Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Elengednétek a gyereketeket a...

Elengednétek a gyereketeket a nyári szünetre a nagyszülőkhöz, ha ilyenek lennének a körülmények?

Figyelt kérdés
Apósom és a felesége (aki nem a férjem anyja, de rendes asszony) szeretnék, ha a 5 éves fiunk náluk töltené a nyár hátralévő részét. Én nagyon nagyon szeretem apósomékat, de félek elengedni a gyereket ennyi időre hozzájuk. Sajnos azt kell, hogy mondjam, van az életmódjukban sok olyan, ami szerintem felborítaná azt a nevelést, amit eddig adtunk a fiunknak, mert ez egy befolyásolható korszaka. Az apósoméknak elég nyers és szarkasztikus a stílusa. Ez pl. olyan dolgokban nyilvánul meg, hogy állandó jelleggel egymás szavába vágnak, sokszor felemelik a hangjukat egymással (nem veszekednek, de ilyen a stílusuk) és rasszista illetve egyéb sértő beszólásaik is vannak. Sokszor azt éreztetik, hogy számukra az állatok fontosabbak a legtöbb embernél, a családtagoknál is. Rajtunk kívül minden családtaggal össze vannak veszve. Amikor nálunk töltünk együtt pár napot, csak elengedjük ezeket a fülünk mellett, próbálunk nem figyelni ilyesmikre, de hosszútávon ez más főleg, ha a gyerek nélkülünk van. Emellett akár naponta többször is gyorséttermekben kajálnak, ennek eredményeképp apósom kb. 180 kilós már. Nem azt mondom, hogy mi vagyunk az egészséges étkezés mintapéldányai, de mi nem járunk ilyen helyekre és kerüljük azokat a nehéz ételeket, amiket ők esznek. Félek, hogy a gyerek erre is rászokna. A másik meg az, hogy talán még túl kicsi ahhoz, hogy ennyi időre távol legyen a szülőktől. Másrészt viszont nem akarom apósomékat megsérteni, mert jó szándékkal ajánlották ezt fel, kevés időt tudnak a nagy távolság miatt az egyetlen unokájukkal tölteni és biztos, hogy jól esne ez nekik. A férjemmel a gyerek születése óta soha nem voltunk kettesben, ő sokat dolgozik és hónapokra is távol tőlünk. Így jól jönne egy kis regenerálódás, összebújás ennyi idő után. Ti mit tennétek a helyünkben?
2009. júl. 15. 06:19
1 2 3
 11/23 A kérdező kommentje:
Én is azért félek, mert nem úgy van, hogy bármikor hazajöhet, ha akar a nagy távolság miatt, de kérték, hogy adjunk választ amint lehet, mert szólniuk kell a munkahelyen, ha szabit vesznek ki a gyerek miatt...tanácstalanok vagyunk.
2009. júl. 15. 08:20
 12/23 anonim ***** válasza:
70%
Hát abban igazuk van, hogy sok embernél jóval többet ér egy állat :-)
2009. júl. 15. 08:45
 13/23 A kérdező kommentje:
Amikor egy macska fontosabb az édesanyádnál, az szerintem nem normális dolog. De most tényleg nem ez a lényeg...
2009. júl. 15. 08:47
 14/23 anonim ***** válasza:
59%

Nagyon meggondolnám,hogy egy 5 éves gyermeket ott hagynék-e a gyermek számára csaknem idegen emberek kozott.Mert az,hogy néhány napot egyutt toltottek a szulok is ott voltak az nem ugyan az mitha a gyermek egyedul marad a számára csaknem ismeretlen emberekkel.

A barátnomnek az unokája már iskolás volt,( nagyon anyás gyermek,) o akart ott maradni a nagyinál éjszakára. Eroskodott,hogy a nagyival fog aludni. Ejjel folébredt és elkezdte keresni a mamáját, olyan sírást csapott, hogy nem volt ott a mamája, hogy a barátnom feloltozott, autoba ult és hazavitte a gyermeket, szerencsére nem kellett messze mennie, csak egy másik városrészbe. Ez az esetek kb. 90% így volt amikor a nagyinál aludt, és már nem is volt olyan nagyon kicsi,met már iskolába járt.

Amennyiben a nagyszulok messze laknak és ez nem valosíthato meg (hogy éjjel amikor keresi a mamát hazavigyék, én nem engedném el). Nem akarom befolyásolni az elhatározásodat, de inkább azzal probálkoznék, amit már itt javasoltak, hogy a gyermekkel egyutt elmenni, és ha ott akar maradni talán akkor ott hagynám.

2009. júl. 15. 08:58
 15/23 anonim ***** válasza:
67%

Egy 5 éves gyereknek az anyja mellett a helye!

Ha olyan messze laktok egymástól valószínű, hogy a gyerek sem kötődik annyira.

Őt is meg kellene erről kérdezni!

És még valami: "aki szülte kottyogjon neki"!

