15évesen hogyan költözhetnék el itthonról a barátomékhoz? Kell hozzá szülői engedély?
Az ember akkor költözik el otthonról, ha
- nagykorú,
- van némi megtakarított pénze,
- fix havi jövedelme,
- teljesen önálló
rád melyik igaz?
A szüleidnek bele kell egyezni úgy tudom. Vagyis ha senki nem jelenti be, hogy máshol laksz, nem lehet bajod.
De ne hidd, hogy olyan jó az önálló élet. Bátyám 16 évesen költözött el a barátnőjéhez, aki 17 volt akkor, mivel apám utálta, mennie kellett. Én 17 évesen költöztem el, egy idősebb barátnőmmel albérletbe, engem nem dobtak ki, de nem érdekelt senkit hogy eljövök. Öcsém 1 év múlva költözött hozzám. 16 éves volt. Szóval ha valós okod van, akkor el lehet költözni, meg lehet mindent oldani, viszont akkor gondolom a te szüleidet sem érdekli mit csinálsz. Ha nem olyan rossz a helyzeted, dramatizálsz rajta akkor viszont maradj otthon. A barátoddal is szét mehettek. Nem olyan nagy buli önállóan élni, eltartani magad, suliba sem tudsz normálisan járni. 20 éves lettem mire lett egy érettségim, és még utána végeztem képzéseket. Addig limlom munkáim voltak, plusz nagymamám segített egy kis pénzzel. Épphogy kijöttem, kijöttünk az öcsémmel. De volt, hogy egy szelet kenyeret ettem egy nap.
Bátyámnak viszont szerencséje volt a kezdetektől, barátnője elég jó családból származik, befogadták, szerették, szeretik. Bár nem azt mondom rá is fért ennyi jó. Szóval én azt mondom, hogy ha nem olyan rossz a helyzeted maradj otthon. Én csak egy "kicsit hülye" szülőkért mindent odaadtam volna
Csak azt tudom írni, amit a többiek.
Pillanatnyilag "kis időre" odamész a pasid szüleihez. De ez nem egy végleges állapot.
Nincs saját kereseted, jó esetben továbbtanulsz, amit nem fog finanszírozni egy idegen család.
Idővel ott is fognak veled ordítani, meg lesz ajtócsapkodás bőven, ne aggódj.
Teljesen normális, hogy elvárják hogy segíts, és beszállj legalább a munkáddal a "rezsibe", és ha nem csinálsz meg valamit, ott is minden leszel, csak nagysásasszony nem.
A barátod szülei sem fogják egy idegen lány szórakozását, bulizgatását meg cicomázkodását fizetni. Erre is mérget vehetsz.
Nagyon jól, nem kétszer, kétszázszor gondold meg, hogy odamész-e egy vadidegen család nyakára élősködni!!!
A másik, hogy egy szép napon azon kapod magad, hogy a barátod anyja=anyósod. Márpedig anyósvicc nincs...az mind igaz! Sok-sok konfliktust szül még felnőtt ember esetében is, ha összebútoroznak anyósékhoz, még ha fizeti a saját kiadásait és beszáll a rezsibe, netán gondozza és eltartja a beteg, magatehetetlen anyósát, akkor is.
Jelen esetben teljesen kiszolgáltatott lennél: ők etetnek, ruháznak, iskoláznak, méghozzá szívességből, amiért nagyon-nagyon sokkal tartozol majd. Ha tetszik, ha nem....
Ez a kiszolgáltatottság csak tetéződik azzal, ha magadra haragítod anyádat. Tényleg simán megeshet, hogy szétmentek a pasiddal, mert ennyi idősen igen-igen ritkán köttetnek életre szóló szerelmek, és nem rosszindulat, hanem realitás.
Pl. három év múlva: a barátod megcsal. Lebukik.
Szólni se szólhatsz egy rossz szót se, mert a szülei tartanak el, ha patáliát csapsz, mehetsz az utcára. Amennyiben szakítotok, anyád is rád csukhatja az ajtót. Nagykorú vagy, ő már nem köteles eltartani, te meg eddig se voltál rá kíváncsi, eztán is oldd meg egyedül.
Ott állsz az utcán, egy szál ruhában, pénz nélkül. Nincs hová menni, nem fordulhatsz senkihez, nem számíthatsz senkire. No, erre az esetre kell ügyesen felkészülni, ha odaköltözöl.
A 3-4-5stanuló elég gyenge... jó lesz az oda hármasnak is.
Hármasokkal meg sehová nem vesznek fel.
Amennyiben képes lennél a "négyes-ötös tanuló vagyok, nincs velem semmi gond az iskolában"-ra, úgy talán még bulizni is elmehetnél.
Nem vagyok a testi fenyítés híve, de nekem állna elő azzal a 15 éves kölköm, hogy megy a pasijával összebútorozni meg a nyakára élősködni, hát a sza.rt is kiverném belőle.
Ennyi idősen még összefeküdni SE, nem hogy összebútorozni!
15 évesen jogilag sehogy...
Ha átcuccolsz a barátodhoz, akkor lehet anyukád belemegy és maradhatsz, de adott esetben a rendőrség segítségét is kérheti, hogy hazavigyenek téged. 16 évesen van ilyen , hogy "családba fogadás", a gyámügynél kell felterjeszteni a kérelmet. Utána egy hosszú és körülményes elbírálási procedúra kezdődik: többek között beszélnek veled, a szüleiddel, kimennek megnézni hogy éltek, a barátodékhoz is kimennek, velük is beszélnek. Keveseknek szokták végül ezt engedélyezni, hogy 16 évesen átköltözzön egy másik családba, nagyon nyomós indok kell hozzá.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!