Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Nem akarom elszúrni az életeme...

Nem akarom elszúrni az életemet, de azt sem tudom, hogy mit kellene tennem. (? )

Figyelt kérdés

20 éves vagyok, most érettségiztem(nem buktam csak nulladikra mentem meg oviba visszamaradtam egy évet)Nem vettek fel egyetemre, most beiratkoztam egy nyelvtanfolyamra , leszeretném tenni németből a felsőfokú nyelvvizsgát. Viszont nem tudom, hogy jelentkezzek-e OKJ-s tanfolyamra, apukám nem támogat benne, mert azt mondja, hogy teljesen felesleges és nem is fogok majd munkát találni OKJ-s papírral. Ő azt szeretné, hogy jövőre megpróbáljam ismét az egyetemet, de én most úgy érzem, hogy nem szeretném megpróbálni. Féllek, hogy rossz döntést fogok hozni.

Szívem szerint sporttal kapcsolatos dolgot tanulnék, mondjuk aerobik edző vagy ehhez hasonló. Ezt még nem is mertem mondani, mert előre tudom, hogy úgyse tetszene neki.

Szerintetek mit kellene tennem? Nem azt várom, hogy mondjátok meg helyettem, hogy mit csináljak. Csak szeretném, hogy kicsit segítenétek nekem átlátni kívülállóként a helyzetemet. Mert én már teljesen elbizonytalanodtam...

Ja, a másik , hogy mondtam, keresek valami melót, hogy legalább azt meg tudjam magamnak venni ennyi idősen, amire szükségem van. Akármit mondtam, hogy hol szeretnék dolgozni egyik sem felelt meg neki. Azt mondta, hogy egy évig tanuljak, érettségizzem két tárgyból újra és menjek egyetemre... Nem tudom, hogy lehetne vele megbeszélni a problémáimat és hogy mit szeretnék??

Köszönöm előre is a válaszokat és a segítséget!

2012. aug. 16. 16:57
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
100%
Hát figyi, mielőtt elmentem volna fősulira, én is megpróbálkoztam az OKJ-s tanfolyammal, hát a tanfolyam félidejénél közölte velünk az egyik tanár hogy a kitörülhetjük majd ezzel a papírral mert úgy se fogunk vele munkát kapni. Ezután iratkoztam be a fősulira. Az OKJ-t megbántam, inkább koncentrálhattam volna abban az évben teljes egészében a nyelvtanulásra.
2012. aug. 16. 17:03
 2/12 anonim ***** válasza:

A Te életeddel azt csinálsz, amit akarsz.

Ha OKJ-s tanfolyamot akarsz, akkor arra mész, ha dolgozni akarsz, akkor arra.

A szüleidnek, mivel még náluk laksz, persze joguk van a véleményhez, de nem határozhatják meg, mit csinálj.

Egyébként legalább örülhetnének, hogy a kiesett egy évedet sem akarod "láblógatva" csak tanulással tölteni, hanem valami többet akarsz tenni addig is.

Engem pl nem vettek fel az egyetemre, csak egy olyan főiskolára, amit 3-diknak jelöltem be. Hát megcsináltam és utána elmentem az egyetemre levelezőn, míg közben a főiskolai végzettségemmel már dolgoztam. Így gyakorlatilag 25 éves koromra már 2 diplomám lett és 4-5 év munkatapasztalatom. És a munkatapasztalat is sokat számít ám!

2012. aug. 16. 17:07
 3/12 anonim ***** válasza:
ha találsz olyan OKJ-st ami egy éves, és úgy gondolod érhet is valamit, akkor a helyedben megcsinálnám azt, aztán jövőre egyetem. Mivel minél többféle végzettséged van, annál nagyobb eséllyel tudsz majd munkába állni. Ezt frissdiplomás álláskeresőként mondom neked, hogy rohadt nehéz, és már bánom hogy nem tanultam ki valami szakmát..
2012. aug. 16. 17:08
 4/12 sippara ***** válasza:
Kompromisszum: maradj otthon, tanulj, készülj újra érettségizni, KÖZBEN menj el egy OKJ-s tanfolyamra, ami téged is érdekel. Érettségi után kezdhetsz gondolkodni, mi is legyen, a jelentkezésed - biztos, ami biztos - add be, így édesapád is boldog és neked is van lehetőséged "szárnyat bontogatni".
2012. aug. 16. 17:08
 5/12 anonim ***** válasza:

Visszagondolva én is elmentem OKJ-re, és munkát kerestem (nem találtam). Sokkal jobban tettem volna, ha inkább nyelvet tanulok egy évig, illetve a gimnázium és a kiválasztott suli szintje közti hiányosságot pótolom.

