Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Mit lehet kezdeni egy olyan...

Mit lehet kezdeni egy olyan nagymamával, akinek már ennyire elment az esze?

Figyelt kérdés
Nagymamám sajnos egyre kezelhetetlenebb. Idős, oké, rá lehet erre fogni, de meddig kell, meddig lehet ezt elviselni? Év elején ideköltöztettük hozzánk közel, mert már egyre megterhelőbb volt nekünk messzire lejárkálni hozzá, ráadásul egyre többször. Így most naponta tudunk hozzá járni, visszük neki a ebédet, pékárut, mindent, amit kell. Édesanyám amíg lefürdeti, addig én rendbe teszem a dolgait. A baj nem is ezzel van, szerintem ez természetes, hogy ennyit be kell segíteni egy idős embernek. De az már nagyon megterhelő, ahogyan viselkedik. Naponta ha 60szor nem telefonál, akkor egyszer sem. Folyamatosan csörög a telefonunk, és a nagyobb baj, hogy a másik mamám is már teljesen ki van rá akadva, mert őt is zaklatja. Egyszerűen képtelen felfogni, hogy ilyet nem lehet csinálni, vagy csak éppen lesz.rja, nem tudom. Folyton telefonálgat, és semmit nem akar mondani, csak kérdezi hogy hogy vagyunk, vagy éppen olyat kérdez meg, amit már előtte megbeszéltünk. Oké, tegyük fel, hogy elfelejti. De azt nem felejti el, hogy aznap már hányszor telefonált és kinek, mert ilyen nincsen. Egyszerűen felháborító a viselkedése, arról nem is beszélve, hogy mennyire akaratos. Mint egy gyerek. Elf.ngja magát, hogy neki mittudomén mi kell, és amíg meg nem kapja, addig zaklatja vele a családot. Nem normális, már teljesen elment az esze. Megoldás lehetne, hogy napközbenre áthozzuk hozzánk, de ezt eddig akárhányszor megtettük, fél óra múlva már kérdezgette, hogy mikor mehet haza. Ha meg otthon van akkor unatkozik és telefonálgat orrba szájba. Persze azzal nem foglalná el magát, hogy felsöpör, felmos, megöntözi a virágokat. Nem. Ő csak fekszik egész nap az ágyában és telefonálgat. Semmi mást nem csinál. És egyszerűen már nem tudom hogyan lehetne ezt indulatmentesen kezelni, mit kéne tenni, mit kéne mondani neki, amikor 61-edjére is telefonál.... Másik mamám naponta küldi el a fenébe, mégsem használ. Itthon már kihúzzuk a telefont és este dugjuk vissza, amikor anyu még felhívja egyszer. Ez jó megoldás lehetne, ha közben nem zaklatná a másik nagyit. Ha meg ne adj' Isten megtudja, hogy anyuék nem lesznek itthon hétvégére, akkor teljesen bepánikol, 5 percenként telefonál és kérdezgeti, hogy mikor érnek már haza. Nem bírom..... ezt nem is lehet ép ésszel bírni. Segítsetek, hogy hogyan kezeljük ezt az egészet.......
2012. aug. 6. 13:03
 1/8 anonim ***** válasza:
21%

Nagymamád Alzheimer-kórban szenved. Bizony ezért van az hogy naponta ezerszer telefonál,és elfelejti mit kérdezett 2 perccel ezelőtt.

Az idő múlásával egyre több dolgot fog elfelejteni,sőt később már szobatiszta sem lesz.

Ilyen esetben nem árt a mamádnak 24 órán figyelem. Vagy felfogadtok egy ápolónőt vagy a anyud otthagyja a munkahelyét és ápolja a nap 24 órájában. Sajnos ez a betegség ezzel jár.

Vagy van még egy lehetőség. Kerestek egy olyan szanatóriumot ahová állandó bentlakókként felvennék. De ezt nehéz megtalálni,és drága is.

2012. aug. 6. 13:12
 2/8 A kérdező kommentje:
Nem Alzheimeres.
2012. aug. 6. 13:14
 3/8 anonim válasza:
vedd el a telefonját, azt' csókolom.
2012. aug. 6. 13:16
 4/8 anonim ***** válasza:
Pedig kezdődő demenciában szenved.
2012. aug. 6. 13:17
 5/8 A kérdező kommentje:

A telefon elvétele nem megoldás, mert ha bármi van, akkor b.szhatja. Bár kb már így is elérte ezt, mivel nem vesszük fel minden hívását...

Kezdődő demencia, igen, már évek óta. De ez nem Alzheimer, az teljesen más.

2012. aug. 6. 13:20
 6/8 anonim ***** válasza:
Idős, egyedül van, unatkozik. Vigyétek el a helyi ÖTYE klubba, vagy kössön, horgoljon, stb. Azt lehet fekve is ;]
2012. aug. 6. 13:22
 7/8 anonim ***** válasza:
Idösek otthona. Ha nem akar beköltözni, akkor ha tudjatok hordjatok be naponta/ketnaponta, mint egy napközibe. Lesz tarsasaga.
2012. aug. 6. 14:33
 8/8 A kérdező kommentje:

Nem lehet sehová sem vinni, írtam, hogy ha hozzánk áthozzuk is fél óra múlva már menni akar. Mindenkinél ezt csinálja...

A kézimunkával az a probléma, hogy a szeme már nem jó, nem lát. Ő régen festett, nagyon szép képei vannak, de már ezt sem tudja csinálni a szeme miatt.

Értem én, hogy unatkozik, de egyrészt volna mivel lefoglalnia magát, csak ő kijelentette, hogy nem fog takarítani mert világ életében volt bejárónője (anyád p.csáját kb ezt gondolom erről), másrészt attól mert még unatkozik, nem kellene olyan gyökérnek lennie, hogy zaklatja telefonon a hozzátartozóit.

2012. aug. 6. 14:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!