mondta nem bír vele. Hát mi se nagyon. Páromra sem igazán hallgat, rám meg pláne nem. De innen nem tud csak úgy lelépni este, míg az anyjától simán elment. De nem tanul, nem érdekli semmi. Már minden meg van neki tiltva, de semmi hatása. A szép szóval is próbálkoztunk, de annak sincs hatása, hülyének nézi az apját is ha leül hozzá beszélgetni. A gyerekmentes lét után kaptunk egy kamaszt (nem egyszerű kamaszt) és nincs rá módszerünk. Én szeretnék már gyereket, de nem merem így bevállalni. Már néha (gyakran) ott tartok, hogy költözzön haza az anyjához, de tudom, hogy ez sem megoldás. Nevelési tanácsadóra is gondoltam már, de nem tudom lenne e haszna.
Én megértem a gyereket is, meg a kérdezőt is.
Igen, szomorú az, hogy az anyukája eldobta magától, amit egy ideig emésztgetnie kell az embernek, de nem szabad hagyni, hogy ez mindenre mentség legyen, mert akkor felnőttkorára is ez marad majd. Azzal meg a saját életét rontja el teljesen.
Viszont az, hogy semmiben nem képes segíteni, ahogy kivettem a szavaidból néha suliba se jár be, nem tanul, hisztizik, ha valami nem úgy történik, ahogy ő szeretné, nem jó dolog. Igen, lehet hagyni, hogy vinnyogással mindent elérjen, vagy azzal, hogy igazából nem foglalkozik a dolgokkal, amiket kértek tőle, csak az a baj, hogy ezzel ismét a saját életét cseszi el, hisztivel a későbbiekben semmire nem megy.
Amit javasolni tudok, hogy - bár ezt is elítélik, lehet, hogy te is el fogod - üljetek le egy-egy pohár bor vagy egy korsó sör mellé mindhárman, és kérdezzétek meg tőle, hogy pontosan mit vár tőletek, az életétől, vagy ettől a helyzettől, mert ez így nem megy.
Nem azt mondom, hogy itassátok le, de pár deci sörtől nem lesz baja, csak, jobb esetben felfedezi, hogy annyira nem is szörnyű beszélgetni veletek.
Jogos, ha nem engeded el esténként, gyerek még, otthon a helye, az is fair, ha megkéred, hogy mosogasson el maga után, ezek nem nagy dolgok.
Ha nem megy, én közölném, hogy valamit valamiért alapon én sem mosok rád, tanuld meg használni a mosógépet.
Nagyon nehéz normális tanácsot adni, hiszen nem ismerjük a gyereket, talán az lenne a legjobb, ha tanácsadóhoz fordulnátok, mert nem vagyok abban biztos, hogy meg tudjátok másként oldani.
Szia.
Nekem 14 éves most a mostoha fiam. 1,5 éve lakik velünk.
Az elején én is a "gonosz mostoha voltam", mert megkértem h ágyazzon be maga után, ne morzsáljon stb.... Olyankor mindig bólogatott nagyban, h oké, persze. Aztán hazaértem munkából és sehol semmi. Egész nap gépezett.
Először megemeltem a hangom, az nem használt. Mert az anyja is csak kiabált vele,.de semmi következménye nem volt. Véleményem szerint túl lazák a büntetések amiket kiszabtál. Amibe beletörődött, nyilván azért tette, mert amgy sem elmászkálós fajta. Abszolút ne menjen sehová és a nettől is tiltsátok el.
Mindig legyél következetes. Ne kiabálj, kommunikálj. És sose monjatok ellent egymásnak az apukával a gyerek előtt. Próbállj meg kompromisszumokat kötni a gyerekkel.
Az előttem szólónak is igaza van pl. egy sör mellet is leülhettek néha beszélni. Mert úgy is megissza ha nem látod. De így legalább tudni fogja, h ha viselkedik, tudsz te engedékeny is lenni.
Ha végkép nem használ semmi. Hívd fel a család segítőt, mesélj el mindent. Ők kijönnek és elbeszélgetnek vele és veled is. Akkor majd rájön, h rosszab körülmények közé is kerülhet.
Mi azóta már jól el vagyunk, néha még vanak összezörrenések, de ezek apróságok. Már elfogadott, nem mint anyát persze. Mint barátot, akinek néha szót kell fogadni.
Te hagyod élni, ez jó. De a szabályokat tartsátok be.
Én azzal nyertem meg kicsit, h ha beigértem valamit az úgy is történt. Akár.büntetés, akár másvalami. Maradj higgatt, ne a levegőbe beszélj és légy következetes.
Nekem màr eleve az is szarul esne hogy az anyam kidobott.
Kamasz korban van,és ha el tiltod mindentol csak idegbetegebb lesz,és meg utal majd téged.
Legyél vele jofej,legyen kozos program,beszéléges vele,legyél tényleg az anyja,szabalyok lehetnek,értesd meg vele szépen.
34L
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!