Mit lehet ilyenkor tenni, ha csak úgy elviszi a gyereket?
Van egy ismerősöm,barátnőm...akinek van élettársa és egy 3 éves gyereke. Elég rosszul jönnek ki egymással és szeretnének külön költözni,de még csak most kezdett el újra dolgozni..így nincs olyan jövedelme amiből albérletet,kaució fizessen. Szóval legalább még 1 hónapot kéne kibírniuk.
Az élettársa elutazott az édesanyáékhoz és elvitte magával a gyereket is. A barátnőm pedig itthon maradt,mert dolgozik. Nekem azt mondta az élettársa,hogy nem szándékozik vissza hozni a gyereket...szeptember 2-án haza jön felmondani a munkahelyén és megmondani,hogy végleg elmegy és a gyereket haza se hozza már. De erről a barátnőm nem tud. :S
Nem szeretnék beleszólni az egészbe és keverni kavarni...mindkettőjüket meghallgatom szívesen,de a véleményem mindig megtartottam. Nem szeretném elmondani a "barátnőmnek" azt amit az élettársa mondott... csinálják úgy ahogy. Egyik pártját sem fogom.
A következő a kérdés... hogy ilyen helyzetben majd mit tehet az akitől a gyereket elvették? Mert nem jogi úton vitte el magával. Ráadásul nem is tud a dolgokról...azt hiszi csak nyaralnak és jönnek haza. :S Ha tényleg úgy alakul az egész,hogy nem hozza vissza a kisgyereket...mi a teendő?
8/9-es: nincs szó rablásról! Az édesapa elviheti a gyereket addig, amíg nem mondja ki a bíróság az elhelyezési ítéletet az anya javára.
Persze, ez a jogi része. A többit már leírtam.
Ez azért nem ember rablás. Vagy ha az akkor ha Anya meggy el a gyerekkel az elhelyezésig akkor az is az.
Beszélj a barátoddal mennyire gondolja komolyan, lehet indulatában mondta csak.
Értem...szóval kezdjem az apánál. :\
Nyomós érvek kellenek hozzá...és határozottnak kell lennem.
Sajnálom a kisgyereket,mert az utóbbi időben nagyon megváltozott. Feszültté vált és látszik rajta,hogy ideges és megváltozott a viselkedése is. Látszik,hogy megviseli a szülei vitatkozása.
Oké, nem emberrablás.
De én a leírás alapján mindenképp egy idegileg labilis embert látok a dologban.
Lehet, hogy nem fog foglalkozni a bírósággal, hanem szeptemberben felmond [vagy már rég felmondott] és megpattan külföldre gyerekestül.
Ugye, akkor már nagyon más a gyerek fekvése. [Mármint nem azé a gyereké, aki nála van :D]
Szerintem mindenképp beszélj először az apával, ha továbbra is ilyen fura, akkor pedig az anyával.
Ha ők eldöntötték, hogy a jövőben nem kívánnak együtt élni, a bíróságon kezdeményezni kell a gyermek elhelyezésének megállapítását. Legjobb, ha az anya nem vár, hanem ő kezdeményezi. Ha nincs pénze ügyvédre, anyagi helyzetére tekintettel kérjen ingyenes jogsegély-szolgálatot. A jelenlegi formájában a gyermek elvitele nem törvényellenes, hiszen még nem mondták ki egymásnak a "boldogító nem"-et, nem szakították meg a kapcsolatukat. Az apa cselekedete akkor válik önkényessé, ha a gyereket hosszabb távon nem viszi el az anyához és az anya sürgetésére kijelenti, hogy nem adja vissza.
Ami a te szerepedet illeti, abban nehéz megfelelő tanácsot adni. Mert lehet, hogy az apa most úgy gondolja, ahogy neked mondta. Te elmondod az anyának, kitör a balhé. Apuka és a gyerek pedig egy napon szépen hazajön a nyaralásból és minden megy tovább, mintha mi sem történt volna. Ha szólsz, téged vádolnak sz.rkeveréssel. Én inkább azt javasolnám, ha a barátnőddel beszélsz arról, hogy "apuka elutazott a gyerekkel", óvatosan próbáld feszegetni a hazajövetel kérdését, akkor kiderül, hogy anyukának van-e valami gyanúja. Ha anyuka szóba hozza a kapcsolat megszakításának kérdését, akkor javasold neki a gyermekelhelyezési per azonnali beindítását. Ez a kecske is, káposzta is tipikus esete lehet. Nem kavartál az ő dolgukban, de amikor anyukának szüksége volt segítségre, fel voltál készülve a tanácsadásra.
Rendben!!! :)
Köszi a segítséget... Azt még hozzá tenném,hogy ők 30 évesek...és én még csak 17. Ez nem tudom mennyire számít.
Rengetegszer jött át a szomszéd csaj a problémákkal és hallgattam őket...aztán segítettem neki a házimunkában. Játszottam a kisgyerekkel... Úgy érzem jóban vagyok az egész családdal konkrétan. :\ De nem tudom hogy mennyit hatna az én szavam.
A magyar btkvben a személyes szabadság ellen irányzott büntett. Tárgya 14 éven aluli gyermek, nemre való különbség nélkül. Elkövetője az, aki ily gyermeket akarata ellenére szülője, gondnoka v. felügyelője hatalmából erőszakkal, fenyegetéssel v. ravaszsággal elvisz v. letartóztat. Minthogy a 12 éven aluli korban a gyermek akaratának nyilvánítására képtelen, az ily koru gyermeknek elvitele v. letartóztatása mindig «akarata ellenére» történik. Vitás: elkövetheti-e a Gy.-t az egyik szülő, ha a gyermeket a másik szülő hatalmából elviszi, amit azonban azokban az esetekben, midőn a gyermek birtoka törvény v. itélet, v. más hatósági rendelkezés alapján a gyermekétől megfosztott szülőt megilleti: kétségtelennek kellene tekinteni, mert a Gy.-nak, fogalommeghatározása szerint, közvetlen tárgya nem a gyermek, illetve annak szabadságjoga, hanem a szülőnek, gondnoknak, felügyelőnek a gyermek fölött való hatalma. A cselekmény célja a tényálladék szempontjából közömbös, de bizonyos különösen aljas célok sulyosabb büntetési tételt vonnak maguk után. Igy a magyar btkv 317. §-a szerint a Gy. rendszerinti büntetése 5 évig terjedhető fegyház; de 5 évtől 10 évig terjedhető fegyházzal büntetendő a Gy. akkor, ha avégett követtetik el, hogy a rablott gyermeken súlyos testi sértés, erőszakos nemi közösülés v. megfertőztetés követtetett el, a büntetés 10 évtől 15 évig terjedhető fegyház (319. §). nem Gy., hanem azzal rokonnemü a btkv 320. §-ában meghatározott büncselekmény, melyet leányrablásnak lehetne nevezni (l.o.).
említsd meg az anyának a dolgot, az anyja inditson elhelyezési pert, és ha neki itéli a bíróság a gyereket és az apa nem viszi haza akkor viszont már tényleges bűncselekményt követ el az apa nem emberrablást hanem kiskorú elhelyezésének megváltoztatása...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!