Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Kamaszoktól kérdem: miért...

Kamaszoktól kérdem: miért érzitek menőnek a szüleitek ellen fordulást?

Figyelt kérdés

Mit látok? Kamaszok, akik még szüleiktől függenek, állandó elégedetlenségben tobzódnak, folyton szidják szüleiket, ellenük fordulnak, valahol olvastam, hogy egyik-másik kezet emel anyjára, számukra mintha kötelező lenne gyűlölni anyját-apját, de az utolsó idegen véleménye többet ér!

Kamaszok: miért rúgtok bele szüleitekbe? Miért csak akkor jók, ha pénz vagy ruha kell? Mikor a kötelességről, felelősségről van szó, akkor miért kell azonnal nekik támadni?

Persze gondolom, a válaszadók nem ilyenek, de ha ismerik mégis a motivációt, az okot és a megoldást, azt írják már le nekem. Köszönöm.

2012. júl. 28. 20:10
1 2 3
 11/29 A kérdező kommentje:
A szülőt hibáztatja ilyenkor a legtöbb ember, pedig én magamról tudom, hogy se ku.rva nem vagyok, se munkakakerülő, ingyenélő, nem azért vagyok a férjemmel mert csak a pénz érdekel, nem bánok kutyaként a kisebbik lányommal és csak mert segít valaki nekem, mondjuk elmegy helyettem boltba, attól még nem a szolgám.
2012. júl. 28. 20:45
 12/29 anonim ***** válasza:
Öngyilkossági gondolataid emiatt ne legyenek, hiszen akkor ki nevelné fel a többi gyermekedet. Sztem a pórázt kicsit hosszabbra kéne engedni és hagyni, hogy ha valami hülyeséget követnek el, akkor igenis tanuljanak a saját hibájukból, tanuljanak meg felelősséget vállalni önmagukért. Az okos ember más kárából tanul, a hülye a sajátján.
2012. júl. 28. 20:51
 13/29 anonim ***** válasza:
100%

Hiszen ez a normális. Segít leválni a szülőkről, és kialakítani az egyéni világnézeteket. A határokat meg kell próbálni, úgymond "szárnyat bontogatni".

Ugyanakkor fontos még, hogy legyen egy biztos háttér, ahova lehet menekülni az épp megtapasztalt világ elől.

Jól értem, hogy az volt a legutóbbi incidensed, hogy a kisebbiket elküldted a boltba, erre ő azt mondta, hogy szolgaként bánsz vele?

Hogy megértsd, gondolj bele, miért érezheti igazságtalannak! Talán eközben a testvérét előnyben részesítetted. Talán nem "fizettél" neki semmivel a szolgálataiért. Talán valami tök mást akart éppen csinálni, és nem tehette.

A kamaszt ért vélt vagy valós sérelmekre hatalmas érzelmi válasz jön, mert tele vannak hormonokkal, nem tudják hova tenni magukat, felnőnének és gyerekek maradnának egyszerre, szerelmesek, énképzavaraik vannak és rengeteg helyen meg kell felelniük.

