Szerintetek is önző vagyok ezért?
Anyámnak, 3 éve van egy élettársa, mióta elvesztette a munkáját a napjait a kocsmázás tölti ki, adósságot-adósságra halmoz.
Tegnap este részegen kiabált velem, én meg lekiabáltam és felpofoztam (gondoltam a saját házunkban, mert hogy ő költözött ide, ne engedje meg magának ezt a hangnemet) erre kicsavarta a kezem és elzavart (Abból a házból amit apu után örököltem, apu meghalt még kiskoromban) most 16 éves vagyok, tegnap a nagyimnál aludtam.
Ma hazajöttem és azt mondtam anyának, hogy vagy ő megy vagy én. Én erre azt mondta anya, hogy nem leetek ennyire önző, mert hogy ő 9 évig maga volt, és milyen nehéz egyedül, meg nem bírja eltartani a családot, most azon gondolkodom, hogy kérek kollégiumot, és nagyimhoz fogok hazajárni, azt mondta amiben tud segít.
Ezért valóban önző lennék? Hogyan térítsem anyám jobb belátásra? Most hazamentem reggel összepakolni és szemrebbenés nélkül végignézte ahogy összeszedtem a ruháim és könyveim, még ki is engedett a kapun. Azóta itt vagyok nagyinál, de nem is hív, szerintem nem is érdeklem :S
Elnézést, hogy hosszú lett!
Szerintem nagyon jól tetted hogy adtál neki. Anyud szeeti őt és mindenben mellé áll, de egyszer koppanni fog ha megtudja hogy mekkora az adósság meg minden, meg kifog ábrándulni belőle. Lehet eddig ő volt veled meg minden, de attól még változhat a dolog. Ha ok nélkül kiabált veled akkor azért jogosan léptél fel ellene. Lehet ez a pofon észhez téríti majd idővel.
Én a helyedben várnék az elköltözéssel, aludj néhány napot erre aztán anyukáddal beszéljétek meg a dolgot meg a nevelő apáddal is, hogy ez így nem állapot, elég jól csinálod hogy kiállsz magadért meg anyukádért és nem hagyod hogy egy ilyen ember elnyomjon titeket.
Nem vagy önző, nyugodj meg! Annyit azért jegyezz meg, hogy részeg emberrel felesleges veszekedni.
Nem tudom miért durva, hogy felpofozta azt, aki a halott édesapját, a kérdezőt és Isten tudja kit-mit szidott még. Én is megtettem volna.
Sajnos egyre gyakoribb, hogy a nőknek az új párja fontosabb lesz, mint a gyermeke/gyermekei.
Fájni fog és nehéz lesz, de legalább édesanyád élettársát rakd ki a házadból. Vagy add el a házat, de édesanyádat kérdezd meg ki a fontosabb neki. Mindenképp költözz vissza, az a Te házad! Az nem megoldható, hogy a nagymamád odaköltözik a házadba?
Sok sikert, szorítok! :)
Na álljunk meg egy pillanatra. HA anyukának van haszonélvezeti joga, hiába a gyerek a tulajdonos, a haszonélvező addig marad a házban, amíg akar, azt visz oda akit akar.
A tulajdonos eladni se adhatja el a házat, mivel ki vesz meg egy olyan lakást, amiben más lakik? Még féláron se lehet. Sőt, ha a haszonélvező nem egyezik bele, még albérletbe sem adhatja ki.
Viszont 18 év alattit meg anyuci nem rakhat ki a házból.
Ennek nagyon komoly büntetőjogi vonzata van, ha valaki megpróbálja. Felelős érte, köteles neki a lakhatást és a normális életkörülményeket biztosítani.
Azt pedig nem tudom van-e haszonélvezeti joga, ha van, az szívás, mert marha nehéz lesz eladni a házat.
Én akárhogy is, azért anyukámat nem is akarnám kirakni a házból. Lehet nem állt ki a kérdező mellett, mert elvakította egy pasi, de azért még is csak az édesanyja.
Maradnék a nagyinál egyelőre és jog ide vagy oda, azért 18 éves koromban visszamennék és rájuk ijesztenék egy kicsit, hogy na akkor most a pasi megy, vagy anyuval vagy nélküle.
Nagyon rossz helyzet ez és mégrosszabb, hogy anyukád sem melletted állt ki. Mindenesetre az én lelkem nem hagyná annyiban a dolgot. Gondolom közös tulajdon volt a ház, így amúgy is csak az apa része lett a kérdezőé. Nem olyan könnyű bárkit is kitenni a házból, arról nem is beszélve, hogy a kérdező valószínűleg amúgysem tudná eltartani magát a házzal együtt.
"Ha eléred a 18 éves kort, akkor megkapod a teljes haszonélvezeti jogot a házra"
--> ez jogilag úgy értelmetlen, ahogy van. Ha ő a tulajdonos 100%-ban, és anyukájának nincs haszonélvezete, akkor nincs is szó semmiféle haszonélvezetről!!! A tulajdonos NEM haszonélvező, hanem tulajdonos. Rendelkezési joga van, teljes.
Ha anyukája most haszonélvező, ami nagyon valószínű (ha a lakás házastársi közös vagyon volt), akkor pedig az a Kérdező 18 éves kora után is így lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!