2009. júl. 15. 09:05
 16/23 anonim ***** válasza:
87%

szia

én is csak 1 vagy 2 hétre engedném el. nem 1,5 hónapra. lehet nem is akar olyan sokáig ott lenni. 5 évesen másfél hónapot a szülei nélkül.szerintem nem lenne jó

2009. júl. 15. 09:12
 17/23 anonim ***** válasza:
76%
07.52 vagyok. (A 9.05-ös népi mondást nem értem.) Ez esetben meg pláne nagyon rizikós a dolog. Nem azt mondom, jól is elsülhet, de sokkal több a kockázata. Egy ötévest még nem szoktak egyedül elküldeni nyaralni, legfeljebb az óvodával, ismerősök között. Ha bármi probléma van, nem tudtok értemenni, sőt igazándiból még arról se biztos, hogy értesültök, hogy mi a helyzet, mert a nagyszülők nem fogák nektek telefonon elárulni, ha baj van. Ha bármiért a kisfiú rosszul fogja magát érezni, nektek nem fog megbocsátani azért, mert cserben hagytátok. Az elhízás veszélye, bár ez nem annyira fontos, ilyen körülmények közt, ennyi idő alatt valóban fennáll, és ha a gyerek rákap a gyorskajákra meg egyéb rossz, akár beszédstílusbeli szokásokra, közelharc lesz, mire leszoktatjátok róla. Az apósék elég erőszakosak lehetnek, ha szinte nélkületek eldöntik a kérdést. Ha kettesben akartok pihenni, akkor már inkább ők jöjjenek a ti lakásotokba és csak max. egy hétre. Egy egész nyári kikapcsolódásra nektek sincs igényetek. Mondom: akár jól is elsülhet, de senki nem lát a jövőbe. A döntési szempont pedig nem az após, nem ti, hanem a gyerek.
2009. júl. 15. 09:27
 18/23 A kérdező kommentje:
Bár senki sem lát a jövőbe, fenn áll a lehetőség, hogy nem jól sül el. Csak félek nemet mondani. Kész tényként kezelik, hogy megy mióta felvetették ezt a lehetőséget. Túl lelkesek, mert ő az egyetlen unokájuk. Nem tudom, hogy mit mondjak. A mondást én sem értettem. Talán arra utal, hogy a gyereknek az anyja mellett a helye ilyen korban.
2009. júl. 15. 09:45
 19/23 anonim ***** válasza:
66%

Én a helyedben elvinném és ameddig marad, addig marad. Lehet, hogy nem is akar majd maradni, az pedig nem a Te hibád lesz, így megérthetik a nagyszülők.

Tudom a repülőjegy meg minden, de szerintem a gyerek is szívesebben menne, ha nem azt tudná, hogy most elmegy a nagyiékhoz és, ha törik ha szakad 6 hetet ott lesz.

2009. júl. 15. 14:36
 20/23 anonim ***** válasza:
100%

Kedves Kérdező!

6 hét rengeteg idő egy 5 éves gyereknek, teljesen átformálódik annyi idő alatt, sőt felétek szülei felé is sokkal zárkózottabb lesz! Tapasztalatból mondom. " példát is tudok mondani neked a családomból. Az egyik a nagymamám volt, aki 5 éves korától fogva a nyarai felét a nagyszüleinél töltötte a szomszéd faluban, mert a szülei rosszabb anyagi körülmények között éltek és sok gyerek volt otthon. A nagymamám a nagyszüleit szerette úgy mint a szüleit, főleg a nagymamáját és az anyukáját utálta. Egyetlen kedves történetet nem hallottam róla, olyan mély sértődöttség volt benne, hogy őt otthonról "kicsapták" ilyen hosszú időre a nagyszülőkhöz. A másik eset, amit a saját szememmel láttam, a nővérem kisfia. Csak 1 hetet töltött nálunk nyáron, de amikor érte jöttek a szülei észre sem akarta venni őket, levegőnek nézte az anyját és hozzánk jobban ragaszkodott. Amikor meg el akarták vinni haza odament és elköszönt a szüleitől, mert automatikusnak vette, hogy ő marad nálunk. Hidd el nekem, hatalmas lelki károkat okozhat egy gyerekben az ilyen távollét. Persze 1-2 hétre elengedheted, az apósodéknak pedig elmagyarázhatod, hogy nagyon hálás vagy nekik, hogy ilyen áldozatra is készek lennének értetek, de a kicsi érdekében egyenlőre csak rövidebb időre hagynátok ott és évről évre, ahogy idősebb lesz, maradhat majd többet is. Szerintem meg kéne érteniük, ha tényleg kedvesen és hálálkodva elmondod ezt nekik. Aztán persze nekik se lenne, jó, ha nem bírná a kicsi a távollétet és egyfolytában a bánatos kis arcát kéne nézniük. Próbáld meg megbeszélni velük, hogy nektek is jó legyen, a nagyszülők is kiunokázhassák magukat és a kisfiadnak is legyen egy jó kis nyaralása a nagyszüleinél. Szerintem tényleg megoldható úgy, hogy mindenkinek jó legyen! Sok sikert hozzá, remélem sikerül megoldanotok!

2009. júl. 15. 16:47
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!