Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Mennyire gyakori ez? Illetve...

Mennyire gyakori ez? Illetve mit gondoltok ezekről a családokról?

Figyelt kérdés
Előszóban talán annyit irnék, hogy férjem elvesztette a munkahelyét, én pedig gyesen vagyok beteg kisgyerekkel. Ez nem jelent sok pénzt, így fizetésképtelenné váltunk, és ki kellett költöznünk az albérletünkből. Jelenleg egy átmeneti otthonban élünk, ahol ugye több család együtt él. Namármost ezekben a családokban csak az anyuka van jelen, meg a pici gyermekek. Általában 3 gyermekről van szó. Az apák vagy otthagyták a családjukat, vagy börtönben vannak éppen. Az anyák nem is próbálnak dolgozni, pénzt keresni, félretenni (nekünk volt tartalékunk, csak nem sok, így hamar elfogyott) csak egész nap bent vannak az intézményben, tv-t néznek, kotyvasztanak valamit abból, amit éppen találnak, és akiknek hamarosan menniük kell, azon jár az eszük, hogy melyik másik otthonba költözzenek át. Komolyan meglepődtem ezen, hogy még csak talpra sem próbálnak állni, nekik nem fontos a normális környezet, semmi. Lopják egymás ételét a hűtőből, és nézik a sorozatokat. Semmi mást nem csinálnak. Soha nem gondoltam volna, hogy van még ilyen.Nekünk ez egy kényszerpálya, valóban átmenti megoldás, amig össze nem szedjük az albérletre, és kaukcióra valót, aztán már ott sem vagyunk. De nekik ez az életforma. Ti mit gondoltok erről? Én valóban nem értem őket.
2012. máj. 24. 11:12
1 2
 11/18 anonim válasza:

egy kerdest szeretnek feltenni neked,kedves kerdezo! persze,csak ha nem banod.. nem muszaj valaszolni.

azt szeretnem megkerdezni,hogy mi a foglalkozasod? mert a fogalmazasi keszsegeid es helyesirasod alapjan ertelmes,okos embernek tunsz,es emiatt szamomra furcsa,h ilyen otthonba kerultetek! persze a fenti korulmenyek magyarazatot adnak,csak hat megis.

a kisgyermeketek pedig jobbulast kivanok,barmi is legyen a baja! remelem,hamar talpraalltok,es talaltok egy jo kis alberletet!

18 L

2012. máj. 24. 12:12
 12/18 anonim ***** válasza:
100%

Na akkor egy kis történet. Barátnőm nevezzük Katának feleség és egy 3 éves kislány anyja. Dolgozott,vidám volt, és arra törekedett hogy legyen egy szép otthon ahol a családjával jól élhet. A férje a házasságuk alatt szerencsejátékos lett, és szép lassan mindent eljátszott kezdve a hűtőtől a gyerek játékáig. Állandó veszekedések,és állandó ígéretek,hogy soha többé nem játszik. A veszekedések eldurvultak,verekedéssé fajultak. Egyik nap a szomszédok hívták aki a rendőröket,akik betörték az ajtót,és voltaképpen Katát ők mentették meg attól hogy meghaljon. A férje fojtogatta. Ha a rendőrök nem jönnek ma nem élne. Bírósági ügy vége,hogy gyilkossági kísérlet miatt 2 évet kapott a férje. De itt nincs vége. Kata arra ment haza,hogy a házuk nem az övéké többé. Igaz a férje háza volt,de eljátszotta,és ezt nem tudta feldolgozni,elmondani Katának.(ezért lett majdnem tragikus a vitájuk) Kata szintén átmeneti otthonba került a lányával. Innentől kezdve mintha nem ő lett volna az az ember akit ismertem. Apatikus,beletörődő,elkeseredett,életét semmibevevő lett. A vidám nőből akinek álmai,céljai voltak,nem maradt semmi. Csak tévézett,néha sírt,és tűrt mindent. Amikor megtudtam mi történt vele,siettem,hogy segítsek. De már ez sem érdekelte. A depressziója miatt neki minden mindegy volt. Amit mondtak azt csinálta. Így könnyű volt rábeszélni,hogy költözzön hozzánk a kislánnyal együtt.Könnyű volt rábeszélni,hogy menjen dolgozni amit szintén egy jó barátunk intézet neki. Csinálta mert mondtuk neki. De még így is,hogy segítettünk rajta,hogy nem kellett évekig otthonban lennie, kellett jó pár év amikor újra megláttad a szemében a csillogást,újra láttad mosolyogni..

Ma Kata jól van.

Szóval kedves kérdező.A legtöbb anyuka amikor ilyen helyzetbe kerül (persze tudni kell az előtörténetet,hogy miért kerültek az otthonba) elveszítik az életkedvüket.Voltaképpen csak vegetálnak.Én nagyon tudom sajnálni őket,és sokszor szerintem nem a lustaság a fő ok,hogy nem csinálnak semmit,hanem a depresszió,az elkeseredés.

Sajnos nem mindenki olyan szerencsés mint a barátnőm,hogy segítséget kap.Ha minden anyuka kapna esélyt akkor ők is tudnának jobbak lenni,változni.

2012. máj. 24. 12:26
 13/18 anonim ***** válasza:
Na de Kata biztosan nem űzött volna sportot a lopásból..
2012. máj. 24. 12:30
 14/18 anonim ***** válasza:

Nos, ezt Én is megtapasztaltam évekkel ezelőtt, Mi is anyaotthonba kényszerültünk Anyukámmal, és az öcsémmel! Mi rendesen eljártunk dolgozni, tesóm suliba! 1 évet éltünk anyaotthonokban, ami nagyon nehéz volt!

