Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » A második keresztnevem miért...

A második keresztnevem miért nem ér semmit?

Figyelt kérdés

Én azt szeretem használni, és mikor az emberek megtudják, hogy az csak a második nevem, mindig azzal jönnek, hogy az nem is ér semmit.

Ez idáig nem is lenne baj, csak az szokott zavarni, hogy mindezt lekezelően mondják, tesznek megjegyzéseket.

2012. okt. 30. 09:28
1 2 3
 11/28 anonim ***** válasza:
24%

Nem tudom, titetket meg biztosan más zavar. Nekem a nevem a személyiségem része. Az zavar igazán, amikor le van írva feketén-fehéren és nem képesek felolvasni...CSAK felolvasni.

Szerintem ez nem mindegy.

2012. okt. 30. 11:59
 12/28 anonim ***** válasza:
21%

Mert ezek az emberek hülyék, már bocsánat. Attól még, hogy nem mindenkinek van két neve, meg hogy szerintük fölösleges, meg hogy a nagy többség az elsőt használja, meg hogy biztos az első a "kiválasztott név", attól még a második név igenis hozzátartozik az ember nevéhez, kivéve, ha maga az ember dönt úgy róla, hogy nem használja. És különben is, illene elfogadni azt, ha a második nevet választja az ember. Nekem rokonom és ismerősöm is van úgy, hogy a második név jobban illett rájuk - rokonom megkapta anyuka nevét illendőségből plusz a másik nevet, de hónapokon belül kiderült, hogy a második név jobban passzol hozzá. Ismerősöm is kiskorában döntötte el, hogy neki márpedig a második jobban tetszik. Mondjuk róluk még nem hallottam, hogy így lefitymálták volna a nevüket meg hogy a második nem ér semmit.

Nekem pl. két nevem van. Az elsőt használom, de ha a teljes nevemet használom, akkor bizony a másodikat is, mert nekem úgy teljes, és úgy tetszik a hangzása. Megkaptam már, hogy minek, ha az elsőt használom, de hadd én döntsem már el. Az én nevem, nem másé. És igenis a második név is teljes értékű név, max. nem azt használják (kivéve, mondom még egyszer, ha az illető dönt úgy, hogy az nem ő, és nem kell neki).

2012. okt. 30. 12:04
 13/28 A kérdező kommentje:

Engem sem az zavar, ha idegen ember az első nevemen szólít, hiszen nem tudhatja, hogy a másodikat használom.

De az már nem szép, ha valaki lehülyéz,azért mert szerinte a második nevem nem is az igazi nevem, az csak úgy ott van és nem is érvényes. És még egyéb sértő jelzőt használ.

2012. okt. 30. 14:55
 14/28 anonim ***** válasza:
14%

Hülyeséget beszélnek, te pedig bedőlsz nekik. Ugyanannyit ér, mint az első! Ha az elsőt nem akarod használni, és kérvényezed, hogy a hivatalos keresztneved a második legyen, akkor azt húzzák alá, az lesz az "érvényes". Te döntesz. Van olyan ember, aki eleve mindkét névvel szerepel (pl. Vas István Zoltán), nem is ismerjük másként.

A királyi családokban 4 vagy több keresztneve is lehet egy embernek és minden név egyenrangú és hivatalos. Az olaszoknál is 4 keresztneve lehet egy embernek, és nem is kell hozzá királyi vérből származni.

2012. okt. 30. 20:11
 15/28 anonim ***** válasza:
12%

Ha Kovács Istvánné leszel, akkor pedig majd Kovácsnéként fognak behívni tüdőszűrésre.

Nekem is 3 nevem van, de a 3. külföldi, ha bemutatkozom se mondom mindig, elég nekik a vezetéknevem. :) Szoktam használni, de nem fogok lázadni ha elfelejtik.

Tüdőszűrőben, egyéb hasonló helyen egyébként is van jobb dolguk mint a nevekkel foglalkozni, legalább nem Takács Máriát mondott Mónika helyett. A dolgozók között pedig a nevek rövidülnek, megszületnek a Pisti nénik. Mi is csak azt szoktuk megjegyezni, ha valakinek különösen hosszú és fura neve van.

2012. okt. 30. 20:29
 16/28 anonim ***** válasza:
16%

15: Nincs igazad. Aki nem jegyzi meg a másik ember nevét, az nem tiszteli a személyiségét! Még a tüdőszűrőre is érvényes ez!

És nem erről szól a fáma, hanem arról, hogy nemhogy nem jegyzik meg, hanem egyenesen bántják érte, mert két neve merészel lenni (mintha tehetne róla!). Ez még durvább agresszió, mint az, hogy "elfelejtik" a nevét a tüdőszűrésen.

2012. okt. 30. 20:47
 17/28 anonim ***** válasza:
89%

Ha valakinek 3 neve van, sokszor nem olvassák végig. Nem az, hogy nem jegyzik meg, mert vagy előtte nézik meg, vagy viszik a papírt. Lustaság, úgy gondolják elég annyi.

Szerintem egyik nővér vagy asszisztens sem azért nem olvassa fel a 3. nevet, mert tudatosan nem tisztelné a beteget.

Azt pedig nem értem milyen idióta az, aki a 2 név miatt bántja a másikat. Biztos másba már nem tud belekötni... vagy mert neki csak 1 van és nem tud válogatni :)

2012. okt. 30. 21:07
 18/28 anonim ***** válasza:
6%
Mert bunkó, aki így beszól, akkor is, ha lepontoznak. Mindenkit illik úgy szólítani, ahogy ő szereti. Van, aki a 2. nevét használja, meg olyat is ismerek, aki egy olyan nevet használ, ami hivatalosan nem is a neve, mégsincs gondja ezzel a normális ismerőseinek.
2012. okt. 31. 05:19
 19/28 anonim ***** válasza:
29%

Különböznek az emberek. A kartonozóba direkt megkérdezte, hogy használom-e a második nevet, mert akkor úgy írja le. Ennek nagyon örültem, végre valaki, akit érdekel a másik ember. De volt olyan egy fénymásolóban, amikor fel kellett iratkozni, mondtam, a nevem és azt mondta a második nem számít...persze, majd ő dönti el...

A Kovácsné azért lesz tökéletes, mert akkor az lesz a nevem...eltéveszteni nem nagyon lehet.

Kérdező, szerintem rossz társaságban mozgolódsz, engem cikizni általános iskolában cikiztek ezért...

24N

2012. okt. 31. 08:27
 20/28 anonim ***** válasza:
38%

Mi az, hogy nem ér semmit? Ugyanannyit "ér", mint az első keresztnév.

Van, aki kifejezetten a második keresztnevét használja, azon a néven szólítják a szülei, barátai stb.

Nekem is két keresztnevem van, hivatalosan mindkettőt, de megszólításnál az elsőt használom. Volt már orvosnál, hogy (még nagyon fiatal voltam, tegeztek) és kedveskedve a második keresztnevemen hívtak, nem sértődtem meg, csak vagy kétszer-háromszor mondták, mire leesett, hogy nekem szóltak.

A régi bizonyítványaimban alá volt húzva a hétköznapban használatos keresztnév, és ez jó volt így, kár, hogy sok helyen már nem teszik meg.

Még szerencsére nem találkoztam olyan helyzettel, hogy megszólnának azért, mert két keresztnevem van.

2012. nov. 5. 12:57
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!