Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Szerintetek ez már gyámügyi eset?

Szerintetek ez már gyámügyi eset?

Figyelt kérdés
Ismerek egy családot. Az anyuka elvált, apuka a rájuk sem bagózik. Hét gyerekük van, a legnagyobb 24, a legkisseb 5. Velük lakik még a nagymama, az unokahúg,az egyik lány barátnője és a második lány kisbabája. A legidősebb lány a gazdag vőlegényénél lakik, ha ő nem lenne, már mind éhen haltak volna. A bajom az, hogy az anya egy rémálom, sosincs otthon, miután elvált az erőszakos férjétől, csak az önmegvalósítás jár az eszében, a gyerekeivel levélben (!) kommunikál. A nagymama félbolond. Egy aprócska házban laknak, 90 ezres fizetésből élnek (plusz amit a vőlegény hozzáad). A ház szinte lakhatatlan, főleg egy kisbabának veszélyes, ill. tele van az utcán talált állatokkal. A nagyobb gyerekek pszichésen ki vannak készülve, hiszen gyakorlatilag gyereket nevelnek, vezetik a háztartást, naná, hogy nincs energiájuk tanulni. Ráadásul a gazdag vőlegény ( aki mellesleg idősebb, mint az anya), rástartollt a 17 éves lányra. Minenzt a 15 évestől tudom, gyakran horja játszótérre a kicsiket, ott ismertem meg. A hitelezők szorongatják őket, a család egy kész káosz, a ház undorító, megértem, hogy nem tudnak így élni. Szóvá lehet ezt tenni a gyámügyön? Az anya és a nagymama alkalmatlanok a ( még kiskorú ) gyermekek nevelésére.

#család #Gyámügy #Kaotizmus
2012. okt. 12. 19:52
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
Először téged fognak szidni, ha kiderül ez az egész, de aztán jobb lesz nekik, legalábbis ennél mindenképpen jobb! Csak jót tennél nekik!
2012. okt. 12. 21:34
 12/15 anonim ***** válasza:

Igen!

Én jelenteném a helyedben!

És nem azért, mert szeretek beleavatkozni más dolgába, hanem azért, mert mint Te is sajnálnám a gyerekeket.

Milyen életük van már, Jó Ég!

És milyen életük lesz?

Se tanulni nem tudnak majd, se kilépni ebből a szörnyű helyzetből, bele fognak ragadni ebbe a káoszba, és ugyanaz lesz a sorsuk, mint számtalan más fiatalnak: elkallódnak, korán férjhez mennek, szülnek a semmire, 30 éves korukra totál kiégnek...

Ilyen emberekkel van tele a pszichiátria járóbeteg rendelése.

Elvált, gyerekes anyukák, pénzük, szakmájuk gyakorlatilag semmi, tiszta idegbajosak (jogosan), kapják a nyugtatót, és kábítják magukat.

Szóljál mindenképp, akkor is, ha megharagszanak rád.

Ha haragszanak is, akkor is jót teszel ezzel hosszú távon.

2012. okt. 12. 22:04
 13/15 anonim ***** válasza:

Én jelenteném a helyedben. Írhatsz egy levelet pl. a gyermekjólétinek, hogy ezt tapasztaltad. Névtelen bejelentés setén is kötelező kimenniük.

Akkor kimegy valaki megnézni, hogy mi a helyzet és intézkednek, ha szükséges. (Intézkedés alatt nem azt értem, hogy elveszik a gyerekeket).

2012. okt. 12. 22:37
 14/15 anonim ***** válasza:
Azt írod a második lánynak van egy kisbabája... Kérdem én: és hol van a védőnő? Ha annyira rosszak lennének a körülmények a védőnőnek kötelező (lenne) jelentenie a gyámügynek.
2012. okt. 13. 07:28
 15/15 anonim ***** válasza:

Én félig- meddig nem laikusként írom ezt, mert gyermekjólétiben is, meg gyermekotthonban is dolgoztam. Gondosan mérlegelj, hogy jelented e ezt az esetet. Az biztos, hogy az eset azonnali intézkedést kíván, sőt megítélésem szerint szinte azonnal kiemelés lenne a vége (értsd a kiskorú gyerekek ottnhonba kerülnek...). Viszont valaki írta, hogy ennél csak jobb lenne nekik... ez az, hogy én efelől egyáltalán nem vagyok meggyőződve. Gondolj bele, hogy ezzel gyakorlatilag egy családot robbantasz szét. Kijönnek a gyermekjólétisek, és elviszik a gyerekeket intézetbe. Adott esetben lehet, hogy helyhiány meg egyéb problémák miatt nem tudnák a gyerekeket egy helyen elhelyezni, hanem lehet, hogy különböző településekre kerülnek, ami által gyakorlatilag a kapcsolat is megszakad köztük. Gondolj bele, hogy eddig se volt anyagilag semmijük, de családjuk legalább volt! Gondolom valamilyen szinten összetarthattak, támogathatták egymást, és akkor egyszeriben elveszítik ezt.... A másik, hogyha megtörténik a kiemelés, akkor hozzá kell szokni egy nagyon új helyzethez. Adott esetben új város, új iskola, gyermekotthon, nevelők, gyermekotthonos gyerekek... Nem biztos, hogy könnyű lesz beilleszkedni, sőt... Minél idősebbek egy gyerekek egy gyermekotthonban, annál inkább az a tapasztalatom, hogy ott farkastörvények uralkodnak, nagyon kemény világ. Még úgyis, ha "csak" nevelőként dolgozol ott és úgy látsz bele, hát még akkor , ha gyermekként benne élsz. A másik, hogy nekem nagyon az a tapasztalatom, hogy a legtöbb gyermekotthonos gyerek amikor bekerül a régi családjába vágyik vissza. Egyszerűen azért, mert azt szokták meg. Nagyon kevés az olyan, aki ne vágyna vissza, esetle meg akarná velük szakítani a kapcsolatot. Pont ellenkezőleg, akármilyen is a család, visszavágynak, sőt sok esetben szöknek is miatta.

Szóval én azt mondom mérlegelj. Egyértelműen jogos és helytálló lépés lenne a kiemelés, de nem biztos, hogy nekik ettől jobb lesz. A másik, hogy a lány beleegyezése nélkül ne tédj semmit... ne jelentsd az esetet, titokban, őt megkerülve. Beszélgess vele erről, mond el neki, hogy be tudnád jelenteni ezt az esetet, kijönne valaki, aki próbál segíteni (kérdés, hogy ő ezt majd segítségként értelmezi e majd), nézd meg a reakcióját, hogy mit szól majd hozzá (tudd meg, hogy akarnak e egyáltalán ilyen segítséget...). Persze az is lehet, hogy a lánynak már olyan szinten elege van, hogy minden vágya, hogy a családot otthagyja, és felfogja ésszel, hogy jobb lenne neki intézetben! Viszont pont az a tapasztalatom, hogy a legtöbb gyerek ezt nem méri fel ésszel, sőt ellenkezőleg...bekerülnek egy intézetbe, aztán megzavarodva attól a tudattól, hogy már családjuk sincsen, csak mégjobban lezüllenek!

2012. okt. 13. 09:33
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!