Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » A nevére veheti a gyermeket?

A nevére veheti a gyermeket?

Figyelt kérdés
Ha van egy anya,nevezzük Kovács Editnek,neki volt egy élettársa, nevezzük Horváth Péternek. Született egy gyermekük a neve lett Horvát Péter,mint az Apjának. Közben az Apa meghalt és az anya azt akarja,hogy a fiát Kovács Péternek nevezzék vagyis szeretné a nevére venni. Ez lehetséges így,hogy a gyermeknek volt apja,aki a nevét adta neki,de már meghalt?
2009. jún. 30. 21:32
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
57%
A kérdésben azt írod, hogy az anya azt akarja, hogy Kovácsnak nevezzék, ami az anya vezetékneve, a kommentben meg azt, hogy az apa emlékére megmaradna a neve. Akkor most hogy is?
2009. jún. 30. 22:20
 12/17 anonim ***** válasza:
100%
Előző vagyok! Bocsi! Leesett! Te az elhunyt apa hozzátartozója vagy és szeretnéd, ha a fia tovább vinné a nevét! A névváltoztatás meg kell indokolni, nem? Nem lehet csak úgy!
2009. jún. 30. 22:28
 13/17 anonim ***** válasza:
100%
Az anyakonyvvezeto megmondja neked pontosan, ha felhivod telefonon keresztul is megmondja.
2009. jún. 30. 23:02
 14/17 A kérdező kommentje:
Így van,én az elhunyt testvére vagyok és a "drága" sogornőm elverte mindenét a tesvéremnek közel 3hónap alatt és most azt akarja,hogy a nevét sem viselje a Testvérem kisfia. Pedig szegénykém nagyon jó ember volt! :(
2009. júl. 1. 12:58
 15/17 anonim ***** válasza:

"Kiskorú gyermek névváltoztatásához mindkét szülő hozzájárulása szükséges, kivéve, ha az egyik szülő szülői felügyeleti jogát a bíróság megszüntette."

A holtak felügyeleti jogát külön megszünteti a bíróság? Erről most hallok először. Persze ez lehet az én tudatlanságom miatt is. nem vagyok jogász. Ha viszont nem szünteti meg, akkor ez a nevesített kivétel nem jó erre az esetre. (A jogban, úgy tudom, az ilyen és a felsorolás jellegű kivételek azt is jelentik, hogy ami nincs felsorolva, az ellenkező értelemmel beleértendő.) Vagyis itt én értelmezési problémát látok. Bár az információ lehet helyes, pontos és érvényes, az értelmezése ettől még lehet helytelen. Így az az alapján levont következtetés is lehet rossz. Én itt erre gyanakszom. Jogászt kell megkérdezni, aki kibogozza, és még úgy is bele lehet futni különböző jogértelmezésekbe. Sajnos. Ezek a szövegek már csak ilyenek. :o|

2009. júl. 1. 14:55
 16/17 anonim ***** válasza:
Az utolsó jó helyen kapisgál, mert a halál nem jelenti azonnali hatállyal a szülői felügyeleti jog megszűnését! Különben nem lehetne örökölni kiskorúként, illetve az elhunyt szülő családjának sem lenne pl. láthatási joga. Ha valakinek kiskorúként meghal egyik szülője, az nem jelenti azt, hogy utána a másik szülő megkapja az elhunyt szülő jogait, mintha soha nem is lett volna másik szülője a gyereknek. Még abban az esetben is meg van kötve az életben maradt szülő keze a gyerek ügyében, ha ő a kijelölt gyám, illetve az egyedüli gondviselő. Nem vagyok ugyan jogász, de akárhány ilyen esetet láttam a környezetemben, mind valahogy a fenti módon intéződött el.
2009. júl. 1. 23:14
 17/17 anonim ***** válasza:

Szerintem nem veheti a nevere a gyereket a feleseg.

Majd ha a gyerek 18 eves lesz, eldonti maga mit akar.

2009. júl. 1. 23:19
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!