Ti hogyan viselkedtek a pici gyereketeket fogdosó idegenekkel?
Nincs több baci, mint régen?
Nézd meg a metrón, villamoson pl. hány féle-fajta ember, milyen állapotú, tisztaságú kezekkel fogja a korlátot, a kapaszkodót stb.
De ugyanilyen felmérést (önszántadból) készíthetsz pl. a nagyáruházakban is, hogy akik a mélyhűtőkből válogatják a zacskós kajákat, milyen kézzel teszik azt?
Itt nem csak a tisztaságról van szó. Sokáig voltam babakocsis és rettegtem az idegenektől. Ha anyukám jött velem haza a kórházból, már simogattak a nénik a vonaton, én meg emlékszem, hogy az ülés alá akartam bújni. Azóta sem szeretem, ha tapiznak. A két kezemen meg tudom számolni hány embertől viselem el és szeretem az ölelést, simit.
A gyereknek nem csak a tisztasághoz, de a privát szférájához is joga van.
Amikor apámhoz látogattam a 8 hónapos lányommal, a kezébe adtam, amikor pisilni mentem, meg megmosakodtam.
Mire visszajöttem, megérkezett apám nője (akiről azt sem tudtam, hogy létezik), és az ő kezében volt a gyerek... Ja, és meg is sértődtek, hogy visszakértem!
Megkérem, hogy legyen kedves, és hagyja békén a gyereket.
Ha rámosolyog, ha integet neki, az oké, mert az meghagyja a távolságot (és a biztonságot) a gyerek számára. De ha egy vadidegen elkezdi "csupaszeretetből" taperálni, az agresszió a gyerek számára (bár ezt a legtöbb ember nem hajlandó látni és tudni). A gyerek is ember, csak még picike. Meg kell adni neki a személyes terét, és a biztonságtudatot, hogy csak az érhet hozzá, akit ő maga akar, hogy hozzáérjen és akit elfogad.
Az más kérdés, ha ismerős társaságban, vagy rokoni körben vagyunk, mert az a gyerek számára is megszokott és biztonságot jelent. De akkor is mindig odafigyelek a gyerekre: ha látom, hogy irritálja, nyűgös lesz tőle, azonnal megkérem az embert, hogy hagyja békén a gyereket (a normális embert, aki nem önző és odafigyel a gyerekre, és tőle akar magának szeretet kicsikarni, azt nem is kell figyelmeztetni: észreveszi magától, hogy sok és szépen odébbáll).
Az én lányomnak a haját szokták simogatni,idegenek is.Nem szólok érte nem zavar különösebben.
Idegen gyerekhez nem nyulok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!