Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Megtilthatja, hogy elköltözzek?

Megtilthatja, hogy elköltözzek?

Figyelt kérdés
Ma bejelentettem itthon, hogy 18 évesen elköltözöm. Anyám azt mondta, hogy ő ezt nem engedi meg, és amíg le nem érettségizek, addig az van, amit ő mond. Ez nem így van ugye? Tehát, ha elmúltam 18, akkor senkit nem érdekel, hogy még iskolába járok. Ha nem engednek el itthonról nagykorúként, hívhatok rendőrséget? Kérek mindenkit, hogy ne azzal jöjjön, hogy ők neveltek fel, és ez mekkora szemétség, mert nem tudják, hogy hogyan "neveltek fel", és min megyek keresztül minden nap, lassan 18 éve:(
2009. aug. 8. 17:12
1 2 3 4
 21/38 anonim ***** válasza:
86%

Próbáltál már megállni a saját lábadon?

Tudod milyen rezsit fizetni, a kajádról gondoskodni, háztartást vezetni?

Éltél már együtt valakivel úgy, hogy végeláthatatlan problémákat kellett megoldanotok?

Ezek összessége csak akkor teljesíthető, ha elég talpraesett vagy.

Jó, most fél évig a párodéknál laksz. De utána, ha külön költöztök nagy önállóságra lesz szükségetek ahhoz, hogy hely tudjatok állni. Az élet egyáltalán nem olyan egyszerű, mint amilyennek elgondoljuk sokszor fiatalon.

Ezért én azt tanácsolom, hogy csak akkor vágj bele ebbe az egészbe, ha kibírnád úgy, hogy talán sosem látod a szüleidet vagy ha úgy adódik, hogy szakítotok a barátoddal egyedül is megleszel.

2009. aug. 8. 20:35
 22/38 A kérdező kommentje:

köszönöm a normális válaszokat.

mi az, hogy "egy másik barmot magad mellé, aki eltart"? pontosan arról van szó, hogy nem akarom, sőt nem is engedem, hogy eltartsanak. dolgozni fogok suli mellett. vagyok elég okos és talpraesett ahhoz, hogy menjen együtt a kettő. koliba semmiképp nem megyek, mert akkor itt kéne hagyni a barátomat, és egyébként is BME-re szeretnék járni, az pedig vidéken nincs.

2009. aug. 9. 09:05
 23/38 anonim ***** válasza:
87%

Szia Draga,

Jon itt a sok valasz, de lefogadom, hogy a legtobbjuknek fogalma sincs rola, hogy milyen egy roszz csaladban elni (ezt altalaban mar nem is csaladnak nevezem).

Tokre megertelek abban is amit erzel, meg abban is amit tervezel.

Engem az alkoholista apam az erettsegi elott ket honappal,17 evesen kidobott (szo szerint vedd!) otthonrol.Hogy miert utal ennyire azt a mai napig senki nem tudja megmondani.Nem volt munkam,eletemben egy napot nem dolgoztam meg,nem volt hova mennem, es ott volt az erettsegi.

Most kulfoldon elek, itt jarok egyetemre,es ugyanez az ember keresi a kegyeimet hogy valami kis lovet lehuzzon rolam.

Szoval tuleltem, sot, elem az eletem boldogan :)

Igenis meglehet csinalni.Nem azt mondom hogy konnyu, csak azt hogy meglehet.Es ebben legnagyobbreszt nem a szerencse jatszot szerepet, hanem az hogy igenis nagy akaratero kell hozza, semmi onsajnalat es kemeny munka.

Akik azt mondjak, hogy ulj otthon a szarban, azok valszeg sosem eltek at, hogy milyen is az, vagy pedig olyanok, hogy inkabb elturik a szart amig muszaj (kihasznaljak a szuleiket) es amint lehet megpattannak.Az ilyenekbol lesz kesobb az akik ide irogatnak, hogy 10 eve szar a hazassaguk de meg egyutt vannak es szenvednek.Nekik valoszinuleg hosszabb idot josol a statisztika es raernek boldogtalanok lenni az eletuk feleben... :)

A sajat tapasztalatombol mondom neked, hogy barmennyire is imadjatok egymast a baratodal legyen minidg b es c terv is!Ez toled fugg.En inkabb azt javasolanm, hogy gyere ki kulfoldre egy evet, osszeszeded a penzt, abbol ki tudod fizetni a sulit vagy a lakast, a suli mellett is dolgozzal es akkor mindig lesz egy kis penzed.Ha vannak barataid akik hasonlo cipoben jarnak akkor alljatok ossze.

De ha tudsz gyere ki kulfoldre tanulni.

En elhiszem hogy dul a love de hidd el a pasiknak lecsuszik az eszuk a nacijukba es amikor lediplomazol tuti hogy nem ez a pali viszi majd neked a viragot.