Egy átlagos gimnáziumból kerültem egy kemény egyetemre, olyan érzés volt, mintha legalább egy évfolyam kimaradt volna. Rengeteg dolog volt, amire azt mondták, "ezt már tanulták középiskolában, tudniuk kell, itt nem magyarázzuk el". De csak a tagozatos suliból érkezők tudták.

2012. aug. 16. 17:10
 6/12 anonim ***** válasza:
100%

Én helyedbe vagy elmennék egy sporttal kapcsolatos okj-ra mondjuk személyi edző vagy valami,csak mondtam egy példát,nem tudom milyen okj-k vannak ezzel kapcsolatban,és jövőre ha olyan szakra akarsz menni,akkor ez is plusz pontnak fog számitani,és emelett megcsinálhatnád a német nyelvvizsgát is.Vagy pedig elmennék dolgozni és gyűjtenék és melette is ugyanúgy megcsinálhatod a nyelvvizsgát.Igazából szerintem ha már 20 éves vagy,akkor nem sok beleszólása van a szülőnek,hogy te mit szeretnél csinálni egész életedben.Csináld azt amit szeretnél és sok sikert hozzá!

Én a két lehetőség közül inkább a munkát választanám egyébként,és esetleg utána ha koliba mész vagy albérletbe már lesz pénzed,és mellette a nyelvvizsga is plusz pont,max még 1tárgyból leis érettségizhetsz ha olyan szakra mennél tovább

2012. aug. 16. 17:11
 7/12 A kérdező kommentje:

Köszönöm az eddigi segítséget!

Tudom, hogy igazából nincs nagyon beleszólása, hogy mit tanuljak, de apukám úgy érzi, hogy van. Most nem nagyon szól hozzám, mert említettem neki az OKJ-t..., nem tudom, hogy mit szólna, ha mondanám neki, hogy nem is biztos az egyetem...Nem is merem megpróbálni ismét, mert ha nem sikerülne akkor meg megint egy elvesztegetett év.

Anyukámnak mondtam, ő csak annyit mondott, hogy megfogom bánni.

Talán a sport, ami igazából érdekelne.

Olyan szerencsétlennek és tehetetlennek érzem magam...

2012. aug. 16. 17:18
 8/12 anonim ***** válasza:

Én elvégeztem egy egyéves OKJ-t, majd utána elmentem egyetemre (teljesen más, nincs köze a kettőnek egymáshoz).

Az OKJ-s szakmámban sosem dolgoztam, viszont hazudnék, ha azt mondanám, hogy semmi értelme nem volt. Tanultunk pár olyan tárgyat, ami később is jól jött, letettem egy szakmai nyelvvizsgát...

Szóval, mint szakma nem érte meg, de mint tudás, nem jött rosszul.

Döntsd el, hogy neked ez belefér-e, ha esetleg nálad is így alakul a dolog, tehát, hogy végül nem abban fogsz elhelyezkedni.

(Nekem amúgy ingyenes volt, nem tudom, hogy ha fizettem volna érte, akkor is úgy érezném-e, hogy azért jó, hogy megcsináltam.)

2012. aug. 16. 17:31
 9/12 anonim ***** válasza:
én elvégetem egy okj-t majd felvettek egyetemre is, de nem tudtam a utazási stb költségeket állni, igy a szakmámban dolgozom. sosem tudni hogy alakul, jól jöhet egy szakma.
2012. aug. 16. 18:09
 10/12 anonim ***** válasza:

Tanulj sportot!:)

Ha nagyon fanatikus vagy, úgyis összejön!Én fitness edzőnek tanultam, voltam fitness versenyeken is, és most egy konditeremben dolgozom személyi edzőként!Szóval nem lehetetlen ezzel elhelyezkedni.

Bár tényleg nem a papír számít, hanem az eredményeid és az elkötelezettséged!

Ha van egy álmod, tegyél meg mindent érte! :)

2012. aug. 16. 21:15
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!