2012. júl. 28. 21:09
 14/29 anonim ***** válasza:
100%
Kitartás! A nagyobbik fiam már 19 éves és még mindig hisztis, dühös, morcos és bunkó kamasz, pedig nincs elnyomva, terrorban tartva, szeretve van és mégis. A kisebbik most kezd kamaszodni (12 éves), már nyílik a csipája, de ő kezelhetőbb típus. Na bumm, nem fogom felkötni magam, mert a nagyobbik későn érik és még tuskó is. Majd kinövi, ha meg nem, akkor az élet kirugdossa belőle ezt a stílust, mert amit én elviselek mert egyrészt kötelező, másrészt meg szeretem, azt más nem fogja elviselni, mert neki nem kötelező és nem feltétlen szereti. Majd lejjebb adja, de a pofonokat a jelek szerint meg kell kapnia az élettől, mert van olyan típusú ember, aki csak ebből tanul. De én emiatt nem futhatok ki a világból, és azt is tudom, hogy nem a nevelési hiányosságok miatt lett ilyen, mert kicsinek is nehezen kezelhető volt. Nem szabad azt várni, hogy mind a két gyerek egyformán viselkedjen, mert nem egyforma a természetük is, és főleg nem szabad a fejéhez vagdosni, hogy bezzeg a tesód mennyivel jobb! Én a mai napig megkapom anyámtól, hogy miért nem tudok olyan kedves és édibédi lenni mint az öcsém, aki 38 évesen is bólogat és helyesel neki, de hát én nem az öcsém vagyok, és még most is szarul esik ez a fajta összehasonlítgatás. És ha belegondolsz, biztos nálatok is van a nehezebben kezelhető gyerekednek is olyan jó tulajdonsága, ami a másikban nincs meg, és értékelni tudod. Nálunk pl. a nagy szemtelen tulok kölyköm sokkal egyenesebb, vállalja a hülyeségeit is, míg a kicsi próbálja elsunnyogni a rossz jegyeit, ha elveszít valamit, stb. Túl fogod élni, csak ne csinálj belőle drámát saját magad számára.
2012. júl. 28. 21:11
 15/29 anonim ***** válasza:
100%
A természetes pszichoszociális fejlődés része az, hogy egy kamasz lázad. Az lenne a gond, ha nem ilyen lenne...
2012. júl. 28. 22:05
 16/29 A kérdező kommentje:

Ha bármilyen segítséget várok, akkor érzi szolgának magát.

Én is rossz kamasz voltam. Trehány, hanyag, lusta. Ezt még elnézem. Csak ahogy beszél velem, az akaszt ki.

De igyekszem túlélni.

2012. júl. 28. 22:06
 17/29 anonim ***** válasza:
45%

Ó, drága Kérdező...:) Nem "menő" a szülők ellen fordulás, hanem a serdüléssel együttjáró, természetes folyamat. Amikor a serdülő a szülő ellen lázad, akkor valójában az addig megkapott és beépített értékrendet bírálja felül, és közben alakítja a saját maga én-jét. A folyamat végén nomrális esteben ott áll egy individuum, aki különbözik szülőjétől, és nem annak egy-az-egyes másolata, klónja. Az ilyen ember siekresen elválik a szülőjéről és képes lesz önálló életvitelre: munkára, családalapításra.

Az a baj, ha valaki nem lázad egy cseppet sem a szülei ellen. Ott mindig nagy baj van.

2012. júl. 28. 22:07
 18/29 anonim ***** válasza:
Akkor ne segítséget várj, hanem kérj! Talán megérdemel ennyit, mint egy másik ember.
2012. júl. 28. 22:08
 19/29 anonim ***** válasza:
17-es válasszal együtt össze is áll a kép, amíg a gyerek a szülő "része", addig az elvárás működik, de ha már leválóban lenne, akkor mint külön embert meg kell kérni. Emiatt joggal tekintheti szolgának magát.
2012. júl. 28. 22:11
 20/29 A kérdező kommentje:

Nem szálloda ez, ahol az ember esetleg megkérheti a kedves lakót, hogy ne az ágy mögé rakja a tányért, hanem a mosogatóba rakja.

Egyelőre én vagyok az, aki segít neki túlélni egy-egy napot.

A szolga én vagyok, hisz én látom el őt mindennel és emiatt (nem gyerekről beszélek, hisz jócskán nagykorú már) azért elvárok ezt-azt.

Nálunk nincs terror. Nincs láger. Oda mennek, ahová akarnak, szerencsére megbízhatóak. De vannak dolgok, amiket nem kérek, hanem elvárok: a vécé letakarítása használat után, a szennyest a szennyesládába, kaja után koszos tányért a mosogatóba.

Ezt tényleg kérni kéne?

Boltba sem merem már küldeni, mert megszól. Terhes voltam, amikor csak azért, hogy ne bunkózzon velem, inkább én mentem el nagyobb bevásárlásra. Beindult a szülés a nehéz cipekedéstől. Tehát már itt tartunk, férjem szerint elég baj, hogy félek a nagy pofájától, mert szavaival mindig direkt nagyot üt.

2012. júl. 28. 22:21
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!