Ti kit kérnétek fel keresztanyának?
Három nőnemű induló van. Kettő az én unokatestvérem, egy férjnél is van, lehetne a férje a keresztapa is. Másik induló a sógornőm.
Na most a férjemék egész családjában férjemen kívül meg sincs keresztelve senki, ő is felnőttként keresztelkedett csak meg, nem foglalkoznak a családjukban ilyesmivel. A mi családunkban igen.
Mivel náluk abszolút nincs keresztelkedés, nem is forszíroztam a dolgot, úgy voltam vele, hogy akkor nyilván az én két unokatesóm közül választjuk ki, hogy ki legyen az elsőé és a másodiké majd a másik lesz. Erre a férjem, hogy nemár, hát az ő húga. De mondom meg sincs keresztelve, nálatok nincs is ilyen. De hogy neki is voltak keresztszülei, csak már meghaltak. De mondom meg se voltál keresztelve, akkor honnan voltak olyanjaid?
Kiderült, hogy náluk úgy szokták, hogy csak simán rámondják valakire, hogy akkor ő a keresztszülő. Nem is névadó vagy valami az sincs. Csak úgy megszületik a gyerek és akkor kijelentik, hogy xy a keresztanyja, keresztapja.
Hát nekem ez egyáltalán nem tetszik. Magyarul mondjuk rá a húgára, hogy ő "A keresztanyja" a gyereknek, ahelyett, hogy rendesen megkereszteltetnénk és lenne neki igazi keresztanyja? Én még ilyet nem is hallottam.
Na meg, az én jelöltjeimmel tartjuk a kapcsolatot is rendesen, pl. éltünk egy évet külföldön, volt látogatás, kapcsolattartás, a húga meg összesen három emailt írt a férjemnek egy év alatt, a kötelező ünnepekre.
Vajon melyik az "igazibb" keresztanya, aki kb. 2 percig a kezében fogja a babát, amíg a pap lefröcsköli, vagy akire csak úgy rámondják, - mert a szülők kedvelik, esetleg a család tagja is, és sokat foglalkozik a gyerekkel később is?
Egyébként: a szűk családotok csak belőled áll? Ha a férjed szeretne valamit, az miért hülyeség alapból?
Ha csak az a probléma, hogy a sógornőd nem lenne igazi keresztszülő akkor legyen. Kérjétek fel őt, és tartsatok rendes keresztelőt.
Egyébként pedig legyen az a keresztszülő,akiről el tudod képzelni, hogy ha bármi történik veletek, akkor tisztességesen fel fogaj neveleni a gyerkőcöd,hogy a keresztény hitben vagy nélküle az már szerintem részletkérdés. Hisz ez a keresztszülőség fő szempontja,én úgy tudom.
De ha találkozot már e gyerek minden indulóval -ez így elég viccesen hangzik,bocsi-akkor az alapján is választhattok, hogy ki hogy állt a kicsihez és a kicsi hogy állt hozzájuk.
Nem tgudom,milyen vallásúak vagytok,de sok helyen csak az lehet keresztszülő,aki meg is van keresztelve. Ergo sógornőd nem lehet.Mondd azt,hogy a pap kéri a keresztlevelet (ami lehet hogy így is lesz),de neki nincs,szóval sajna.Egyébként nálunk pl nincs keresztapa a gyerekimnek,egyszerűen azért,mert nem volt alkalmas férfi rá. Két keresztanyjuk van. Ők a barátnőim és azért esett rájuk a választásom,mert a.: így is bővül a család, b.:ők azok,akikre rá merném bízni a gyerekeimet,nem az alapján választok,hogy ki rokon meg ki nem,hanem ki az,aki tényleg az életük része lesz.
És keresztapát sem fogok csak azért felkérni,hogy legyen.Nekem az a fontos,hogy a gyerekeim számíthassanak majd rájuk és nem az,hogy te rokon vagy,ő meg a férjed,legyetek keresztszülők.
Hát igen, ez az, hogy nem is szeretne templomozni, de mivel nincs megkeresztelve, ha hajlandó lenne sem lehetne a keresztanyja.
De akárhogy is nézem, a kapcsolatot is vele tartjuk kevésbé, úgy tűnik nem nagyon érdekeljük, csak a muszáj alkalmakon.
Csak mivel úgy szokták, hogy a tesót nevezik keresztszülőnek, akkor nehogy már kimaradjon és besértődik.
De hát akárhogy nézem, vallási oldalról se, meg a csak szokás miatti "ki áll közelebb a családhoz, kivel tartjuk a kapcsolatot jobban" kérdésben sem ő a megfelelő.
Most engem nem feltétlen az érdekel, hogy akkor is az én családom legyen, keresztapának, ha nem a házaspárt választjuk, akkor a férjem a legjobb barátját választaná, amivel semmi bajom nincs is, mert ő hajlandó a rendes keresztelésre is és a kapcsolatot is tartjuk vele, nem csak szokásból lenne ő, meg hogy ne legyen sértődés.
Ha a sógornőd nem veszi komolyan ezt a dolgot, ne ő legyen. Pláne, hogy nincs is igazi kapcsolat.
A férjed csak presztízskérdést csinál ebből, hogy az ő családja is szerepeljen. De a külsőség nem elég egy keresztszülőséghez.
Ami eredetileg arról szól, hogy ha baj van, a gyereknek legyen plusz támasza. Az apja testvére mindig vérrokona marad, ebből a szempontból is ésszerűbb egy távolabbi rokont felkérni.
Én barátnőt kérnék fel, hogy őt is kösse valami a gyerekhez.
A tesóm pl. így is a rokona lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!