Mi lehet a nagyapámmal? Lehet, hogy már nem sok van neki?
Tudni kell róla, hogy még most 84 évesen is fizikailag olyan mint egy 50-60 éves. Megjárta a II. vh-t, kétszer is volt fogságban de megszökött. Nem szerette soha az idegeneket. Egyszer éjszaka rosszul lett, a szomszéd kihívta a mentőket és mikor magához tért lecseszte a mentőst, hogy hogy merészelt bemenni a kapun, szegény srác csak hallgatott. Azt is rossz szemmel nézte mindig ha valaki megállt a háza előtt. Pár éve az utcában egy ember azt állította, hogy a nagyapám ellopott tőle 6 tyúkot (nem volt igaz) és kijött egy rendőr, de azt is szépen kioktatta és elküldte. De már olyan a helyzet, hogy abba is beleköt, hogy a madár mit keres az ő udvarán, minek repül el az ablaka előtt. Mostanában felveszi a katonaruháját és mintha háborúzna vagy én nem is tudom, de elég ijesztő. A múltkor elkezdte keresni az egyik katonatársát (régebben mesélt róla, a háborúban meghalt) és mondtuk neki, hogy ő már nincs, erre azt mondta, hogy most beszélt vele. Néha elkezd velem kiabálni, fél perccel később meg már "aranyos kislányom". Valamelyik nap nála maradtam éjszakára és álmában beszélt, gondolom akkor is éppen háborúzott. Egyedül él, a nagymamám 20 éve halott. Eddig nem volt ilyen, most meg ilyen fura dolgokat csinál és alig merem egyedül hagyni, de az biztos, hogy ő nem fog elmenni abból a házból ameddig él. A férjem nagyapja is háborúzott, és később öngyilkos lett. Mind a ketten szoktunk vele beszélgetni. Nagyon szeretem és félek, hogy hamarosan elveszítem. Mit tegyek? Szerintetek mi lesz vele?
26/N
Kérd orvos segítségét.
Emellett legyél vele sokat, kérdezd bármiről, időjárásról, mesélj neki, ha ő mesél, figyelmesen hallgasd végig (nem baj, ha a felét sem érted).
A nagymamám például azt csinálta az anyukájával, hogy vett neki egy szép emlékkönyvet (a mai napig megvan) hogy abba jegyezzen le gondolatokat meg történeteket. Dédim pedig leírt rengeteg rokont, születési és halálozási dátummal, valamint, hogy miért haltak meg. (Szegény, saját magát is elkezdte beleírni :'()
Az Alzheimer-kór minden embernél jelenzkezik?:S
vagy van aki enélkül éli le életének utolsó évét/évtizedét?????
Egyátalán mitöl alakul ki ez?
Agyi érelmeszesedéstöl?? vagy valami más is szerepet játszik?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!