Ha kidobnak a szüleim, hova lehet menni munkanélküliként úgy, hogy nem lustaságból nem dolgozom, hanem, mert csalókkal akadok össze folyamatosan?
Nem értem
1. "sose támogatták a szüleim, hogy dolgozzak"
2. "államvizsga előtt"
Most akkor idáig tanultál, nem? Akkor azt kellett volna támogatniuk, nem a dolgozást. Vagy hogy érted, akartál dolgozni, de nem hagyták, mondván, mhogy koncentrálj az iskolára?
Először is van egy törvény, ami szerint 26 év alatti elsődiplomást a szülők kötelesek támogatni, tehát az otthont, ellátást, tankönyvpénzt, stb biztosítani anyagilag.
Ha még nincs meg a diplomád, akár a gyámügyhez is fordulhatsz, mert NEM dobhatnak ki a szüleid. Keresd meg a helyi családvédelmiseket, általában nagyon rendesek.
Ha a diploma utáni szituról van szó: ha most diploma utáni álláskereső vagy, akkor már nem kötelesek eltartani, mert a fenti kritériumok nem teljesülnek. Ebben az esetben a helyi munkaügyi központot kellene felkeresd, ahol kaphatsz álláskeresői járulékot 3 hónapig, ami ugyan csak 28 ezer forint, de az is valami.
Na most én evvel kapcsolatban azt tudom mondani, hogy ha az embernek kenyér-és fedélgondjai vannak, akkor nem lehet a munkák között válogatni. Tehát felmész a legközelebbi nagyvárosba, összeköltözöl 2-3 másik lánnyal, csak a rezsi 3-át fizeted, beosztod a kajapénzt és ha nem találsz munkát a szakmádban, akkor bizony el lehet menni a mekibe vagy egy étterembe felszolgálni. Én is így kezdtem, pedig ma már kiválóan kereső alkalmazott vagyok a szakmában, saját céges kocsi, minden, mégse voltam rest huszonpárévesen bizony 12 órában kávét felszolgálni meg a hűtőt sikálni, mert kellett a napi 5000 forint, abból fizettem az albit, ahol hárman laktunk...
Nem mondom, hogy hűde jó volt, de megtanultam, milyen a fizikai munka és volt mit enni.
Amúgy talán nem ártana tisztázni, hogy ha azért akarnak kidobni, mert nem ugyanazok az elképzeléseitek arról, hogy milyen munkát szeretnél végezni és mennyi pénzt adsz haza belőle, ha otthon maradsz, akkor talán egy alapos beszélgetés (nem veszekedés!) jobb lenne. Miért akarnak kidobni és végülis mi a szakmád, mik a lehetőségeid?
Nem akarták, hogy dolgozzak, és nem hagynak tanulni se, nem tetszett nekik a főiskolám, azt szeretnék, hogy körülöttük ugráljak. Én választottam a tanulmányaimat, és nekem nem kellett fizetni, mert én még akkor kezdtem, mikor az állami ingyenes volt.
Diákmunkát mikor elkezdtem, akkor veszekedtek, hogy miért megyek dolgozni.
Nem voltam rossz tanuló, a munka nem akadályozott.
Nem vehetek fel már diákhitelt, mert nincs jogviszonyom, nem jár államvizsgáig.
Budapesten élek.
Kérdeztük a Tesco-ban, NINCS FELVÉTEL. A csaló azt jelenti, hogy nem jelentenek be. A legutóbbi munkahelyemet ezért perelem.
Hát szerintem próbálj velük beszélni és tisztázni a dolgokat, hogy próbáljanak megérteni, hogy te ezt szeretted volna, mert te már egy különálló ember vagy, felnőtt szinte, gyerekként még ők mondták mi hogy, de most te tudod mihez van kedved, tehetséged. Hiába akarják hogy legyél, tanulj mást azt nem tudnád. valahogy udvariasan próbálkozz.
Aztán ha nem értik meg, akkor mond el nekik, hogy rendben akkor el fogsz menni amint leállamvizsgázol és találsz magadnak egy albérletet. De addig ne tegyék tönkre az eddigi eredményeidet, hosszú tanulással töltött éveidet. Szerintem ha beszélsz velük és jó oldalról közelíted meg a dolgokat rá fognak jönni, hogy ne dobjanak ki.
A másik meg nem értem őket, hogy nem akarják hogy dolgozzál, na de ha kidobnak akkor úgy is dolgoznod kell és akkor nem is akármit, hanem ami jön. Akkor majd azért szégyenkeznek majd?
Próbálj velük beszélni! Remélem rájönnek, hogy már nem 3 éves vagy, hanem 23 múltál.
Egy szülő rendben van terelgesse a gyerekét, de ne csak az legyen a jó amit a szülő akar. Nehéz ügy, de azért az esetek többségében a szülők rá szokta jönni.
Kitartás! És beszélj velük!
Akkor nagyon egy cipőben járunk, mert én is informatikus vagyok.
