Miért nem 18 éves korban van keresztelő?
Érdekesnek találom, hogy a csecsemőket keresztelik meg, akiért ugye a keresztszülő vállalja, hogy hittanra fog járni.
Én meg vagyok keresztelve, egyházi iskolába jártam, mégsem érzem magaménak a vallást. 18 évesen tuti nem ezt vettem volna fel.
Tehát: Mi a véleményetek? Miért nem az dönti el, hogy mit akar, akit kereszteli akarnak?
Heidelbergi Káté tanítása (református, protestáns):
K: A kisgyermekeket is meg kell keresztelni?
F.: Igenis. Mert miként a felnőttek, úgy ők is Isten szövetségéhez és gyülekezetéhez tartoznak. És mert nekik éppen úgy megígértetett a bűnökből való váltság Krisztus vére által és a hitet munkáló Szent Lélek, mint a felnőtteknek: így őket is be kell avatni a Keresztség - mint a szövetség jegye - által a keresztyén Anyaszentegyházba. És meg kell őket különböztetni a hitetlenek gyermekeitől; amint ez az Ószövetségben, vagy Testamentumban a körülmetélkedés által történt, melynek helyébe a Keresztség szereztetett az Újszövetségben.
1. Móz. 17: 7, 12-13; Márk 10: 14, 16; Csel. 2: 38, 39; 10: 47; Csel. 10: 48; 16: 3, 15; 1. Kor. 1: 16; Eféz. 5: 25, 26; 1. Móz. 17: 12, 13; Máté 19: 14; Luk. 1: 15; Zsolt. 22: 11.
meg kell keresztelni, hiszem és vallom
Eredetileg azért lettek már a kisbabák megkeresztelve, mert ha nem, akkor pogányok voltak és ha meghaltak (ami abban az idöben elég gyakori volt - 10 - 12 csecsemöböl csak 3 - 4 legg felnött), akkor ne a pokolba kerüljenek az örök szenvedésbe.
Egyébként az egyháznak az nem lényeg, hogy hányan vannak megkeresztelve, csak az számit, hogy hányan fizetik az egyházi adót.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!