A nevére veheti a gyermeket?
Figyelt kérdés
Ha van egy anya,nevezzük Kovács Editnek,neki volt egy élettársa, nevezzük Horváth Péternek. Született egy gyermekük a neve lett Horvát Péter,mint az Apjának. Közben az Apa meghalt és az anya azt akarja,hogy a fiát Kovács Péternek nevezzék vagyis szeretné a nevére venni. Ez lehetséges így,hogy a gyermeknek volt apja,aki a nevét adta neki,de már meghalt?2009. jún. 30. 21:32
1/17 anonim válasza:
Nem tudom, igazán nem hiszem, hogy lehet, de mire lenne jó?
2/17 anonim válasza:
Igen, a gyerek 18 éves korában, és csak a saját elhatározására. Az anya egymagában gyámként sem változtathatja meg a gyerek nevét.
4/17 A kérdező kommentje:
Nem lenne jó!! Pont azt akarom én is,hogy az apa emlékére legalább megmaradjon a neve. Most akkor lehet vagy nem?
2009. jún. 30. 21:53
5/17 anonim válasza:
Szerintem is. Mivel az anya az egyetlen élő gondviselője a gyermeknek, így ő az egyetlen, akinek a hozzájárulása szükséges.
6/17 anonim válasza:
18 éves kora után minden gond nélkül megváltoztathatja a nevét!
7/17 A kérdező kommentje:
A gyermek kiskoru!
2009. jún. 30. 22:00
9/17 anonim válasza:
Lezárjuk a vitát. Ez a www.magyarorszag.hu oldalról való, teljesen megbízható és hiteles forrásból.
Magyar állampolgár születési családi és utónevének megváltoztatását - kérelmére - az anyakönyvi ügyekért felelős miniszter engedélyezheti. Kiskorú gyermek születési nevének megváltoztatását törvényes képviselője, a cselekvőképességet kizáró gondnokság alatt álló személy kérelmét pedig a gondnoka terjesztheti elő. Kiskorú gyermek névváltoztatásához mindkét szülő hozzájárulása szükséges, kivéve, ha az egyik szülő szülői felügyeleti jogát a bíróság megszüntette.
Zanzásítva: az anyuka megváltoztathatja egyedül is, hiszen nem él már a másik szülő, aki nyilatkozhatna érdemben az álláspontjáról.
10/17 A kérdező kommentje:
Hát akkor szomorú vagyok,de azért köszönöm a válaszokat! :(
2009. jún. 30. 22:19
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!