Ha hét éven át nevelte a fiam a párja kislányát aki most 8 éves emellett a közös gyermeküket is, a menyem közben leszbikus lett és kidobta a fiamat, milyen jogai vannak a fiamnak a lányokkal kapcsolatban?
Emberek, apasági pert a férfi is indíthat természetesen... úgyhogy a közös gyereknél nem igen látok problémát, azon túl, hogy lehet, hogy kicsúszott a törvényes határidőből... de ezt itt nem kell komolyan venni, hisz senki nem tudja bizonyítani, hogy neki mikor jutott tudomására, hogy a gyerek esetleg tőle származik. Ha jól rémlik az új tény felmerülésétől számított év a határidő, azt kell mondani, hogy a párja fél éve vágta a fejéhez egy veszekedés kapcsán, addig nem is gondolta... oszt jóvan...
(de el kell menni ügyvédhez, vagy megnézni a törvényt)
9-es!
Onnan vesszük, hogy írja, hogy még nem vált el az előző pátjától, ilyenkor pedig törvényi vélelem, hogy a férj az apa.
De, ahogy az előttem szóló is jól írja, ez nem megmásíthatatlan.
Csak hangsúlyozni tudom: ügyvéd!!
Nem értem, miért lettem lepontozva csak azért, mert leírtam a tényeket. A jelenlegi jogszabályok szerint a vérszerinti apa nem jogosult az apaság vélelmének megtámadására, mert megtámadásra jogosult: a) gyermek; b) az, akit a vélelem alapján a gyermek apjának kell tekinteni; c) a gyermek halála után leszármazója, ilyennek hiányában az ügyész. A jelenleg hatályos jogszabályok szerint a vérszerinti apa nem jogosult az teljes hatályú apai elismerő nyilatkozaton alapuló vélelem megdöntésére, vagy ha a gyerek apjának a házastárs tekintendő. A gyermek majd a nagykorúvá válását követően döntheti el, hogy kíván-e pert indítani, s így érvényesíteni a vér szerinti származása kiderítéséhez való jogát.
Abban az esetben, amikor az anya, a vérszerinti apa és a vélelmezett apa egyaránt megjelenik a hatóság előtt és egyezően kérik a családi jogállás rendezése iránti per megindítását egyezően megjelölve a vérszerinti apa személyét, akkor a gyámhatóság a kiskorú gyermek érdekében hozzájárul a per megindításához. Ellenben, ha az apa, a vélelmezett apa és az anya ilyen egyező nyilatkozatot nem tesz, a gyámhatóság mérlegel. Ha a gyermek családi jogállása rendezett oly módon, hogy a gyermek megfelelő családi környezetben él, döntő többségben nem adja meg a hozzájárulást a perindításhoz. Amennyiben a gyámhatóság ilyen rendezett családi körülmények között mégis hozzájárul, az inkább azért fordulhat elő, mert a gyermek erős kötődést mutat vérszerinti apjához és a vérszerinti apa is kötődik a gyermekhez. A gyermeknek pedig érdekében áll a származás kiderítése és a családi jogállás rendezése. Ehhez azonban a gyámhatóságnak az összes személyi és családi körülményt gondosan meg kell vizsgálnia, akár igazságügyi pszichológus szakértő véleményét is be kell szereznie. Ezek alapján lehet esetleg esélye a fiadnak pert indítani, de általánosságban elmondható, hogy ha a perindításhoz előírt határidő már eltelt, akkor a gyámhatóság nem adja meg a hozzájárulását, mert a perindítás már nem áll a kiskorú gyermek érdekében. A vérszerinti apa, mivel az apaság vélelmének megdöntése iránt per megindítására nem jogosult, a gyámhatóság számára csak jelzést adhat, illetve vizsgálatot kérhet, a hatóság pedig mérlegelhet, hogy a pert megindítja-e.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!