Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Tényleg olyan nagy kérdés...

Tényleg olyan nagy kérdés leendő férjemtől, hogy a gyerekeink is kötőjelesen viseljék majd a vezetékneveinket?

Figyelt kérdés

neki nem tetszik a nevem, és nem akarja, hogy a gyerekeinket így hívják.

Nekem sem tetszik kifejezetten az ő neve, de én kötőjelesen felveszem az övét, tisztelem annyira, meg egyébként is, ha ezt szeretné, miért ne? Nem kerül nekem semmibe.

Viszont én nagyon szeretem a nevemet, és nagyon szeretném, ha a gyerekeim is továbbvinnék valamilyen formában.

(nekem ritka nevem van, páromé gyakori, ha ez számít...)

2012. jún. 9. 21:43
1 2 3 4
 11/32 anonim ***** válasza:
37%

Szerintem a gyerekekkel kicseszés kötőjeles nevet adni nekik. Elveszed a lehetőségét hogy pl. kötőjellel felvegye a férje/felelsége nevét.

A gyerek csak kapja az apja nevét. Te pedig vedd fel az övét ha akarod. ha nem akarod, akkor ne.

2012. jún. 9. 22:45
 12/32 A kérdező kommentje:

nem kell felvennie az én nevemet a páromnak

nálunk is ez van... van kb. 12 ember ezzel a vezetéknévvel az országban...meg a világon is kb. nincsenek többen 20-25nél...

2012. jún. 9. 22:57
 13/32 anonim ***** válasza:
45%

De gondolj bele, ha dupla nevet adsz a gyereknek és ő házasodik, akkor nem veheti fel pl a férje nevét kötőjellel. Mert 3 már nem lehet a szabályozás szerint, Tehát vagy hagyja az apja nevét és a férjét de akkor először névmódosítást kell csinálnia, vagy csak a férjét (ha akarja a férj nevét)

Tehát öt korlátozod. Minek a gyereknek dupla név?

2012. jún. 9. 22:59
 14/32 anonim ***** válasza:
41%
Én is pont azt akartam írni, amit a 11. válaszoló. Kiszúrás a gyerekkel.
2012. jún. 9. 22:59
 15/32 anonim ***** válasza:
41%
ja és a gyerekének se adhatja ha ő az anyja, mert ott se lehet 3 név.
2012. jún. 9. 23:00
 16/32 A kérdező kommentje:

ja, és ez a csjt ide vonatkozó része:

25. §25 (1) A feleség a házasságkötés után

a) kizárólag a maga teljes nevét viseli, vagy

b) a férje teljes nevét viseli a házasságra utaló toldással, amelyhez a maga teljes nevét hozzákapcsolhatja, vagy

c) a férje családi nevét viseli a házasságra utaló toldással és ehhez a maga teljes nevét hozzákapcsolja, vagy

d) a férje családi nevéhez hozzákapcsolja a saját utónevét.

(2) A férj a házasságkötés után

a) kizárólag a maga teljes nevét viseli, vagy

b) a felesége családi nevéhez hozzákapcsolja a saját utónevét.

(3) A férj, illetve a feleség a házasságkötés után házassági névként családi nevüket is összekapcsolhatja, hozzáfűzve a saját utónevét.

(4) A házasulóknak az (1)-(3) bekezdés szerinti névviselésről meg kell egyezniük. Ennek során figyelemmel kell lenni arra, hogy - a (3) bekezdésben foglalt kivétellel - csak az egyik házasuló veheti fel házassági névként a másik családi nevét [(1) bekezdés b)-d) pont, (2) bekezdés b) pont], illetve a házassági név családi nevekből képzett része legfeljebb kéttagú lehet.

vagyis, csak abban az esetben LEHET mindkettőnknek felvenni a másik jelét, ha kötőjeles, de nem kötelező. Amit te másoltál be, az a jövőbeni gyerekre vonatkozik

2012. jún. 9. 23:01
 17/32 A kérdező kommentje:
akkor javaslat, hogy mit csináljak???
2012. jún. 9. 23:02
 18/32 anonim ***** válasza:
29%
éppen azt magyarázzuk, hogy a gyerekkel cseszel ki
2012. jún. 9. 23:03
 19/32 anonim ***** válasza:
47%
A gyerekek kapják az apjuk nevét. Te ha akarod felveszed a férjed nevét kötőjellel,ha akrod nem. Ezt neked kell eldönteni.
2012. jún. 9. 23:07
 20/32 anonim ***** válasza:
78%

Múltkor apámék beszélgettek erről. Anyám nem vette fel a nevét, így nem lett xy-né, stbstb

Szall:

,,Ha szeretné, a második gyerek felveheti az ő vezetéknevét..."

Nem tudom. Ebből aztán semmi sem lett, anyukám nem csinált belőle ügyet. Igaz, apukám neve ritkább.

Anyukámnak van még két lánytestvére, az egyiknek még két lánya, de ők ketten is az apja nevét viselik.

2012. jún. 9. 23:10
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!