Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Miért nem 18 éves korban van...

Miért nem 18 éves korban van keresztelő?

Figyelt kérdés

Érdekesnek találom, hogy a csecsemőket keresztelik meg, akiért ugye a keresztszülő vállalja, hogy hittanra fog járni.

Én meg vagyok keresztelve, egyházi iskolába jártam, mégsem érzem magaménak a vallást. 18 évesen tuti nem ezt vettem volna fel.

Tehát: Mi a véleményetek? Miért nem az dönti el, hogy mit akar, akit kereszteli akarnak?

2009. aug. 12. 14:11
1 2 3
 21/26 anonim ***** válasza:
64%

Heidelbergi Káté tanítása (református, protestáns):

K: A kisgyermekeket is meg kell keresztelni?

F.: Igenis. Mert miként a felnőttek, úgy ők is Isten szövetségéhez és gyülekezetéhez tartoznak. És mert nekik éppen úgy megígértetett a bűnökből való váltság Krisztus vére által és a hitet munkáló Szent Lélek, mint a felnőtteknek: így őket is be kell avatni a Keresztség - mint a szövetség jegye - által a keresztyén Anyaszentegyházba. És meg kell őket különböztetni a hitetlenek gyermekeitől; amint ez az Ószövetségben, vagy Testamentumban a körülmetélkedés által történt, melynek helyébe a Keresztség szereztetett az Újszövetségben.

1. Móz. 17: 7, 12-13; Márk 10: 14, 16; Csel. 2: 38, 39; 10: 47; Csel. 10: 48; 16: 3, 15; 1. Kor. 1: 16; Eféz. 5: 25, 26; 1. Móz. 17: 12, 13; Máté 19: 14; Luk. 1: 15; Zsolt. 22: 11.

meg kell keresztelni, hiszem és vallom

2009. aug. 12. 16:28
 22/26 A kérdező kommentje:
"Mert miként a felnőttek, úgy ők is Isten szövetségéhez és gyülekezetéhez tartoznak" --de lehet, h ha 18 éves korában megkérdeznék, más valláshoz akarna tartozni (tudom, megteheti, de akkor addig feleslegesen volt keresztény).
2009. aug. 12. 19:10
 23/26 anonim ***** válasza:
83%

Eredetileg azért lettek már a kisbabák megkeresztelve, mert ha nem, akkor pogányok voltak és ha meghaltak (ami abban az idöben elég gyakori volt - 10 - 12 csecsemöböl csak 3 - 4 legg felnött), akkor ne a pokolba kerüljenek az örök szenvedésbe.

Egyébként az egyháznak az nem lényeg, hogy hányan vannak megkeresztelve, csak az számit, hogy hányan fizetik az egyházi adót.

2009. aug. 12. 20:07
 24/26 anonim ***** válasza:
75%
Aki, nincs megkeresztelve eleve nem fizet egyházi adót. Oké, hogy a megkereszteltek közül se mindenki, de minél többen vannak akik megvannak keresztelve annál több az adó is...
2009. aug. 12. 22:30
 25/26 anonim ***** válasza:
84%
Azért vezették be, hogy lehessen csecsemőket is keresztelni, mert abban az időben járványok, háborúskodások miatt magas volt a csecsemőhalálozás, kereszteléssel az áteredő bűnt tekintik elsősorban semmisnek, ha nagyobb korban keresztelkedik valaki, akkor a szándékos bűneit is eltörlik, csecsemőként még csak az áteredőt, ami Ádám és Éva engedetlensége. De kötelezővé sose tették, ez csak egy lehetőség. Az egyházi adóhoz semmi köze, hiszen ha valaki esetleg nem dolgozik, az nem tud miből fizetni, és egy csecsemő még nem dolgozik, akárhogy is vesszük, és mindenki lehetőségeihez mérten járul hozzá, nincs egy fix százalék, mint az állami adóknál. :-)
2009. aug. 14. 13:06
 26/26 anonim ***** válasza:
Hagyomány.
2011. márc. 3. 19:14
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!