Akik 18 éves koruk után is a szülők nyakán élnek nem érzik kellemetlennek a helyzetet?
19 éves lány vagyok, idén májusban érettségiztem. 16 éves koromtól dolgozok minden nyáron, 19 évesen pedig már suli mellett is dolgoztam. Nyári munka, ilyen mezőgazdasági munka volt egy üvegházban, eléggé kemény fizikai munka, egyáltalán nem leányálom. De itt nem erről van szó. Soha nem kértem pénzt a szüleimtől semmire, karácsonyra/szülinapra szoktam pénzt kapni, 16 éves koromtól saját pénzem költöm ruhákra, bulizásra és amire szükségem van.
Itt gyik-en is és a baráti/ismerős köreimből azt hallom, hogy ide megyek fesztiválozni/több napos kirándulások/féktelen bulizás, kérdtem, hogy honnan van rá pénze, az a válasz, hogy hát a szülei fizetik és elmúltak 18, sőt van aki 20 éves is. Iskolába nem jár, dolgozni nem dolgozik.
Jó, nincs munkalehetőseg, de pl. egyik barátnőmnek ajánlottak fel munkát ahol iskolai gyakorlaton volt, mint szakács és nem fogadta el, mert ő nem szeret főzni. ha pedig mondom neki, hogy az élet nem kívánságműsor, senki sem azt csinálja amit szeret akkor meg én vagyok a rossz.
Másik, nem megy el dolgozni, mert nincs kedve, neki is lenne lehetősége, mert a nevelőapukája be tudná szerezni dolgozni, de ő otthon gépezik, alszik egész nap.
Itt is olvastam, volt egy kérdés hogy kinek mi a terve nyárra, és a válaszok többsége a fiatalok köréből, hogy ide megyek koncertre, Bécsbe megyek fesztiválozni, nyaralni X helyre.
Nem érzitek kellemetlennek, a szülőktől kérni pénzt a szórakozásotokra míg ők napi 8-12 órát gürcölnek??
Bocs az általánosításért, akinek nem inge....
A szüleimmel elek, nem erzem kellemetlennek. Egyetem mellett szinte mindig dolgoztam, es tök jonak tartottam (es tartom), hogy amig mas dakhitelt vesz fel, en minden honapban tudok felretenni, es még be is szalltam az otthoni kiadasokba.
Azt viszont en sem ertem, mikor valakinek 20on tul a szülei fizetik a nyaralasat vagy veszik meg az uj iphonejat. Vagy pl egy baratnömnek adott az anyja nemreg tizezret, mikor buliba indult. En el se fogadnam, ezt ereznem kellemetlennek, nem azt, hogy velük lakok.
"Azt viszont en sem ertem, mikor valakinek 20on tul a szülei fizetik a nyaralasat vagy veszik meg az uj iphonejat. Vagy pl egy baratnömnek adott az anyja nemreg tizezret, mikor buliba indult."
Mit nem értesz rajta?
Nehogy már baj legyen,ha valakinek még adnak a szülei valamit basszus.Kicsit szálljatok már magatokba.Azért mert nektek valami nem adatik meg még másoknak nehogy már szégyellni kelljen,hogy esetleg a szülei adnak neki pénz vagy valamit.
én 21 éves vagyok, csak egy érettségim van. elmentem egyetemre, az a szak ahova jártam kb. arról szólt hogy a 40 emberből 2-en végezzenek. 4 órákat aludtam, minden napra eszméletlen sokat tanultam de így sem sikerült sok tárgy, ahogy a csoport négyötödének sem.
egy évvel többet kellett volna járnom de diákhitel nélkül a szüleim nem tudnák állni a kollégiumot, kaját, könyveket etc. még az ösztöndíjam mellett sem, így otthagytam.
szakmát keresek de olyanokat indítanak amikből vagy túlképzés van (fogtechnikus) vagy nem tudnám végezni törkény lány létemre (esztergályos).