Es amit meg tanacsolnek, hogy ne engedd magad olyan helyzetbe kerulni, ahol a fjedhez vaghatjak hogy "bezzeg nelkulem sehol nem lennel" mert el is fogod hinni es az onbecsulesed le fog csuszni.Ilyen gondolkodassal magad is meg tudsz allni a labadon, hidd el.Azert mert szar a csaladod most ki vagy ehezve a szeretetre, de ez sebezhetove tesz.Most magadat tedd az elso helyre es amikor mar stabilan allsz a labadon akkor tervezd az eletre szolo szerelmet.

Sok sikert!

2009. aug. 9. 12:08
 24/38 anonim válasza:
76%
szerintem nem kell egyből elköltözni, elég az is, ha sokat vagy távol a szülői háztól. inkább tanulj még, maradj otthon aztán a későbbiekben nem kell majd napról-napra élned és 18 éves korod után szívni egészen életed végéig. bírd ki még azt az 3-4 évet és mondom nem kell hazamenni, csak néha, ha éhes vagy meg fáradt. :D
2009. aug. 9. 17:05
 25/38 A kérdező kommentje:
az a baj, hogy nem lehet azt megcsinálni, hogy csak néha megyek haza, mert ők azt akarják, h itthon legyek, tehát ha csak egyszer is nem jövök haza, aztán 2 nap múlva jövök enni, akkor bezárnak a házba, és ki nem megyek onnan még egyszer.
2009. aug. 9. 17:19
 26/38 anonim válasza:
76%
biztos féltenek. vagy mondd meg frankoon, hogy hova mész, mikor jössz vagy nemtom. én pl... nem a legjobb, de saját érdekembe tanulok, hülyeséget nem csinálok, de szarok rá mit mondanak, már kezdik megszokni. :D egész pontosan anyám... vele élek, fater no-ba. na mindegy. beszélgess velük egy nagyot, aztán ha még mindig ugyanaz a hozzáállás, akk változtatni kell, de semmiféleképp ne költözz el, szívás lenne
2009. aug. 9. 17:26
 27/38 anonim ***** válasza:
Még mindig nem tudhatom, mi az a titokzatos szörnyűség, amit minden válaszadónak meg kellene éreznie.
2009. aug. 10. 17:18
 28/38 A kérdező kommentje:

Mióta csak az eszemet tudom, tökéletesnek kell lennem. Általánosba úgy-ahogy, de sikerült, 8 évig kitűnő voltam. viszont már ott is úgy voltak mindennel, hogy ha nem 100%os volt egy dolgozat, akkor már hülye vagyok, és mehetek utcaseprőnek. amikor boldogan hazajöttem, hogy enyém lett a legjobb dolgozat, csak 2 hibám volt, akkor nem megdicsértek, ahogy egy normális családban szokás, hanem leszidtak, hogy miért nem voltam képes hibátlanra megírni. ezt kb 12 éves koromban. minden önbizalmamat elvették, aztán elküldtek egy iskolába, ahol lehet, hogy nem vagyok butább, mint az átlag, de mivel már nincs semmi önbizalmam, nagyon rosszul érzem magam, mert ott csupa magabiztos ember van. azt sem engedik, hogy másik suliba menjek. 6 évig jártam fuvolázni, a zeneiskolákban ez a képzés ideje. 6 év után abbahagytam, és mondtam, hogy szeretnék ének tanárhoz járni, de nem engedték, mert, hogy a fuvolát is abbahagytam, majd biztos az énekkel is így lesz. járjak majd akkor, ha elmúltam 18. viszont, ha elmúlok 18, akkor félévente nem 2000ft-ot kell fizetni, hanem 20-at. mindig panaszkodnak, hogy nincs pénzünk, és persze, ha most felvetném, hogy akkor mennék énekelni, akkor valószínűleg én lennék a szemét, hogy nincs erre pénz, miért nem mentem korábban.

anyám évek óta nem tud normálisan hozzám szólni. minden nyáron dolgozom 15 éves korom óta. nem azért, mert elzavartak, hanem azért, mert akartam. ha felvetem, hogy szeretnék egy ruhát, vagy bármi mást, és teljesen egyértelmű, hogy az én általam megkeresett pénzből szándékozom megvenni, akkor anyám elkezd velem ordibálni, hogy nekem a világ összes pénze nem elég, és hogy mennyire pofátlan vagyok, hogy mindig tőle kérek. ennek ellenére suli mellett nem engedik, hogy dolgozzak, heti 12 órában. a barátomhoz nem mehetek át, lassan egy éve, mert akkor én egy k-rva vagyok. ha valaki lát minket kézen fogva az utcán, akkor én egy k-rva vagyok. a legjobb barátnőm 50 éves anyjának 25 éves pasija van, nem mehetek oda, mert a barátnőm egy k-rva, mert örökölte az anyjától, és én is egy k-rva leszek. ezt így szó szerint. apám állandóan olyanokat ordibál, hogy örülhetek neki, hogy anyám itthon van, mert különben úgy megverne, hogy soha többet nem tudnék lábra állni. szerettem volna pszichológus lenni, de mivel elküldtek ebbe a suliba, alig tanulok angolt és törit, mert csak kémia és fizika van emelt szinten. a volt töri tanárom mondta, hogy járhatok hozzá törizni, 500ft/óra, mert azért ingyen mégse kérhetem. még úgy sem engedik meg, hogy kifizetem a zsebpénzemből (ami egyébként 6000 ft havonta, és nagyon ritkán kérek bármire is pluszban, tehát tényleg igaz, hogy nekem semennyi pénz nem elég). angol tanárhoz nem járhatok, mert az drága, bezzeg, amikor utáltam az angolt (azért kitűnő voltam belőle), akkor kellett külön tanárhoz járnom. most így hirtelen ennyi jutott az eszembe...