1. Ha nappali tagozatos állami finanszírozású szakra jársz, akkor is el kell tartsanak (nem kényszeríthetnek munkára).
2. Ha nappali tagozatos állami finanszírozású szakra jársz, akkor is vehetsz fel diákhitelt.
Nekem elég szerencsétlenül alakult a dolog, mert ugyan nem a szüleim nem akarták, hogy tanuljak, hanem mert anyám nem dolgozott, nekem úgy kellett elmenni dolgozni és pénzt keresni, hogy még őt is el kellett tartani (apán már nem élt velünk ekkor).
Tehát az egyetemen át kellett menjek estire, és mellete güriztem, vendéglátóztam. Öcsém benzinkúton dolgozott és ő is fősulira járt. Ebből a pénzből tartottunk fent egy kis 3szobás albit amiben anyánk is lakott, de semmi pénzt nem adott bele. 3 emberre vettük a kaját, rezsit ketten.
Na ezek után én felvettem a diákhitelt mert nem volt elég a pénz, így már viszont kicsit könnyebb volt, ezek után a suli után még elmentem ilyen 1 hónapos képesítést tanfolyamokra (pl rendszergazda, hardvertechnikus), és csak 2 év után tudtam a hülye vendéglátózás otthagyni.
Azt tudtam, hogy ha sokáig nem a szakmában vagyok, abból semmi jó lesz.
Nagy nehezen lett egy IT helpdeskes állásom egy multinál (szerencsére tudtam jól angolul meg németül, az iszonyú sokat számít), utána el tudtam menni rendszergazda-asszisztensnek, úgyhogy szép lassan beindult a dolog, most 32 évesen ott tartok, hogy már közel 1 milliót keresek és nincsenek gondjaim.
De nagyon sok összeszorított fog és kevés minőségi alvás volt az ára...
És azt se felejtsd, hogy ha elmész 4 óránál többe dolgozni, a tanulmányaidnak lőttek, mert azt úgy nem lehet csinálni.
Mondom, a törvény az, hogy te tanulsz, ők meg eltartanak.
Sajnálom, ha odáig durvul a helyzet, de evvel szembesítened kell őket.
Én megpróbálnám elmondani nekik, hogy 2 választásuk van:
A. te most elmész dolgozni és világéletedben nem fogsz 250 ezernél többet keresni
B. Hagyják, hogy tanulj rendesen, akkor viszont meséld el nekik, hogy egy 28-30 éves informatikus gyakorlattal már akár 7jegyű - és az évek során növekvő - fizetéssel rendelkezik!
Szóval magyarázd el, hogy nem éri meg már 5 éves távlatban semi azonnal bekapni a cipót...
Azért, ha valaki tudna egy munkát, ami tiszta, és itt Pesten, annak örülnék, nekem most bármi jöhet, csak legyen tiszta, nem akarok csalók miatt szívni.
A Zepter csal, a HT Fenrir csalt, a Generalihoz vállalkozói igazolvány kell, és a többi hasonlóhoz is (vagy csal), szórólapozást próbáltam, fekete. A legutóbbi munkahelyem nevét csak azért nem írom, mert most zajlik ellene az eljárás.
A szüleim nincsenek jóban egymással se, és ha egymással kiveszekedték magukat, akkor rám szállnak. Évek óta válni akarnak, és mégse lépnek. Mikor kislány voltam, azt mondták, hogy majd lesz belőlem egy utcaseprő.
Próbáltam velük beszélni, amiatt, hogy egymással se jó a kapcsolatuk, elég nehéz, és nem értenek meg, csak kb. fél óra erejéig. Nem akarok itt maradni természetesen, nem várom el, hogy eltartsanak, csak most éppen xarban vagyok, mert sose voltam ilyen munkaügyi gondban, mint most. Míg diákmunkát vállalhattam, nem volt probléma, de egy éve már nincs jogviszonyom, azóta dolgozom a szakdolgozaton, ami egy nehéz téma, és több helyen dolgoztam, mind vagy csalt, vagy kihasználta, hogy még nincs papírom, és rabszolgamunka éhbérért (4 órára bejelentve 12 óráztam, kaptam 30ezret bruttóban).
Ez Budapesten, szóval nem arról van szó, hogy nem próbálkozok. És nincs protekcióm cégeknél. És ott tartok, hogy baj van, ha már egy olyan multinál sincs hely, mint a TESCO.
Nem tudom, beleírtad-e az önéletrajzodba, hogy informatikusnak tanultál, de az ilyen Tesco meg ilyenek túlképzett embereket nem szeretnek felvenni.
Mindenképp próbálj meg a szakmában elhelyezkedni. Ha tudsz programozni, akkor állj be valahova gyakorlatra (Java, akármi), a mi cégünknél is van egy ilyen gyakornok.
Nem tudom, informatikán belül szakosodtál-e, de ugye ott vannak a hálózatok, az üzemeltetés, nemtom, mit választottál... szerintem egy ilyen IT-helpdeskes munka mindenképp jó ugródeszka!
ezeket nézd meg.
ha nem tudsz angolul, azonnal kezdd el, különben gyakorlatilag lőttek a karrierednek. ha kell, mondom, feketén elmehetsz felszolgálni akár esténként a pluszpénzért.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!