Igen! Ott is ilyen lakók voltak! Egész nap csak otthon voltak, jajveszékeltek, de semmit sem tettek, hogy jobb legyen! Megjegyzem mindenki(!) roma volt, csak Mi nem! A legtöbbjüknek a vérében van a semmittevés, a lustaság, semmirekellő mind (tisztelet a kivételnek), lopni, és segélyért sorban állni.. azt tudnak!

Én úgy gondolom, hogy ez sajnos gyakori! A véleményem pedig inkább le sem írom, mert olyan..

Sajnálom, hogy ilyen helyzetbe kerültetek, de biztos vagyok benne, hogy az olyan normális életet élő emberek amilyenek Ti is vagytok hamar vissza tudnak térni a rendes életbe! Nekünk is sikerült!! :)

Sok erőt, és szerencsét Nektek!! Jó egészséget a Picinek!

2012. máj. 24. 14:51
 15/18 anonim ***** válasza:
Nézd: Neked van miből erőt meríteni, nálad ez tényleg átmeneti, majd lesz jobb is. Ha téged is otthagyna holnap a férjed 3 gyerekkel, a tetejébe esélyed nem lenne munkát találni a 3 gyerek (+esetleg a származásod) miatt,m egy idő után belefáradnál a kapálózásba te is, és sz.rnál az egészre. Nincs más. Vagy ezt csinálja, vagy megy és felköti magát.
2012. máj. 24. 15:22
 16/18 anonim ***** válasza:
Még ha talál is munkát: szerinted egy fizetésből (ált. takarító, esetleg T.SCO árufeltöltő,( de a gyerekeket akkor hová tenné))tud albérletet fizetni+nagycsaládot eltartani? Legfeljebb ha banktisztviselő, de jellemzően ők nem azok. Az apákat kellene ilyenkor előráncigálni.
2012. máj. 24. 15:26
 17/18 anonim ***** válasza:

Azok a nők is kényszer pályán vannak gondolj bele diplomás emberek vannak munka nélkül.

Mihez kezd egy alul képzett nő több gyerekkel hova tegye őket ha több műszakban dolgozik 1 gyárban.

Nem bántásból de te mit kezdenél a férjed nélkül, 10 évig lehetsz otthon a beteg gyerkőccel utána szerinted hol találsz majd melót.. Ne érts félre minden jót kívánok de némi realitás érzéked lehetne.

2012. máj. 24. 20:01
 18/18 A kérdező kommentje:

11/ Nőiruha készítő vagyok. Van varrógépem is, otthon is szoktam varrni, de sajnos az otthonban ilyet nem lehet. A jókívánságot köszönöm, dolgozunk rajta.

12/ Katát nagyon sajnálom, átérzem a helyzetét. Kisgyermekként sajnos nekünk is sokszor kellett menekülni az apánk elől.Szerencsére ennek vége. Valóban vannak odabent értékes emberek is, és persze depressziósok is. Ebben az otthonban szerencsére nincs senkinek ilyen brutális előélete, és nem depressziós senki. Viszont gyermekként voltam egyszer 7 napig anyaotthonban (amíg apánk meg nem talált minket), és ott tényleg depressziós, összevert asszonyok voltak.

Valóban rajtunk kívül csak 1 magyar anyuka van. Ő 19 éves, és 2 gyermek édesanyja. Az apáról nem beszél, nem tudom mi van vele. Ő is egy másik otthonból került át ide. Az összes többi család roma.

13/ Itt pedig lopnak rendesen.

14/ Bízom benne, hogy mielőbb össze tudjuk szedni a kellő tőkét a költözéshez. Most életemben először fordultam az önkormányzathoz segítségért, mert minden forint, amit félre tudok tenni, az a mielőbbi otthonteremtést segíti. A férjem is maszekol, most egyenlőre csak az akadt. Én is, ha tudok, megyek napszámba, vagy gyermekfelvigyázni, vagy takarítani, bármit ami akad elvállalunk, amikor csak el tudjuk helyezni a saját gyerkőceinket, mert egyedül nem maradhatnak az otthonban. Vidéken vagyunk jelenleg, itt van napszám is. Jól jön. Bár nem állandó munka, de pénz van belőle, amit félre tudunk tenni.Legkésőbb ősszel megint albérletben szeretnék lenni.

15/ Napszám itt is van. Tavasztól őszig, mint hallom. Napi 5000 Ft is pénz. Én is azt csinálom, amikor csak lehet. A gyerekem meg rohangál a földön körülöttem. Most sajnos éppen rossz napja van, nem érzi jól magát, így nem mentünk, de bízom benne, hogy holnap jobban lesz, és akkor megyünk. Ő játszik, én meg dolgozom. Ha én egy számomra ismeretlen helyen megtalálom a dolgom, nem értem, hogy neki miért nem lehet dolgozni. És itt a napszámban is vannak romák bőven.

16/ Igazad van, ehhez az apa is kell. Egyedül nagyon nehéz. És ők, amennyire én tudok, az apáktól nem kapnak semmi segítséget.

17/ Van realitás érzékem. Nekem sincs diplomám, és nem is lesz. Mégis úgy gondolom, hogy nem kell lefogadni a rosszat. Meg kell rázni magad, össze kell kaparni magad, és felállni.

Remélem mindenkinek válaszoltam. Beszélgetek a bentlakókkal, próbálom megérteni, és megismerni őket, ahogy ők is minket. Szeretném ha tudnák, hogy nem csak ez az életforma létezik, van ennél sokkal jobb is. Mesélek nekik az anyukámról is, aki 3 gyerekkel menekült el az otthonából egy szál ruhában, és mégis sikerült neki felállnia. Nem volt egyszerü, de összehozta. Ha neki sikert, másnak is megy. Csak tenni kell érte.

2012. máj. 25. 11:25
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!