Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Miért van manapság olyan sok...

Miért van manapság olyan sok "elmebeteg" szülő? (Főleg anya? )

Figyelt kérdés

Én elég rendes családból származom. Nem vagyunk túl jómódúak, de a szüleim mindent megettek értem. Rendesen neveltek, kapok és kaptam is tőlük szeretetet. Szal nekem ez teljesen idegen és mindig ledöbbenek mások viselkedésén.

Egy kedves ismerősöm, akivel nagyon jóban vagyok, neki elég rossz a kapcsolata az anyjával. Az anyja iszonyú hatalommániás és manipulálni akarja, ő meg menekülni akar ezelől. Hazugságokkal próbált védekezni, sikerült is egy ideig, de rossz vége lett és most haragszanak rá, mert kiderült. Viszont nem volt más választása.

Gyakorin is amikor belenéztem a családi kapcsolatokba, rengeteg olyan kérdést lehet látni, ahol a szülők, mintha nem lennének normálisak. Számomra elképesztő, hogy mik mennek egyes családokban. Szinte mintha gyilkolnák egymást és csak a saját akaratukat akarják érvényesíteni. Nem fogadják el a gyereket önálló lényként és ahelyett, hogy elbeszélgetnének vele a problémákról vagy átadnának nekik értékeket, csak rájuk erőltetik a saját gondolkodásukat, amit ha a gyerek nem fogad el, mindig balhé a vége. És főleg mintha az anyák lennének ilyenek. Több gyerekről is ezt hallottam. Felnőtt gyerekekről is. Az apa kb nem is törődik semmivel, csak dolgozik, az anya meg egész nap csinálja a cirkuszt és pusztítja a gyerekeket.

Én ezekről az esetekről eddig kb semmit sem tudtam. Most ébredtem rá, hogy ilyen is van. És nem tudom, hogy ennek mi az oka. Lehet valahogy segíteni ezen? Esetleg az ilyen sorsú barátaimon?

Mitől van ennyi megbolondult anya?

2012. szept. 25. 22:58
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:
94%

Mindig is voltak ilyen szülők, de most szerintem rátett egy lapáttal a létbizonytalanság. Mondhat akárki akármit a szocializmusról, de egy dolog biztos volt: mindenkinek volt munkája, akinek nem, az kmk-s lett. (Előtte meg pláne mindenki találhatott munkát). Az már más kérdés, hogy milyen volt az a munka és mennyit lehetett vele keresni. De egy pont akkor is biztos volt: valamennyi bevétele lesz a családnak, ergo éhen halni valószínűleg nem fognak. Ellenben most már eleve az egy nagy stresszforrás, hogy megmarad-e az ember munkahelye, és ha munkanélküli, akkor mikor talál munkát. Erre rájön egy társadalmi kényszer, hogy te akkor vagy jó és sikeres ember, jó családapa/családanya, ha megveszed az akkora HD-s tévét, ami beteríti a fél falat, ha hamburgert zabálsz kólával és autóval jársz a munkahelyedre (mondjuk egyre többen rájönnek arra, hogy nem ezek a fontos dolgok). Plusz a mai szülők többségét sem nevelték rendesen. Az az előny, hogy a szocializmusban mindenkinek volt munkája, hátrány is: az anyáknak is dolgozniuk kellett látástól vakulásig, hogy ne legyenek kmk-nak nyilvánítva. A gyerek be lett dobva oviba/bölcsibe, ahol közel sem olyan körülmények uralkodtak akkoriban, mint most. Nem nagyon volt idő otthon gyereknevelésre. Mégis milyen mintát adjon át a mai 40-50 éves szülő, aki maga se nagyon látta, hogyan kell gyereket nevelni, csak azt, hogy a szülei hajtanak mint az állat. Mindezek mellé az élet felgyorsult, sokszor idő se jut a másikra, a munkahelyi stresszt sokan nem tudják hogyan lehetne levezetni, és végül az egész otthon csapódik le. Napi 8 óra idegőrlő munka után a kisebb dolgokat is önkéntelenül felnagyítja sok ember.

Ezeken kívül lehetne még mondani jó pár okot.

Amúgy kivétel mindig van.

Szerencsére több a normális, jó szülő, mint aki nem az. Legalábbis szeretném ezt hinni.

