Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Kit kérnétek meg a családba ha?

Kit kérnétek meg a családba ha?

Figyelt kérdés

Külföldön élek és kaptam egy lakás felújításra lehetöséget. (csak padló valamilyen féle lerakása). Amiért fizet a tulaj x összeget négyzetmétréért. Mi nem értünk hozzá, és ez az összeg tényleg arra lenne elég hogy megvegyünk az anygot(alacsony vagy közepes minöség, a tulajt nem érdekli) és szakembert kifizessük.

Aztán eszembe jutottak az otthoniak. Apukám, nagybátyám (ök testvérek) és tesóm.

Az összeg ami a munkára maradna 250-300 ezer forint. Ebböl ide kellene utaztatnom öt vagy öket(ha kocsival jönnek kb 50E Ft) és a mardék pénz az övéké lehetne.

Nagybátyám szakember de nyugdíjas ö szerintem mindenképpen kellene. Apukám meg tesóm már sokszor csináltak ilyet, de nem szakemberek. De ugye ha két embert hívok akkor valamelyik apukám vagy tesóm lenne. Mindegyiknél elkellene ez a plussz pénz mert kb 7 nap böven elég lenne 2 embernek mindent megcsinálni és kb 100000Ft-t vihetnének.

Mindegyik képes lenne 1-2 hét szabit ezért kivenni. De nem tudom melyiket kérném meg. Mert ha apukámat (nagybátyámmal biztosan jobban össze tudnának dolgozni) akkor lehet tesóm megsértödik hogy neki is szüksége lenne a pénzre, ha meg a tesómat lehet apunka rosszul esne hogy hát ö is kijött volna hozzánk kicsit. (habár nyáron szüleim jönnek, de akkor apu nem pénzt kap hanem költ :D)

Szóval hogyan lehet így jól dönteni?

Magyrprszágon most mindenki nagyon boldog egy plussz munka miatt.

2012. febr. 6. 07:54
 1/10 anonim ***** válasza:
4%
Először is, én azért letisztáznám a tulajjal hogy családom fogja megoldani, és hogy nincs -e ezzel problémája, főleg ha angliában vagy, ők nem igazán szeretik az ilyet. Ettől függetlenül szép dolog hogy a családodra gondoltál, de szerintem felesleges kiutaztatni őket, mármint ez az én véleményem, és én rábíznám egy rendes szakemberre kint. Így elkerülnéd a problémát a családi sértődéssel.
2012. febr. 6. 08:14
 2/10 A kérdező kommentje:

Nem ez volt a kérdés.

NAgybátyám rendes szakember itt nem is találnék hasonlót sem, 2 éve nyugdíjas és azért ha valaki megkéri csinálgat otthon a családnak ilyet.

A többi része laminált lenne, amit apukám és tesóm is kiv´lóan csinált meg több családtagnál is. Szóval hogy a munkájuk tökéletes az tuti.

A tulaj azzal kezdte van-e valaki aki kedvezöen megcsinálja nekünk mert.... Szóval tulajnak teljesen mindegy kicsinálja, ö nem akar foglalkozni ezzel, ö nem fog benne soha élni kb 20 bérlakása van. èn si kérdeztem a kapcsolattartót, hogy mi van ha mi valami olcsó rosszminöségü dolgot tetetünk bele, öneki az sem baj nem érdekli.

nem anglia, Németország. A másik megoldás apósom lenne, de ö még kevésbé szakember ebben. ö német amúgy, de neki is ide kellene utazni igen sokat.

2012. febr. 6. 08:42
 3/10 anonim ***** válasza:

Azért arra gondolj, hogy ha pár embert néhány hétre odahozol, akkor azokat etetni is kell, ami nem két fillér - és kérdés, hogy nem kerülne-e igy sokkal többe, mint ott keresni egy szakembert. Másrészt ott más anyagok vannak forgalomban, mint MO-on, és az ottani ismeretekkel elég valószinütlen, hogy rendesen meg tudják csinálni. (pl. mivel másfajta ragasztók, alapozók vannak, és nem lehet öket összevissza használni, mert meg szabályosan kombinálva rövid idö alatt tönkremegy a lerakott padló.

Nem irtad, hogy miröl van szó, csempe parkett, müanyag padló, vagy laminát, de szerintem egyáltalán nem éri meg MO-ról hozatni valakit megcsináltatni.

