"Ha szeretsz, megteszed" vs. "ha szeretnél, nem kérnél olyat, amit én nem szeretnék"?
Én egyik megfogalmazást sem használnám, mindkettőnek van egy enyhe zsarolásos/kikötéses hangneme, ami nekem nem tetszik. Persze sok függ attól, hogy milyen helyzetben/hangsúllyal/kitől hangzik el.
Pl. az első elmegy ebben az esetben: a fiú drogozik, és a szerelme kéri, hogy menjen elvonóra (de lehet ezt sokkal célravezetőbben és helyénvalóbban megfogalmazni).
Így már viszont nagyon "gáz": "ha szeretnél, mindig kielégítenél orálisan".
A másodikat olyan esetben tudnám elképzelni, hogy pl. a gyerek nem akar x egyetemre menni (tehát az ő szájából hangzik el), mert más érdekli, a szülő meg a jövője szempontjából mégis erőlteti. De ebben az esetben is célravezetőbbnek tartanék egy érvekkel alátámasztott bővebb kifejtést a gyerek részéről, mint egy ilyen kijelentést.
Ilyen esetben pedig ez is abszolút helytelen megfogalmazás lenne: a férfi nem akar semmilyen házimunkában segíteni (csak példa, senki ne vegye magára :D), és ezzel akarja leszerelni élete párját.
A lényeg, hogy egy-egy esetben mindkettő ELMEGY, de semmiképp sem helyénvaló, ideális megfogalmazás egyik sem, szerintem. Jól kommunikálni nem így kell.
"Az első érzelmi zsarolás. Persze némely esetben lehet létjogosultsága, de csak akkor, ha biztosan rossz az adott személynek, ha nem tesz meg valamit, de az adott pillanatban ő ezt nem látja be. (Pl. menjen el orvoshoz, kérjen bocsánatot, stb.) "
Még ilyen helyzetben sem ezzel próbálnám ösztönözni az illetőt. Legfeljebb nagyon-nagyon végső esetben, amikor az égvilágon semmilyen észérv nem hat. A másodiknak is van zsarolás jellege, de ha valaki nekem szegezné az első mondatot, lehet, hogy azonnal a másodikkal vágnék vissza.
#13-nak igaza van. Vannak esetek ahol helyénvalónak tűnhet, amíg az ember bele nem gondol, hogy a fenti két példában az ember a szeretettel próbál üzletelni. Az pedig semmilyen esetben nem lehet célravezető. Meg eleve, az már nem szeretet. Pl. a drogos példában nem azért kellene az illetőnek elvonóra menni, mert szereti vagy nem szereti a másikat, hanem mert rengeteg észérv szól amellett, hogy ezt válassza. Ahogy az őt küldő párja se azért küldje, "mert ha szeretsz megteszed", hanem mert szereti és jót akar neki. De a szeretetben benne van az is, hogy ha szeretem és ő nem akar menni, akkor elfogadom az ő döntését. És nem zsarolgatom azzal, hogy én mit érzek, vagy neki mit kellene éreznie és emiatt megtennie.
Na most ebbe még én is belekavarodtam, de talán valaki azért érti! :)
Nem. Az ilyen mondat mindig érzelmi zsarolásra utal.
A szeretethez nem kapcsolódhat semmiféle "ha".
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!