nővérképzés van ingyen de irtózok a vértől szóval az is felejtős.
itt ülök anyám nyakán. a megyében rendes munka nincs nemhogy diákoknak, apám 3 éve munkanélküli pedig minden hétfő reggelt a munkaügyi hivatalban kezd.
nem tudok mit csinálni. ha ki akarok menni külföldre még az utat is gyalog kell megtegyem és elképzelésem sincs hogy szállást hogy találnék, mindenhova kérik szinte az előleget amivel nem tudok szolgálni.
anyámtól sosem kérek pénzt, ruházkodási, szórakozási igényeim nincsenek. azt is élvezem ha kifekszem a napra, sétálok a közeli erdőben. havi 2000 ft-om van.
Sok szülő úgy van ám vele, hogy amig tanul a "gyerek" addig ad neki pénzt és támogatja mindenben. Pont azért mert úgy gondolja az adott család,hogy a tanulás a legfontosabb, és akkor nem akarják, hogy a fiatal éjjel meg hétvégente gürizzen, hanem igenis legyen ideje tanulni, és akkor van ösztöndíja, plusz akkor még a szüleitől kap az illető havi X ezer forintot..
Szerintem ha valakinél ez így van akkor nem gáz egyáltalán. Vannak akiknél ez teljesen általános, nem kell ezért irigykedni, attól, hogy a te családod nem tudja magának megengedni. A tanulás is ugyanúgy munka, csak nem fizetnek érte úgy mintha egy gyárban pakolgatnád a dobozokat. Egyébként az én szüleim pl.: mindig azt mondják, hogy mivel megtehetjük, hogy ne dolgozzak suli mellett, igy ha vállalok is munkát az olyan legyen, ami a szakomhoz kötődik, és tapasztalatot szerzek általa, mert az később igenis jól jöhet. Ellenben ha az isten háta mögött meggyet szedek valahol, és keresek valami siralmasan kevés összeget, akkor azzal bizony nem jutok előre. Inkább maradok itthon nyugiban szakdolgozatot irni, nyelvet tanulni...
Egyébként ezt a tanévet, suli mellett dolgoztam végig, és olyan helyen voltam gyakornokként ami abszolút a szakomhoz kötődött, igy volt értelme gürizni. Utána júniusban egy hónap egy másik munkahelyen szintén a szakomhoz kötődően. Megint volt értelme, úgy érzem. Júliusra nincsen semmi, talán agusztusra megint találok valami munkát, ami kötődik a leendő végzettségemhez, és számomra meg a családom számára is megéri elvállalni. Tehát most itthon vagyok és szakdogát írok, meg nyelvet tanulok. És igen elmentem, nyaralni a barátommal, hétvégente meg eljárok szórakozni a barátaimmal. Igaz nem élünk nagy lábon, mert pl: belföldön nyaraltunk és csak olcsóbb helyre megyünk szórakozni. Félretett pénzem is van, abból szoktam magamnak finanszírozni, hogy szórakozzak. De adnak hozzá a szüleim is, nem kell kérnem, adják maguktól (igaz nem sokat de tisztában vagyok vele, hogy másutt ennyit se tudnának adni). Ők egyértelműen megmondják, hogy azért adnak pénzt mert tanulok és amig tanulok anyagilag támogatni akarnak.
Szóval szerintem nagyon szélsőségesen látod ezt. Sokaknak gondolom bele se látsz az anyagi helyzetébe, vagy abba, hogy hogyan gondolkodik erről család. Csak azt látod, hogy nekik telik rá, neked meg nem, talán irigykedsz is...
Egyébként ellenpéldaként ott a hugom, neki nem sikerült jól az érettségije, nem tanul, de nem is dolgozik, nem is nagyon keres munkát, csak mindenféle álommunkákról álmodozik...de igy ő nem is kap pénzt. Annyiban segitik, hogy otthon lakhat, ergó eltartják...
21N
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!