Az, hogy mindkét szülő sokat dolgozik, illetve hogy ők is abban nőttek fel, nem jelenti azt, hogy nem jól nevelik a gyereket, és hogy velük régen nem foglalkoztak a szüleik. Van aki fél óra alatt több értéket tud közvetíteni mint más 1 nap alatt.

2012. szept. 26. 00:07
 12/24 anonim ***** válasza:
56%

nemrég nyitottam hasonló topicot... nem csak azért van ilyen, mert a mai létbizonytalanság stb.

mint a mesében, emlékszem anyám szin 5ös, 4es általános iskolai bizijére. Aztán persze rossz a munkája, rossz az élete.

És a hiszti igaz. Nemrég mentem busszal valahová, megnéztem a menetrendet, óránként indul. Elég 8kor indulni, mert 9kor megy, de csak erősködik, hogy nem jár óránként, és ha mégis akkor nem fogok oda 10re érni... aztán meg mikor megpróbáltam elmondani, tényleg elviharzott, mint egy hisztis pi.csa. Jé, másnap tényleg 10kor megérkeztem, de persze biztosra vehetjük, hogy el sem gondolkozott, hogy "jé, nem nekem volt igazam"...

mostanság egyszerűen ha kérdez valamit, képébe vágnám hogy "nem tartozom neked magyarázattal" de csak neki, apunak nem... miért? Mert igy egyszerübb, mert tudom, hogy megint valami kifogásolnivalót talál, mert tudom, hogy az "oké" egyszerű reagálása nála nem létezik

2012. szept. 26. 00:47
 13/24 anonim ***** válasza:
90%

Pont az ilyen helyzetekre szokták mondani, hogy nem a világ lett rosszabb, hanem a hírközlés jobb.

Régen is ennyi diszfunkcionális család volt, csak akkor még nem volt internet, ahol nyilvánosságra hozhatták volna.

2012. szept. 26. 06:33
 14/24 anonim ***** válasza:
36%
Mert nagyon valószínű, hogy ők sem olyan neveltetést kaptak, amilyet kellett volna.A régebbi generációban még nagyobb volt a tekintélyelvűséeg. a szülők sokat dolgoztak, nem volt jellemző a kényeztetés, a szinte baráti szülő-gyerek kapcsolat meg pláne nem.Most itt a következménye.
2012. szept. 26. 08:20
 15/24 anonim ***** válasza:
78%

nekem is volt szerencsém normális, szerető, támogató családban felnőni, és szabályosan elborzadtam, mikor láttam ellenpéldákat.

nálunk természetes volt, hogy a szülő normálisan viszonyul a gyerekéhez, szereti, mellette áll, meghallgatja, segít amiben tud.

láttam alkoholista anyát, erőszakos nevelőapát (akit az anya nem dobott ki azonnal, mikor a fickó megütötte a gyerekeit).

mindkét esetet a létbizonytalanságra, szegénységre tudok visszavezetni.

az a baj, hogy sokan éretlenül, felkészületlenül vállalnak gyereket, abban a hitben élve, hogy majd lesz valahogy. és sajnos ezt a példát adják tovább. ez egy ördögi kör, és ameddig a média ilyen szinten butítja az embereket, addig nem is lesz vége.

2012. szept. 26. 09:51
 16/24 anonim ***** válasza:
63%

Ez nem csak a szülőkre igaz, hanem általában az emberekre.

A nőknél talán nagy gond a nagy szabadságuk az emancipáció kapcsán és ők gyengébb idegrendszerűek viselni a sok szabadságot. Szabadon dolgozhat, vásárolhat, elmehet bárhová ahová régen csak férfiak járhattak, kevesebb dolga volt ezáltal. A háztartás és a gyerek volt a dolga, na meg persze munkahelye is volt. Ma gyorsan elszállnak a napok, nagyobb a nyomás szokták mondani és ezt érzi magán gyerek, felnőtt és öregebb ember egyaránt. Közben nyomják mindenhonnan a rengeteg lehetőséget, amikre sokan vágynak, mert nincs meg bennük az önkontroll és a józan paraszti ész, hogy ki tudják választani, mire is van szükségük. Az egó diktálja, hogy mindenre szüksége van és még több szabadságért kiáltozik. Ezt a belső feszültséget ordítják ki magukból a felnőttek, akiknek nincs elég bölcsességük végiggondolni mit is tesznek. Így reagálnak, a szervezetük sem bírja a nyomást, amit magunknak okoznak. Persze nem csak egy közhely, hogy ma nagyon nehéz minden téren, sok a munkanélküli, ami még több stresszhez vezet, a pénztelenség rányomja a bélyegét az emberek lelki világára. De nem vennék ennyire fájdalmasan az akadályokat, ha nem nyomná a tévé a gazdagságot, stb.