2009. aug. 10. 18:00
 29/38 anonim ***** válasza:
100%

,,mert nem tudják, hogy hogyan "neveltek fel", és min megyek keresztül minden nap, lassan 18 éve:(''

,,a csak egyszer is nem jövök haza, aztán 2 nap múlva jövök enni, akkor bezárnak a házba, és ki nem megyek onnan még egyszer.''

,,apám állandóan olyanokat ordibál, hogy örülhetek neki, hogy anyám itthon van, mert különben úgy megverne, hogy soha többet nem tudnék lábra állni. ''

+ az önbizalom tudatos roncsolása éveken át, fogékony kortól kezdve, amikor még nem szilárd az önkép

-----------

Sajnos van esély rá, hogy poszttraumás stessz szedtél össze.

[link]

[link]

Ezt szerintem érdemes lenne ellenőrizni. Van olyan szakember, aki külön erre a témára van kiképezve, specializálódva. Pénzért biztosan találsz, de talán ingyen is. Talán itt tudnak ingyen is ajánlani (ez a két szervezet ettől függetlenül is segíthet Neked):

[link]

[link]

Ha van esély rá, hogy ennek vagy kitéve, akkor tényleg érdemes lehet megfontolni, hogy mégiscsak azonnal kilépjél. A poszttraumás stessz nehezen gyógyítható, és ha sokáig tartanak a traumatikus élmények, akkor egyre rosszabb az esély a visszafordítására. Egyébként többnyire muszáj célzottan kikezeltetni, mert sok esetben MAGÁTÓL NEM MÚLIK EL, az idő nem feltétlenül mulasztja el.

[link]

Nem vagyok biztos benne, de van egy olyan sejtésem, hogy ha tényleg ez áll fenn nálad (poszttraumás stressz, posttraumatic stress disorder, PTSD), akkor kaphatsz az önkormányzattól támogatást. Valamai átmeneti segélyt legalább. Különösen lehet esélyed erre, ha hiteles szakember is igazolja a szociális osztály részére, hogy tényleg ennek voltál kitéve.

Valószínűleg jogilag már 16, 17 évesen is elköltözhetsz, de ezt a gyámhatósággal el kell intézni, utána kell járni. Ha tényleg poszttraumás stessznek voltál kitéve, akkor szerintem majdnem biztos, hogy beleegyezik a hivatal, és jogilag rendezi az elvi függetlenségedet. Anyagi segítséget meg a szociális osztályon érdemes kérni (sok önkormányzatnál ez a két osztály egybe van vonva, másutt külön van).

Kívánom Neked, hogy sikerüljön a BME, gondolom, a BME ösztöndíja és kollégiuma végképp Neked megadja az anyagi függetlenéget. Mivel a poszttraumás stressz egyik gyakori következménye a tanulás- és figyelemzavar, nem tudom, hogy azonnal meg tudod célozni, vagy érdemes-e egy-két évet feltöltődnöd előtte.

2009. aug. 10. 19:44
 30/38 anonim ***** válasza:
100%

Kérlek ne haragudj a kisbetűért, javítom:

,,ha ténlyeg ez áll fenn Nálad''

nem szoktam ilyen hibát elkövetni, de most izgatott voltam. Sajnos első kézből tudom, mi az a poszttraumás stressz (ez viszont egyben azzal a hátránnyal is jár, hogy nincsen akkora rálátásom, mint egy külső szakembernek).

Nem akarlak megijeszteni, ezért megemlítm, hogy az enyhébb posztraumás stressz szerintem igenis gyógyítható, leszel Te még boldog.

De esetleg soká tart kikezelni, és kölönösen fontos, hogy nem szabad megvárni, hogy még rosszabbra forduljon a helyzet.

A poszttraumás stressz kezeléséhez, az ezzel kapcsolatos döntések előkészítéséhez mindenképp érdemes olyan szakembert felkérn, aki erre van kiképezve. Ez egy furcsa és bonyolult betegség, az átlagemberek nem mindig jól döntenek: mert nagyon nehéz ,,belülről'' rálátni a teljes helyzetre, és kiemelni a lényeget.

2009. aug. 10. 19:56
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!