Irod, hogy az utiköltség 50 ezer Ft (mivel autó nélkül semmi értelme, szerszámokat meg egyebeket kell hozniuk magukkkal) - ezt kétszer kell számolni, mert vissza is kell menniük, akkor marad max. 200 ezer Ft, ami kb 600 Euro. Egy ember heti kajája minimum 50 Euró (Németosztágban vagy Ausztriában), de akkor azért nem magyar stilusban kajálnak, hanem jóval takarékosabban. Ez annyit jelent, hogy három ember hetente kb. 80-100 Euróba kerül, csak az étel, ha italt is számolsz (föként sört, üditöt) akkor jóval több. Egy hét elég szüken van mérve idöben, ennyi minimum kell egy lakás lepadlózására, de inkább több.

Igy már alig marad valami pénz és azért különféle ragasztókat meg egyebeket is kell venni, szóval azért nem igazán maradna 100000 Ft, valószinüleg nekik sem érné meg, vagy ha garantálod nekik a 100000 Ft-ot, akkor ti fizettek rá majdnem ugyannyit a saját zsebetekböl.

2012. febr. 6. 08:47
 4/10 anonim ***** válasza:
8%

A második vagyok: Németországban elég komolyan veszik azt, hogy esetleg valaki feketén dolgoztat, és igen komo

lyan büntetik a munkavállalót meg a munkavégeztetöt is. Mivel a rokonaidnak garantáltan nincs munkavégzési engedélye ott, ezért az fekete munkának számit.

Éppen ezért a tulajdonost meg kell kérdezni, hogy az ellen nincs-e kifogása, hogy a mo-i rokonok dolgoznak nálatok feketén, mert ez egész más, mintha ott van ismerös valaki, aki megcsinálja.

Másrészt egy mo-i szakember, föként ha már idösebb, nem ismeri a korszerü németországi alapanyagokat, ragasztókat, egyéb szükséges szereket, és ezért rendesen nem fogja tudni megcsinálni, akármilyen jó is MO-on.

(Akik odamennek hivatalosan dolgozni, azok elöször csak akpkodják a fejüket, hogy gyakorlatilag minden más, mint otthon, elöször egy csomó dolgot újra kell tanulniuk.)

2012. febr. 6. 08:52
 5/10 A kérdező kommentje:

Hú nem is értem miért ír ide olyan aki csak akadékoskodik. De komolyan. Ez féltékenységböl van hogy bezzeg neki miért jön ez a lehetöség hogy 1 hét alatt 100ezret kereshet és még a családjával is van? vagy nem értem, nem ez volt a kérdés, és csak a rossz májuságot érzem a válaszok mögött.

Az anygaok ugyan azok, mivel magyarországon ha befáradsz egy bau üzletbe látod hogy a legjobb minöségü anyagok mind németek, ezért ez egy kicsit sem külömbözne. de szerintem egy szakmebernek csak el kell olvasnia mi van a zacsira írva össze keveri és késsz. egy laminált padló vagy egy csempe lerakása nem az anyagnál kezdödik hanem a szaktudásnál. laminálthoz meg még az sem kell nagy.

Az étkezést, még soha nem néztem mennit fizetek a boltban. még egyszer sem vettem észre hogy ha itt volt 4 vendég nálunk akkor az mennyivel evett többet vagy mennyivel több kiadás . pedig 1-2 havonta jönnek vendégek, de az sem tünt fel hogy többe kerülne amikor 4 felnött volt nálunk 1 hetet.

Szóval a kérdés nem az hogy kinek mire éri meg hanem hogy kit is hívnál te a munkára.

2012. febr. 6. 09:02
 6/10 A kérdező kommentje:

Még mindig nem ez volt második a kérdés.

De tényleg nem játál még magyarországon bau üzletben? Nem láttad mit árulnak otthon? Made in Germany habár csak a drágább dolgok.

Te soha semmit még egy égöt sem cseréltél ki családtagnak? Nem volt olyan hogy segítettél valakinek valamiben? Fekete munkát bizony csúnyán nézik, de ez családi segítség. Képzeld nekem apósom festette ki annak idején a lakásunkat itt volt 2 hetet és senki nem akarta megbüntetni. Ez a lakás is a milyenk lenne és hogy ott segít egy ugyan olyan családnevü ember 1 hetet senkit nem fog érdekelni.nem egy brigádot hozok hanem 1-2 embert, akiket még úgy is hívnak mint engem.

2012. febr. 6. 09:09
 7/10 anonim ***** válasza:
8%

A másidok/harmadik vagyok még egyszer.

