Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Tényleg olyan nagy kérdés...

Tényleg olyan nagy kérdés leendő férjemtől, hogy a gyerekeink is kötőjelesen viseljék majd a vezetékneveinket?

Figyelt kérdés

neki nem tetszik a nevem, és nem akarja, hogy a gyerekeinket így hívják.

Nekem sem tetszik kifejezetten az ő neve, de én kötőjelesen felveszem az övét, tisztelem annyira, meg egyébként is, ha ezt szeretné, miért ne? Nem kerül nekem semmibe.

Viszont én nagyon szeretem a nevemet, és nagyon szeretném, ha a gyerekeim is továbbvinnék valamilyen formában.

(nekem ritka nevem van, páromé gyakori, ha ez számít...)

2012. jún. 9. 21:43
1 2 3 4
 21/32 anonim ***** válasza:
28%

"van kb. 12 ember ezzel a vezetéknévvel az országban...meg a világon is kb. nincsenek többen 20-25nél..."

Csak ámulok és bámulok. És ilyen gyönyörűséggel hajlandó vagy férjhez menni egy olyan emberhez, akinek a neve százszámra előfordul minden faluban? Legalább lenne doktor, mint a Schmidt Pál, vagy a Gyurcsányi. Az igen. Arra emlékeznek az emberek. De így?

2012. jún. 9. 23:14
 22/32 zokniszörny ***** válasza:
61%
A kérdés részben az is volt, hogy a gyereked hogy viheti tovább a te vezetéknevedet. Megírtam. A kötőjeles névviselésről meg megírtam, hogy én úgy tudom, ahogy. Nem értem, mi a gond. De ezen kívül már a ti megállapodásotokon múlik. (Néha amúgy komolyan nem értem, jószándékúan segítek, erre kapom a sz*rt a nyakamba, ahelyett, hogy inkább örültél volna, hogy kaptál egy korrekt, segítő választ.)
2012. jún. 9. 23:36
 23/32 anonim ***** válasza:
60%
Jaj, az hatalmas korlátozás, hogy a gyerek majd nem veheti fel kötőjelesen a nevet házasságkor. :D Hát és akkor mi van?? Majd felveszi a párja nevét, vagy marad a sajátján. Azért ez nem olyan nagy tragédia...
2012. jún. 10. 00:01
 24/32 A kérdező kommentje:

aki a törvényt írta.

nem leszólásból írtam, vagy ilyesmi, köszi a választ, csak azért, hogy a többi válaszoló ne az alapján írjon, amit kimásoltál a TV-ből, mert az nem az ide vonatkozó szakaszt volt.

Aki meg bemásolta a neves részt... nem a nevéhez megyek hozzá, hanem az emberhez. Bocsi, ha ez neked nem felfogható. Igen, ritka a nevem, és szeretném ha továbbvinnék. Ez akkora probléma????

Értem én, hogy akkor ő hogy veheti majd fel a párja nevét... nem tudom. De legyen inkább Szabó, amiből van kismillió, mint mondjuk Eszterházy? (csak példanevek)

2012. jún. 10. 00:34
 25/32 anonim ***** válasza:
79%
Ezen az oldalon azt mondják inkább legyen Szabó igen. Bármilyen neves témát elolvasol, mindig teleírják, hogy minek különcködni, miért nem jók a tök egyszerű nevek?
2012. jún. 10. 00:53
 26/32 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem a férjed önző egy kicsit (nem leszólni akarom, biztos rendes ember, csak itt azért önző kicsit) mert elvégre nem csak a saját neved akarod adni, hanem mindkettőt. Én úgy szeretném majd, ha lesz gyerekem, hogy párom meg én maradunk a saját nevünkön, a gyerekeké meg kötőjeles, de ha ez nem működne, akkor inkább az enyémet kapnák (páromé 8. leggyakoribb az országban, többen viselik, mint a szülővárosa lakossága).

Én úgy tudom, ha nem tudtok megegyezni, akkor eleve a kötőjeles megoldást írja elő a törvény, abc rendben.

2012. jún. 10. 04:06
 27/32 anonim ***** válasza:
100%
Ja, és a kötőjelezés pont nagyobb szabadságot ad a leendő gyerekeknek, mert ha Kiss-Szabó Géza összeházasodik Szalai-Esterházy Andreával, akkor már 4 névből választhatják ki, melyiket kapják a gyerekeik, és nem jönnek ide agonizálni a GYIKre, hogy "a férjemet Kuki Gézának hívják, muszáj felvennem a nevét?" és "gyerekkoromtól arról álmodom, hogy Virág lesz a lányom, de a párom vezetékneve Cserepes"...
2012. jún. 10. 04:09
 28/32 anonim ***** válasza:
Felveheti a gyerek az apja és az anyja nevét is. De a közőjeles szerintem hülyeség. Ha te akarodmagadnak a jogot (még a gyerek nevében is) hogy kötőjelezhess, hogy dupla név legyen, akkor miért veszed el ezt a jogot a gyerektől?
2012. jún. 10. 04:32
 29/32 anonim ***** válasza:
100%

Ugyanúgy felvehet kötőjelesen nevet a gyerek, csak a sajátjából EGYET el kell hagyni. HA Magyarországon marad. Ha külföldre költözik, akkor már eleve országonként más a szabályozás.

Ezt meg jósolja meg bárki, hogy 20-30 év múlva éppen mit fog csinálni a jelenleg nem is létező gyerek.

2012. jún. 10. 10:09
 30/32 anonim ***** válasza:
100%

Én írtam, hogy nálunk is kötőjeles neve lesz a gyereknek.

Ha a gyereknek ezzel problémája lesz, akkor 18 éves kora után arra változtatja meg, amire jól esik. Sőt, ha nagyon zavarja már korábban is, akkor mint törvényes gyámok, aláírjuk a papírokat és szintúgy kedvére változtathatja.

A név opció, nem szól egész életre, némi illetékért meg lehet változtatni.

Egyébként anyám jobban kitolt magával, mert hosszú vezetékneve volt, a keresztneve is hosszú és ő anno úgy vette fel apám nevét, hogy X-né Y.Z.

Mivel tanár volt, minden félévkor pokolba kívánta magát az akkori döntése miatt, mert 500-szor alá kellett írnia a hivatalos nevét és estére már görcsölt a keze.

2012. jún. 10. 10:13
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!