Régen ha csak zsíron forgatott krumpli volt, akkor az volt. Ma melyik gyerek fogadná ezt el? Melyik nem nyírná a szülőt ezért, ha nyírja a divatcikkekért és minden másért? Szóval összetett a dolog. Az én anyám nyugdíjas, de a mai napig nem bírja ki, hogy ne vegyen magának hetente új ruhát. Mindig agyon szépítgette magát, de a gyerekeire meg csak a legszükségesebbeket költötte, azt is inkább turkálóból. Ő persze nem ott vásárolt. Nem vagyunk egyformán kattantak, mert meggyőződésem, hogy ilyen világőrületben nem lehet ép ésszel végigcsinálni az életet.

2012. szept. 26. 11:47
 17/24 anonim ***** válasza:
56%
szerintem a feltörekvő családokban túlterheltek a nők,ezért álomképet a gyermekeiken keresztül próbálják valóra váltani.A bibi csak ott van,hogy képtelenek felocsúdni amikor anyagi illetve társadalmi szempontból már mindent elértek.
2012. szept. 26. 12:35
 18/24 anonim ***** válasza:
72%
A kérdésedben enyhén benne van a válasz is ha esetleg nem tűnt volna fel "Az apa kb nem is törődik semmivel, csak dolgozik". A nő el van nyomva érzelmileg a férj részéről, az egész felelőséget a nőre háritja úgy a gyermeknevelésben mind mindenben és utána csak vádaskodni tud, hogy igy nevelted meg úgy. A nő a férj számára egy szolga lesz akinek kutya kötelessége mindezt csinálni és a nő egy idő után ráébred, hogy ő az egész életét feláldozta a családért és viszonzásul semmit nem kap. A hibát nem az anyában kell keresni hanem a párkapcsolatukban. Egy idő után a nő megkeseredik és nincs türelme már semmihez és senkihez és sajnos a gyermek van a közelben aki ennek a levét megissza. És innen jön a másik, a nő a be nem teljesitett álmait rá akarja erőltetni a gyermekre(pl.ha ő orvos szeretet volna lenni akkor azt akarja ráerőltetni a gyermekére, hogy legyen abból orvos, hiába más lelki beállitotságu a gyermek), vagyis a gyermekén keresztül szeretné megélni az álmait. Itt sajnos a hiba nem a nőben, hanem a férfiban keresendő és a köztük lévő kapcsolatban. Sajnos a férfiak azt hiszik, hogy azzal, hogy ők biztositják az anyagi hátteret innen tovább már nincs semmi egyébb családi kötelességük, a feleségükkel nem ugy bánnak ahogy kellene, eltapossák benne a nőt ahelyett, hogy felemelnék. Ezért van olyan sok idegbeteg, megkeseredett anya.
2012. szept. 28. 19:54
 19/24 anonim ***** válasza:
74%
De akkor is lehetne annyi értelem, érzelem, élethez való felfogás a nőben, az anyában, hogy ne a saját gyermekén töltsd ki a dühét, és a frusztrációit. Nem értem hogy valakinek, az anyai ösztönein túl, és a józan eszén túl lépve hogyan viselkedhet így? Szerintem ez már betegség, sőt lehet hogy nép betegség.
2012. szept. 28. 20:03
 20/24 anonim ***** válasza:
77%
Tudod 19-es sajnos az anya szép lassan tönkremegy idegileg és valóban beteg és ahelyett, hogy segitene a társa rajta inkább még egyet tapos rajta és lassan odalesz a józan itélőképessége és már csak azt várja, hogy túllegyen az egész életen. Nincs ereje már egyedül talpra állni segitség nélkül főleg ha nem egy erős egyéniség és segitséget pont a családjától nem kap. Az apa nem törödik semmivel. A gyermek mivel még gyermek nem tudja, hogy mi van a dolgok háta mögött és ő is csak ellenkezik, pedig pont a gyermek az aki nagyon sokat tudna segiteni a szülőnek ha megpróbálná megérteni, hogy mi áll az anya viselkedésé az oka. Ha észrevenné az anyában a megkeseredett nőt és nem csak az anyát látná.
2012. szept. 28. 20:22
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!