Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Miért nem 18 éves korban van...

Miért nem 18 éves korban van keresztelő?

Figyelt kérdés

Érdekesnek találom, hogy a csecsemőket keresztelik meg, akiért ugye a keresztszülő vállalja, hogy hittanra fog járni.

Én meg vagyok keresztelve, egyházi iskolába jártam, mégsem érzem magaménak a vallást. 18 évesen tuti nem ezt vettem volna fel.

Tehát: Mi a véleményetek? Miért nem az dönti el, hogy mit akar, akit kereszteli akarnak?

2009. aug. 12. 14:11
1 2 3
 1/26 anonim ***** válasza:
91%

Egy csecsemőnél még nagyon sok mindenről a szülők döntenek. Erről is. Mivel a gyereket nem kötelezi semmire, csak a szülőket és a keresztszülőket, szerintem problémát sem jelent.

Egyébként ezért van a bérmálás, amikor felnőtt fejjel megerősíted a keresztfogadalmat. Ha nem akarod, nem teszed. Az, hogy meg vagy keresztelve, nem kötelez, "nem árt, nem használ" ilyen szempontból.

2009. aug. 12. 14:16
 2/26 anonim ***** válasza:
68%

pontosan azért, mert 18 évesen már sokan nem engednék.

az a legegyszerűbb az egyháznak, ha a tehetetlen csecsemő felett döntenek.

2009. aug. 12. 14:19
 3/26 anonim ***** válasza:
71%

A válasz megírásának időpontja: ma 14:16

bocsi, de a bérmálás 13 évesen történik, tehát nem felnőtt fejjel

2009. aug. 12. 14:20
 4/26 anonim ***** válasza:
96%
én pontosan ezért nem lettem megkeresztelve, hogy majd ha úgy gondolom, akkor választhatok magamnak vallást...nem tettem
2009. aug. 12. 14:21
 5/26 anonim ***** válasza:
96%

Mert a keresztelés nélkül ,,pogánynak" számít az ember, azaz nem tagja Krisztus egyházának, nem nyerhet bűnbocsánatot, üdvösséget... Azt olvastam, hogy ,,A keresztény szülők gyermekeit azért kereszteljük meg, mert a keresztség szükséges az üdvösséghez, és Krisztus parancsolta, hogy kereszteljünk meg minden népet."

Egyéni vélemény: ez egy olyan megrögzött szokás, ami a keresztényekben benne él, és félnének nem megkeresztelni a gyereket, mert úgy vélik, akkor pokolra jut...stb. meg persze nem gyakorolhatja a gyerek a vallást, vagy ha meghal, nem kaphat egyházi temetést.

De 18 évesen, úgy tudom, át lehet térni más hitre, azt viszont nem tudom, hogy levetni a keresztséget lehet-e

31/L

2009. aug. 12. 14:23
 6/26 anonim ***** válasza:
80%
Bocsi 13 évesen nem szoktak bérmálni, 14 év az alsó korhatár. Nálunk (és a legtöbb általam ismert plébánián) pl 16-18 évesen bérmálnak csak.
2009. aug. 12. 14:24
 7/26 anonim ***** válasza:
67%

A keresztelő azért van baba korban, hogy a gyerek addig se legyen "pogány", míg felnő. Ez a vallási gyakorlat. Régebben ebbe senki nem kötött bele, természetes dolog volt, hogy a gyerek a szülője vallását fogja gyakorolni. Eléggé rázósak voltak a vegyes házasságok is, nehezen fogadta el a közösség az ilyesmit. Az meg maga lett volna a szerencsétlenség, ha netán egy gyermek úgy hal meg, hogy nem volt megkeresztelve. Ez amolyan hagyomány féle, ami ma is él. De manapság mindent megreformálunk, már a vallások sem a régiek, többé-kevésbé igyekeznek haladni a modern kori követelményekkel, újdonsült szokásokkal. Ma már egyre kevesebben vallásosak, de még él az a korosztály, akinek az életében ez még döntő jelentőségű volt, ők a gyerekeiknek ha nem is teljesen, de átadták ezeket a gondolatokat, hát gondolom, ilyen szülők gyereke lehetsz Te is. Gondolom, nagy hátrányát ne, érezted annak, hogy eddig is keresztségben éltél, még, ha vallásodat nem is gyakoroltad. A másik pedig az, hogy felnőttként megvan a jogod hozzá, hogy bármikor átkeresztelkedj, vagy áttérj bármilyen más vallásra, kivéve az olyat, ahová eleve bele kell születned. De ilyenbe akkor sem mehetnél, ha baba korodban nem lettél volna megkeresztelve.

A lényeg, hogy nem vagy elzárva attól, hogy felnőttként másképp dönts, mint a szüleid döntöttek anno.

Amilyen keresztelőn én voltam, ott a keresztszülőnek azt kellett megfogadnia, hogy a keresztény szellemiség jegyében fogja segíteni a baba lelki nevelődését, azt, hogy hittanra kellene járatnia, még sehol sem hangzott el, bár, lehet, hogy kevés keresztelőn voltam.

2009. aug. 12. 14:25
 8/26 A kérdező kommentje:

Nekem elsőáldozásom volt (nem tudom hány évesen), de azt is csak a szüleim miatt csináltam végig...

(Így, felnőtt fejjel nem tenném. )

Most már csak akkor megyek templomba, ha keresztelő, esküvő, stb van a családban.

2009. aug. 12. 14:27
 9/26 A kérdező kommentje:

14:25, volt hátrányom belőle:

megutáltatták velem ezt az egész kereszténységes-dolgot. Egyházi suliban minden hétfőn fél8-8ig istentisztelet, hétvégente templom, hétközben a suliba 2x hittanóra. Semmi haszna nem lett. Úgy gondolom, ezeket az időket értelmesebb dolgokra is fordíthattam volna.

2009. aug. 12. 14:29
 10/26 anonim ***** válasza:
73%

Kedves kérdező.

Az, hogy hová küldtek el a szüleid, azaz ő döntésük volt ezért ne a keresztséget és ne az Egyházat kárhoztasd.

Ők döntöttek helyetted, mint ahogy arról is, hogy milyen ételeket eszel, hogy milyen iskolába iratnak, hogy hová járhatsz sportolni és milyen nyelvórára iratnak be.

2009. aug. 12. 14:31
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!