Tényleg olyan nagy kérdés leendő férjemtől, hogy a gyerekeink is kötőjelesen viseljék majd a vezetékneveinket?
neki nem tetszik a nevem, és nem akarja, hogy a gyerekeinket így hívják.
Nekem sem tetszik kifejezetten az ő neve, de én kötőjelesen felveszem az övét, tisztelem annyira, meg egyébként is, ha ezt szeretné, miért ne? Nem kerül nekem semmibe.
Viszont én nagyon szeretem a nevemet, és nagyon szeretném, ha a gyerekeim is továbbvinnék valamilyen formában.
(nekem ritka nevem van, páromé gyakori, ha ez számít...)
"van kb. 12 ember ezzel a vezetéknévvel az országban...meg a világon is kb. nincsenek többen 20-25nél..."
Csak ámulok és bámulok. És ilyen gyönyörűséggel hajlandó vagy férjhez menni egy olyan emberhez, akinek a neve százszámra előfordul minden faluban? Legalább lenne doktor, mint a Schmidt Pál, vagy a Gyurcsányi. Az igen. Arra emlékeznek az emberek. De így?
aki a törvényt írta.
nem leszólásból írtam, vagy ilyesmi, köszi a választ, csak azért, hogy a többi válaszoló ne az alapján írjon, amit kimásoltál a TV-ből, mert az nem az ide vonatkozó szakaszt volt.
Aki meg bemásolta a neves részt... nem a nevéhez megyek hozzá, hanem az emberhez. Bocsi, ha ez neked nem felfogható. Igen, ritka a nevem, és szeretném ha továbbvinnék. Ez akkora probléma????
Értem én, hogy akkor ő hogy veheti majd fel a párja nevét... nem tudom. De legyen inkább Szabó, amiből van kismillió, mint mondjuk Eszterházy? (csak példanevek)
Szerintem a férjed önző egy kicsit (nem leszólni akarom, biztos rendes ember, csak itt azért önző kicsit) mert elvégre nem csak a saját neved akarod adni, hanem mindkettőt. Én úgy szeretném majd, ha lesz gyerekem, hogy párom meg én maradunk a saját nevünkön, a gyerekeké meg kötőjeles, de ha ez nem működne, akkor inkább az enyémet kapnák (páromé 8. leggyakoribb az országban, többen viselik, mint a szülővárosa lakossága).
Én úgy tudom, ha nem tudtok megegyezni, akkor eleve a kötőjeles megoldást írja elő a törvény, abc rendben.
Ugyanúgy felvehet kötőjelesen nevet a gyerek, csak a sajátjából EGYET el kell hagyni. HA Magyarországon marad. Ha külföldre költözik, akkor már eleve országonként más a szabályozás.
Ezt meg jósolja meg bárki, hogy 20-30 év múlva éppen mit fog csinálni a jelenleg nem is létező gyerek.
Én írtam, hogy nálunk is kötőjeles neve lesz a gyereknek.
Ha a gyereknek ezzel problémája lesz, akkor 18 éves kora után arra változtatja meg, amire jól esik. Sőt, ha nagyon zavarja már korábban is, akkor mint törvényes gyámok, aláírjuk a papírokat és szintúgy kedvére változtathatja.
A név opció, nem szól egész életre, némi illetékért meg lehet változtatni.
Egyébként anyám jobban kitolt magával, mert hosszú vezetékneve volt, a keresztneve is hosszú és ő anno úgy vette fel apám nevét, hogy X-né Y.Z.
Mivel tanár volt, minden félévkor pokolba kívánta magát az akkori döntése miatt, mert 500-szor alá kellett írnia a hivatalos nevét és estére már görcsölt a keze.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!