1. Ha neked minde válasz rossz, ami nem egyetértö, akkor nincs értelme kérdest feltenned.

2. Ha nem veszed észre a konyhapénzen, hogy 4-5 emberrel többre kell föznöd, akkor ott eleve igen nagy pazarlást csinálsz.

3. NEKEM nincs okom irigykedni, mert már 25 éve élek Németországban, és éppen azért akartalak figyelmeztetni is.

4. Az lehet, hogy MO-on is kaphatók ugyanazok az alapanyagok, vagy ott veszik meg, vagy itt, de ettöl függetlenül nem ingyen van, a hasznon jórésze rámegy.

5. Föként NEM az alapanyagok beszerzése problémás, hanem a megfelelö kiválasztása és a szabályos felhasználása.

Ami fontos, hogy MINDENKÉPPEN beszélj a tulajdonossal arról, hogy Mo-ról hozozz valakikkel megcsináltathatod-e, MIELÖTT nagyon ráfizetsz.

A többi a te dolgod, de ha sokkal többe kerül majd, mint egy németországi szakember, akkor utána ne legyél nagyon meglepödve.

2012. febr. 6. 09:17
 8/10 anonim ***** válasza:
8%

Még egyszer: én mindenképpen német szakembert hivnék, mert egyrészt nem kerül többe, másrészt ha valamivel probléma van, akkor van rá garancia, harmadszor nincs utána családi viszály, metr a rokonok utána azt melegetik, hogy túl KEVESET kaptak, neked meg az lesz a gond, hogy túl SOKBA került neked.

Ha a rokonokat vendégül akarod látni, akkor inkább hivd meg öket magatokhoz, de ne kösd össze ilyen alkalmi munkákkal, mert abból soha nem sül ki értelmes dolog.

Mellékesen elolvasni azt, ami a zacskón van - gondolom, minden rokonotok ért annyira németül, hogy a szakkifejezéseket is egész pontosan megértik németül is.

2012. febr. 6. 09:21
 9/10 A kérdező kommentje:

nekem a válasz azért nem tetszik mert nem ez volt a kérdés.

az alapanyagot már rég leszámoltam ami maradna 1000€ a szakemberre. Ezzel itt pont kijönnénk talán, habár ugye 1 szakember itt 35-40€ órabérben dolgozik. De ha már lehetne akkor apukám vagy tesóm is itt lehetne velünk 1 hetet. (amúgy rendszeresen jönnek), nagybátyámnak sem tenne rosszat ha eljönne 1 hétre meglátogatni.

A tulaj kakil rá hogy kivel csináltatom, ha nem kakilna rá akkor ö csináltattná. Nem értem miért de ez van, és hiába kértük, hogy csináltassa meg ö, mire mi beköltözünk legyen késsz, nem akarja, nem akar vele foglalkozni.

Ezért is kérdezte úgy hogy vagyunk-e mi ügyesek, vagy van- e aki olcson megcsinálja nekünk....

Tényleg ha titeket valaki otthonról megla´togat akkor semmit nem visz? Ha az utolsó barátnöm is jön hozánk, legalább 3 csomag kekszet, 10 csomag téliszalámit meg egyéb tartós dolgokat hoznak amit szeretünk. csokit, túrórudit. annyi kajánk lesz mint égen a csillag.

én ha elmegyek vásárolni leveszema polcról amit szeretnék enni és ennyi megveszem. max megnézem hogy 2 vaj közül amit szeretünk melyik olcsobb éppen akkor de nem csinálok nagy ügyet belöle. tényleg nem tünik fel a kiadásainkon, hogy 20-40 €val többet kellett kiadni. nem tudom mennyit keresel de ha 1 heti 2 ember étkezése feltünik a családi kasszán az azért elég kevés lehet.

Szóval ha arra lettem volna kiváncsi hogy megérie stb... akkor nem ebbe a rovatba tesze fel a kérdést.

2012. febr. 6. 09:30
 10/10 anonim válasza:

Anyukáddal nem tudnád megbeszélni,hogy ő, hogy látja a helyzetet? Ezt csak te látod,hogy kinek esne rosszul.Én pl.nem sértődnék meg ha apukámat hívnák,mert tudom,hogy nálunk ha baj van úgyis segít( szóval ha apu kapná a pénzt és szükségem van pénzre adna belőle.)és ha ő jobban tudna a tesómnak segíteni akkor miért ne menjen.

Remélem érted mire akartam kilyukadni.

2012. febr. 7. 08:55

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!